Kelasifikasi Saintifik
Kingdom:
| |
clade:
| |
clade:
| |
Order:
| |
Family:
| |
Subfamily:
| |
Genus:
| |
Species:
|
A. sativum
|
Allium sativum
Allium sativum atau bawang putih adalah
sejenis herba yang kelihatan seperti mentol apabila matang, apabila
Uras-mentol itu dipecahkan, ia menjadi ulas individu, dikupas dan
digunakan dalam bermacam-macam masakan. Ia adalah sesuatu yang agak sukar untuk ditelan begitu sahaja secara mentah. Walau bagaimanapun, ia sebagai pelengkap bagi kebanyakan masakan, tumbuhan ini adalah ruji. Daripada sup, roti, makanan digoreng, dipanggang
dan lain-lain, bawang putih penambah
aroma dan perisa tambahan kepada makanan.
Teman terbaiknya bawang
merah, sering digunakan sebagai aroma untuk
minyak dan perisa,
bila di tumis atau digoreng. Bawang
putih yang dipanggang atau digoreng boleh
ditabur dalam masakan tertentu.
Alam semulajadi telah mengurniakan banyak
faedah kepada bawang putih, apotek (Apothecaries) dan doktor zaman dahulu telah mengenal
faedah-faedah ini. Untuk permulaan, mereka telah menggunakan bawang
putih sebagai agen antiseptik, dan ekstraknya telah dimasukkan ke dalam
losyen dan ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat luka kecederaan.
Selain daripada itu, bawang putih telah digunakan dalam rawatan penyakit
berkaitan jantung dan darah. Ekstrak bawang putih dicampur dalam
antimoni dan mentega dan digunakan keatas kulit kepala untuk menggalak
pertumbuhan rambut baru dan mengukuhkan yang sedia ada. Minyak bawang
putih telah digunakan dalam rawatan penyakit-penyakit berjangkit.
ASAL USUL DAN JENIS UTAMA
Bulbils
Keturunan bawang putih yang ditanam secara muktamadnya tidak dapat ditentukan. Menurut Zohary dan Hopf
"kesukaran dalam pengenalan leluhur liar membantut kesinambungan penanaman", walaupun ia dianggap sebagai keturunan dari spesis Allium longicuspis, yang tumbuh liar di Asia tengah dan Asia barat daya. Allium sativum tumbuh secara liar di kawasan
di mana ia ditanam. "Bawang
putih liar", "bawang
putih gagak", dan "bawang putih medan ("wild garlic", "crow garlic", and "field garlic")" dari Britain adalah masing-masing
dari kempulan spesies Allium
ursinum, Allium vineale,
dan Allium oleraceum.
Di Amerika Utara, Allium
vineale (dikenali
sebagai " bawang putih
liar" atau "bawang
putih gagak") dan Allium canadense, yang dikenali sebagai " bawang putih
padang rumput "(“meadow garlic”) atau "bawang
putih liar" dan "bawang liar", adalah rumpai biasa dalam bendang. Salah satu yang paling terkenal
kononnya ialah "bawang putih gajah", sebenarnya bawang perai liar (wild
leek) (Allium ampeloprasum),
bukanlah bawang putih sebenarnya.
Ulas tunggal bawang putih
(juga dipanggil mutiara
atau bawang putih solo) berasal dari wilayah Yunnan China.
KEPELBAGAIAN / VARIETI
Ahli botani memasukkan
bawang putih di
bawah payung spesies Allium sativum, terdapat
juga dua sub-spesies utama ia itu:
• Ophioscorodon, atau
bawang putih berleher
keras, termasuk bawang putih porselin, bawang putih rocambole, dan
bawang putih berjalur
ungu.
• Sativum atau
bawang putih berleher
lembut, termasuk bawang putih articok, bawang putih
silverskin, dan bawang
putih creole.
KEGUNAAN
Kegunaan Dalam Masakan
Ikatan Bawang Putih Bawang
Putih dilenyek mengguna garlic press
Bawang putih digunakan secara meluas di seluruh dunia kerana rasa
pe-pedas sebagai perinjis makanan atau dalam sambal
(seasoning atau condiment).
Sebiji bawang putih biasanya terbahagi kepada
beberapa bahagian berisi dipanggil
ulas. Ulas bawang putih
banyak digunakan secara mentah atau dimasak atau untuk tujuan perubatan.
Ia memiliki ciri-ciri pedas
ber-miyang, lembut-kental dan manis-manisan
bila dimasak.
Bahagian lain dalam tumbuhan bawang putih
juga boleh dimakan.
Daun dan bunga (bulbils)
di kepala (spathe) kekadang diguna dalam masakkan makanan. Rasanya yang
sederhana (milder) berbanding seruas bawang putih, ia paling
sering dimakan semasa ia
maseh lembut dan belum sepenuh matang. Bawang putih kurang matang
kerap dituai, dan dijual
sebagai "bawang putih hijau"
tidak seperti daun bawang
Bawang putih juga digunakan bersama roti
dalam mewujudkan kepelbagaian
hidangan klasik, seperti
roti bawang putih,
roti bakar bawang putih, bruschetta, crostini dan canapé. Bawang putih juga digunakan dalam minyak dan membuat minyak
berperisakan dengan perisa bawang putih. Minyak rendaman bawang putih ini dijadikan sebagai
sajian dalam sayur-sayuran,
daging, roti dan pasta.
Dalam sesetengah masakan,
ruas muda dijerukan selama tiga hingga enam minggu
dalam campuran gula, garam, dan rempah. Di Eropah Timur, pucuk dijeruk dan dimakan sebagai pembuka selera.
Batang belum matang lembut
dan boleh dimakan (Scapes), juga dikenali sebagai "lembing bawang putih", "batang",
atau "puncak". Scapes
umumnya mempunyai rasa
lebih ringan daripada
ulas bawang putih. Ia sering
digunakan dalam bahan gorengan
atau ditumis seperti asparagus.
Daun bawang putih adalah sayur-sayuran yang
banyak digemari dibahagian Asia.
Daun dihiris / potong,
dibersihkan, dan kemudian di goreng dengan telur, daging, atau sayur-sayuran.
Mencampur bawang putih dengan kuning telur dan minyak zaitun menghasilkan aioli (mayonnaise
bawang putih). Bawang
putih, minyak, dan
bahan asas dari ketulan ketulan kecil (chunky)menghasilkan skordalia. Bawang putih kisar, badam, minyak, dan roti direndam
menghasilkan ajoblanco.
Serbuk bawang putih mempunyai
rasa yang berbeza daripada bawang putih segar. Jika digunakan sebagai pengganti untuk bawang putih segar, 1/8 sudu teh serbuk bawang putih adalah bersamaan dengan satu ulas bawang
putih.
SEJARAH PENGGUNAAN
Bawang putih telah digunakan
sebagai makanan dan ubatan dalam banyak kebudayaan
sejak beribu-ribu tahun,
sekurang-kurangnya semenjak
piramid Giza telah dibina. Bawang putih masih dicucuk tanam di Mesir,
tetapi jenis Syria lah
yang paling digemari (lihat Rawlinson, Herodotus, 2,125).
Bawang putih ada disebut didalam Alkitab dan Talmud. Hippocrates, Galen, Penatua Pliny, dan Dioscorides menyebut penggunaan bawang putih untuk pelbagai keadaan, termasuk parasit,
masalah pernafasan, pencernaan
dan tenaga rendah. Penggunaan di China mula-mula disebut pada AD 510 sebagai penahan sakit (palliative)
dari haba matahari
untuk pekerja ladang.
Dalam penubuhan Korea
sebagai sebuah negara, dikatakan tuhan-tuhan telah memberi keabadian kepada kaum wanita
dengan semangat beruang
dan harimau
sebagaimana sifat keabadian bawang putih hitam, sebelum mereka mengawan. Ini memangnya satu yang luarbiasa dari segi
nasab (genetik), dengan bawang putih-hitam 6
ulas mampu memberi wanita
kuasa luar biasa dan keabadian. Bawang putih ini masih ditanam
di beberapa kawasan
pegunungan sehingga hari ini.
Dalam Natural History, Pliny memberikan senarai yang sangat panjang senario di mana ia dianggap bermanfaat (NH xx 23). Dr.
T. Sydenham menilainya sebagai suatu permohonan secara bersama penyakit cacar, dan, kata Cullen (Mat Med. Ii.
P. 174, Ia telah digunakan
oleh askar Yunani dan
Rom purba, kelasi,
dan pembesar atasan (Virgil, Ecologues
ii. 11), dan, menurut Pliny the Elder (Sejarah Semulajasdi xix Asli 32), oleh
golongan petani Afrika.
Galen memuliakan (eulogizes)
sebagai "sifat tawaduk”
(“rustic theriac") (peyembuh pelbagai penyakit)
(lihat Aegineta F. Adams 'Paulus,
p. 99) , dan Alexander Neckam, seorang penulis abad ke-12 (lihat edisi Wright terhadap karya-karya beliau, ms 473,
1863), mencadangkan 1789),
mendapati beberapa
pembengkakan berair (dropsies) telah disembuh dengan begitu sahaja. Pada
awal abad ke-20, ia
kadang-kadang digunakan dalam
rawatan TB paru-paru atau penyakit paru-paru pulmonary tuberculosis or phthisis..
Penuaian
Bawang Putih , Dari Tacuinum sanitatis,
15th century (Bibliothèque nationale)
Bawang putih adalah
amat jarang dalam masakan
tradisional Inggeris (walaupun
ia dikatakan telah berkembang di England sebelum 1548) dan telah menjadi satu ramuan
kebiasaan di Mediterranean Timur Eropah. Orang Yunani kuno
meletakkan bawang putih pada
timbunan batu-batu di persimpangan,
sebagai jamuan untuk Hecate (Theophrastus, Characters,
The Superstitious Man). Amalan yang
serupa menggantung bawang
putih, limau dan cili merah di pintu rumah atau di kedai untuk menangkis kejahatan, masih kuat diamalkan di India dan
beberapa tempat. Menurut Pliny, orang Mesir menggunakan bawang
putih dan bawang dalam acara mengambil
sumpah dengan meyeru kepada dewa. (Pliny juga menyatakan bawang putih mampu memadam kuasa besi berani (demagnetizesn
lodestones,), tidak berdasarkan
fakta.) Penduduk Pelusium di tanah rendah Mesir
(yang menyembah bawang), dikatakan amat membenci kedua-dua bawang dan bawang putih sebagai makanan.
Untuk mengelakkan tumbuhan daripada menjadi daun, Pliny (NH xix
34.) menasihatkan
agar tangkai pokok itu di bengkokkan hingga ke
tanah dan ditutupi dengan tanah; pemandangan
tentang pembenihan, dia berpendapat ia boleh dicegah dengan memulas tangkainya
PERSEPSI KEROHANIAN DAN
KEAGAMAAN
Bawang putih telah dianggap
sebagai satu kuasa kepada kedua-dua
kuasa baik dan jahat. Menurut
Kamus Cassell mengenai kepercayaan karut (Superstitions), terdapat mitos
yang menganggap bahawa selepas Syaitan meninggalkan Taman Syurga (Garden of Eden), bawang putih
tumbuh dari bekas tapak kaki
kiri dan bawang merah di sebelah kanan.
Di Eropah, banyak budaya
telah menggunakan bawang
putih sebagai perlindungan atau sihir putih, mungkin disebabkan dari reputasinya
sebagai ubat pencegahan
yang mujarab. Kepercayaan
orang-orang Eropah Tengah
bahawa bawang putih adalah sakti yang kuat terhadap
kejahatan hantu-syaitan, serigala jadian, dan Vampire. Untuk menghindari Vampire, bawang putih dipakai sebagai
kalung, digantung di tingkap,
atau disapukan ke cerobong asap dan
lubang-lubang kunci.
Dalam kedua-dua agama Hindu dan Jainism, bawang putih dianggap dapat merangsang dan memanaskan badan dan untuk
meningkatkan keinginan seseorang. Beberapa penganut
taat Hindu amnya mengelak daripada menggunakan bawang putih dan
bawang besar dalam penyediaan makanan untuk perayaan dan acara-acara agama. Pengikut agama Jain mengelakkan
makan bawang putih dan
bawang setiap hari.
Kepercayaan di kalangan sesetengah orang-orang Hindu adalah bahawa apabila Dewa dan Asuras
berjuang untuk manisan (nektar)
semasa melahirkan
pulauan lautan susu (Samudramathan)
di dunia lain, dua Asuras telah mendapat
laluan kepada manisan dan
mengambil sejumlah di dalam
mulut mereka dengan cara
diam-diam. Mengetahui
perbuatan khianat Asuras
ini, 'Tuhan telah
mencekik leher mereka sebelum kedua Asuras ini sempat menelan dan akibatnya nektar ini jatuh ke bumi dari mulut mereka dalam titisan kemudiannya berkembang sebagai bawang putih; sebab itulah sayuran
ini mempunyai ciri-ciri
perubatan yang menajubkan.
Di dalam beberapa tradisi agama Buddha,
bawang putih bersama-sama dengan lima "rempah pedas" – yang lain difahamkan dapat merangsang
keinginan seksual dan secara agresif
menjejaskan amalan meditasi.
PENGGUNAAN UBAT DAN FAEDAH KESIHATAN
Bawang putih mentah,
Nilai pemakanan bagi setiap 100 g (3.5 oz)
Nilai pemakanan bagi setiap 100 g (3.5 oz)
Tenaga:
623 kJ (149 kcal)
karbohidrat: 33,06 g
- Gula: 1.00g
- Serat pemakanan: 2,1 g
lemak: 0.5 g
protein: 6,39 g
- Beta-karotena: 5 μg (0%)
Thiamin (vit. B1): 0.2 mg (17%)
Riboflavin (vit. B2): 0,11 mg (9%)
Niasin (vit. B3): 0.7 mg (5%)
Asid Pantothenic (B5): 0,596 mg (12%)
vitamin B6: 1,235 mg (95%)
Folat (vit. B9): 3 μg (1%)
vitamin C: 31,2 mg (38%)
kalsium: 181 mg (18%)
besi: 1.7 mg (13%)
magnesium: 25 mg (7%)
fosforus: 153 mg (22%)
kalium: 401 mg (9%)
natrium: 17 mg (1%)
zink: 1,16 mg (12%)
Mangan: 1,672 mg
Selenium: 14,2 μgPeratusan adalah relatif kepada AS cadangan untuk orang dewasa.
Sumber: USDA Nutrient Database
karbohidrat: 33,06 g
- Gula: 1.00g
- Serat pemakanan: 2,1 g
lemak: 0.5 g
protein: 6,39 g
- Beta-karotena: 5 μg (0%)
Thiamin (vit. B1): 0.2 mg (17%)
Riboflavin (vit. B2): 0,11 mg (9%)
Niasin (vit. B3): 0.7 mg (5%)
Asid Pantothenic (B5): 0,596 mg (12%)
vitamin B6: 1,235 mg (95%)
Folat (vit. B9): 3 μg (1%)
vitamin C: 31,2 mg (38%)
kalsium: 181 mg (18%)
besi: 1.7 mg (13%)
magnesium: 25 mg (7%)
fosforus: 153 mg (22%)
kalium: 401 mg (9%)
natrium: 17 mg (1%)
zink: 1,16 mg (12%)
Mangan: 1,672 mg
Selenium: 14,2 μgPeratusan adalah relatif kepada AS cadangan untuk orang dewasa.
Sumber: USDA Nutrient Database
Di dalam kajian
in vitro, bawang putih didapati mempunyai aktiviti anti-bakteria, anti-virus, dan antikulat. Walau bagaimanapun, tindakan
ini adalah kurang jelas dalam in vivo. Bawang putih juga
dikatakan dapat membantu mencegah penyakit jantung (termasuk atherosclerosis, kolesterol tinggi, dan tekanan darah
tinggi) dan kanser. Bawang
putih digunakan untuk
mencegah beberapa jenis kanser, termasuk kanser perut dan kolon. Malah, negara-negara dimana bawang putih dimakan dalam jumlah yang lebih tinggi,
kerana masakan tradisional,
telah didapati mempunyai penyebaran kanser yang lebih rendah. Kajian keatas haiwan, dan beberapa kajian penyelidikan
awal pada manusia, telah mencadangkan kemanafaatan
kardiovaskular mungkin
disebabkan dari bawang putih. Satu kajian Czech mendapati suplemen bawang putih mengurangkan pengumpulan kolesterol pada
dinding pembuluh darah
haiwan. Satu lagi kajian
menunjukkan keputusan yang sama, pengambilan tambahan (supplemen) bawang putih
dengan ketara mengurangkan
deposit plak aorta (jantung) arnab yang diberi
pemakanan ber kolesterol. Satu lagi kajian menunjukkan
suplemen dengan ekstrak bawang putih menghalang pengerasan vaskular
(vascular
calcification) pada pesakit
manusia dengan kolesterol
tinggi dalam darah. Kesan vasodilative bawang putih
seperti yang telah diketahui mungkin disebabkan oleh catabolism (penghuraian organisma hidup dari yang
komplek kepada yang mudah sambil pelepasan tenaga) bawang putih-terbitan polysulfides (garlic-derived polysulfides) kepada hidrogen sulfida (hydrogen sulfide) didalam sel darah merah (RBCs), satu tindak balas yang
bergantung kepada thiols
berkurangan di dalam atau
di atas membran RBC. Hidrogen sulfida adalah
penyerupaan cardioprotective vaskular
sel-molekul isyarat
(endogenous cardioprotective vascular cell-signaling molecule).
Satu percubaan rawak
klinikal yang dibiayai oleh National Institutes of Health
(NIH) di Amerika Syarikat
dan disiarkan dalam Arkib Perubatan Dalaman (Archives
of Internal Medicine) pada tahun 2007 mendapati pengambilan bawang putih dalam apa jua bentuk tidak mengurangkan tahap kolesterol darah pada pesakit dengan paras kolesterol garis dasar
yang sederhana tinggi.
Menurut Heart.org, "walaupun penyelidikan berdekad mencadangkan bahawa bawang putih boleh memperbaiki profil kolesterol, percubaan baru NIH yang dibiayai mendapati tiada langsung kesan bawang putih mentah atau makanan tambahan bawang putih pada LDL, HDL, atau
trigliserida ... penemuan itu menekankan bahayanya meta-analisis yang terbentuk dari kajian yang kecil dan cacat dan nilai ketat pengkajian ubatan herba ".
Dalam sebuah editorial
mengenai penemuan laporan awal, dua pakar perubatan
dari Weill Cornell Medical College Universiti Cornell, menunjukkan
bahawa memang terdapat "kesan
bawang putih ke atas aterosklerosis (atherosclerosis) khusus pada yang
tidak dipilih dalam kajian".
Pada tahun 2007, BBC melaporkan Allium sativum mungkin mempunyai sifat-sifat lain yang berfaedah, seperti mencegah dan memerangi selesema biasa. Dakwaan ini mempunyai sokongan tradisi panjang dalam ubatan herba, yang telah menggunakan bawang putih untuk serak dan batuk.
Kaum Cherokee juga
mengunakannya sebagai
melegakan dada dan paru-paru (expectorant
) untuk batuk
dan tekak (croup).
Bawang putih juga dikatakan membantu mengawal tahap gula dalam darah. Penggunaan
terapeutik ekstrak bawang putih tua secara teratur dan berpanjangan menurunkan paras homocysteine darah dan menunjukkan pencegahan sesetengah komplikasi
diabetes mellitus. Mereka yang
mengambil insulin tidak
harus mengambil ubatan bawang
putih tanpa berunding
dengan doktor terlebih
dahulu.
Bawang putih telah digunakan sebagai
antiseptik untuk mencegah gangren semasa Perang Dunia I dan Perang Dunia
II. Terkini, ia didapati dari percubaan klinikal dengan penggunaan 2.5 %
mengandungi bawang putih sebagai ubat kumur-kumur menunjukkan aktiviti
antimikrob yang baik, walaupun hampir keseluruhan peserta melaporkan
rasa tidak menyenangkan dan mulut berbau.
Bawang putih digunakan sebagai ubat
jangkitan (terutamanya masalah dada), gangguan pencernaan, dan jangkitan
kulat seperti seriawan (thrush). Bawang putih boleh digunakan sebagai
penyah-jangkitan kerana sifat bakteriostatik dan bacteriocidal.
Bawang putih didapati meningkat penyerapan
thiamin, dan dengan itu ia mengurangkan kemungkinan untuk terjadi
penyakit kekurangan thiamin beriberi.
Pada tahun 1924, ia telah didapati sebagai cara yang berkesan
untuk mencegah skurvi (scurvy), kerana kandungan
vitamin C yang tinggi.
Bawang putih juga telah digunakan agak berjaya keatas pesakit AIDS
dalam merawat Cryptosporidium dalam satu kajian tidak terkawal di China. Ia juga telah digunakan oleh sekurang-kurangnya satu pesakit AIDS untuk merawat toxoplasmosis, dan penyakit protozoal.
Pengambilan Suplemen bawang putih menunjukkan peningkatkan tahap testosterone dalam tikus yang diberi makan diet protein yang tinggi.
Pada perjumpaan dua
selari, rawak, 2010, percubaan plasebo terkawal (placebo-controlled trial), yang melibatkan 50 pesakit yang dirawat hipertensi
tidak terkawal
(uncontrolled hypertension), membuat kesimpulan, "percubaan kami mencadangkan bahawa ekstrak bawang putih tua
amat baik untuk plasebo dalam
menurunkan tekanan darah
sistolik ia sebari dengan ubat-ubatan berjenama bagi pesakit
hipertensi tidak terkawal. "
Manafaat
perubatan Bawang Putih
Terdapat pelbagai manfaat
kesihatan daripada bawang
putih. Penyelidikan sains
moden keatas bawang
putih telah membentuk kenyataan bahawa ia memiliki manafaat besar dari segi mengubati
penyakit-penyakit yang berkaitan dengan jantung. Sebagai contoh,
satu kajian mendapati bahawa
terdapat bahan kimia utama tertentu yang ditemui dalam bawang putih bagi menurunkan
tekanan darah dan seterusnya menyediakan jantung, arteri dan vena ruang keselesaan.
Flavonoid tertentu yang
ditemui dalam bawang putih
dapat membantu menguatkan dinding
dan injap jantung
dan seterusnya melindungi jantung daripada
penyakit-penyakit dan membantunya
melawan penyakit yang sedia
ada. Bawang putih juga
telah diketahui menghasilkan
bahan kimia tertentu yang
membantu menurunkan tahap kolesterol LDL dan membantu mencapai tahap kolesterol HDL yang tinggi, seterusnya membantu seseorang untuk mengurangkan
kandungan kolesterol darah
di dalam badan.
Bawang putih mampu menghambat proses penuaan tetapi bukan berarti ia sama sekali menghentikan proses penuaan atau memulihkan masa muda menurut Dr Yong xiang Zhang dari Universiti Tokyo, jepun.
Bawang putih juga mampu menghambat pertumbuhan sel kanser sehingga risiko terkena kanser dapat dikurangi. Bawang putih juga mampu menurunkan kadar kolesterol bila diambil secara rutin menurut sukatan tertentu.
Zat anti-kolesterol dalam bawang putih yang bernama ajoene menolong mencegah penggumpalan darah, menghalang pertumbuhan bakteria dan digunakan sebagai antibiotik semulajadi
Dr. Gilles Fillion dari Institute Pasteur di Perancis berpendapat, bawang putih dapat membantu meredakan kegelisahan, rasa kecemasan, dan tekanan perasaan secara kesan sampingan. Beliau menemui bahawa bawang putih membantu melepaskan serotonin, sejenis bahan kimia yang terlibat dalam pengaturan serangkaian luas keadaan hati (perasaan) dan tingkah laku termasuk rasa kecemasan, murung, rasa sakit, agresif, stress, kurang tidur dan ingatan. Kadar serotonin yang tinggi dalam otak cenderung berfungsi sebagai ubat penenang yang menentramkan, memudahkan tidur, dan meringankan kemurungan. Bawang putih menolong menormalkan sistem serotonin tersebut.
Bawang putih mampu menghambat proses penuaan tetapi bukan berarti ia sama sekali menghentikan proses penuaan atau memulihkan masa muda menurut Dr Yong xiang Zhang dari Universiti Tokyo, jepun.
Bawang putih juga mampu menghambat pertumbuhan sel kanser sehingga risiko terkena kanser dapat dikurangi. Bawang putih juga mampu menurunkan kadar kolesterol bila diambil secara rutin menurut sukatan tertentu.
Zat anti-kolesterol dalam bawang putih yang bernama ajoene menolong mencegah penggumpalan darah, menghalang pertumbuhan bakteria dan digunakan sebagai antibiotik semulajadi
Dr. Gilles Fillion dari Institute Pasteur di Perancis berpendapat, bawang putih dapat membantu meredakan kegelisahan, rasa kecemasan, dan tekanan perasaan secara kesan sampingan. Beliau menemui bahawa bawang putih membantu melepaskan serotonin, sejenis bahan kimia yang terlibat dalam pengaturan serangkaian luas keadaan hati (perasaan) dan tingkah laku termasuk rasa kecemasan, murung, rasa sakit, agresif, stress, kurang tidur dan ingatan. Kadar serotonin yang tinggi dalam otak cenderung berfungsi sebagai ubat penenang yang menentramkan, memudahkan tidur, dan meringankan kemurungan. Bawang putih menolong menormalkan sistem serotonin tersebut.
Pengambilan Bawang Putih
Dan Komponan Bioaktifnya
Faedah Kesihatan dari bawang putih tidak hanya berakhir di meja dapur,
bahkan terdapat lebih banyak.
Satu kajian yang dijalankan ke atas faedah bawang
putih kepada kesihatan mendedahkan
bahawa ia memiliki beberapa
bahan kimia yang bermanafaat dalam merawat sel-sel kanser. Ini bermakna bawang putih boleh digunakan untuk
tujuan kesihatan jika penyelidikan
yang sewajarnya dijalankan
ke atas herba ini. Selain
itu, bawang putih mempunyai
kecenderungan untuk mengawal
selia tahap insulin
dalam tubuh badan, dengan itu ia dapat mengurangkan tahap gula dalam darah dan boleh digunakan sebagai langkah berjaga-jaga
untuk melindungi diri
terhadap ancaman diabetes mellitus.
Bawang putih telah dikaji
secara meluas untuk manafaat kesihatan. Semenjak zaman dahulu lagi bawang putih dimakan untuk mengawal gangguan usus, cacing, kembung perut, luka dan penuaan.
Manafaat bawang putih untuk kesihatan
disebabkan dari fitokimia yang
bertindak secara sinergi. Penyediaan
secara perindustrian mungkin
mengandungi kadar fitokimia yang berbeza.
Fitokimia bawang putih
yang paling dikenali ialah thiosulfinate allicin.
Walau bagaimanapun, allicin
adalah sangat tidak stabil
dan tidak hadir dalam kebanyakan persediaan.
Terdapat empat jenis penyediaan bawang putih dalam pasaran: serbuk
kering bawang putih, ekstrak bawang
putih tua, minyak
bawang putih dan minyak
hasil rendaman bawang putih (garlic
oil macerate). Ekstrak
dari bawang putih tua
diperolehi dengan
merendam (macerating) bawang
putih yang dihiris
kedalam air atau alkohol yang dicairkan dan proses ketuaan ini disimpan selama 20 bulan.
Dalam tempoh proses ketuaan komponan komponan sulfur bertukar menjadi sebatian
stabil. Hanya fitokimia larut air ujud dalam ekstrak bawang putih tua terutamanya seperti S-allylcysteine. Bawang putih dan Penyediaan dari bawang putih
dikatakan mempunyai banyak
keberkesanan perubatan:
a) pengurangan risiko kanser dan
penyakit jantung,
b) merangsang sistem
imun,
c) detoksifikasi dan
d) tonik umum.
Satu kajian oleh
TH Abdullah dan
rakan-rakan beliau yang
bertajuk "Peningkatan
aktiviti sel pembunuh
semulajadi dalam AIDS
dengan bawang putih" (J.
Oncol. 1989, 21:52-53) menunjukkan bahawa 1.8 g
dari ekstrak bawang putih tua
dapat meningkatkan sistem
ketahanan (imun) tubuh.
Kemanafaatan ekstrak bawang putih keatas kesihatan boleh dikaitkan dengan fitokimia, yang dihasilkan semasa proses pengekstrakan, seperti
Kemanafaatan ekstrak bawang putih keatas kesihatan boleh dikaitkan dengan fitokimia, yang dihasilkan semasa proses pengekstrakan, seperti
a) S-allylcysteine,
b) S-allylmercaptocysteine,
c) Arginin N-alfa-fructosyl.
Ekstrak bawang
putih tua mempunyai
ciri-ciri antioksida manakala
bawang putih mentah bertindak
sebagai oksida. Banyak kajian telah menunjukkan bahawa
bawang putih mempunyai
ciri-ciri penurunan kolesterol, manakala dalam kajian-kajian lain
tidak menunjukkan kesan itu. Percanggahan ini boleh dijelaskan sebagai sebahagian
perbezaan dalam komposisi
penyedian dan persiapan bawang
putih.
Fitokimia
utama dalam bawang putih ialah
a) Alliin,
b) Methiin dan
c) S-allylcysteine.
Apabila bawang
putih dilumatkan atau dipotong, komponen sulfur didalamnya berubah kedalam beberapa sebatian
organosulfur yang berbeza. Enzim didalam bawang putih akan menukar alliin ke allicin, yang mempunyai tindak-balas antimikrobial. Allicin
adalah sangat tidak stabil,
maka ia tidak akan mempunyai kesan biologi
apabila dimakan.
Sekalipun dimakan dalam jumlah yang besar allicin tidak dapat dikesan sama ada di
dalam serum atau air kencing.
S-allylcysteine Sebaliknya ialah kehadiran –bio (bioavailable) dan mempunyai keupayaan untuk mengurangkan
kolesterol, bertindak sebagai
antioksidan, menyekat proses kanser dan melindungi
hati dari toksin. S-allylcysteine
hadir dalam ekstrak
bawang putih tua dan telah dikaji.
Keselamatan ekstrak bawang putih tua telah disahkan oleh banyak kajian
1. Merendahkan Tahap Kolesterol
Paras kolesterol
yang tinggi adalah salah
satu faktor yang menyebabkan penyakit jantung,
maka adalah lebih baik untuk mengelakkannya. Dengan memasukkan seulas bawang putih dalam makanan
harian, dapat menurunkan paras kolesterol.
Ini disebabkan,manafaat bawang
putih keatas badan melalui antioksida menghalang lipoprotein ketumpatan
rendah (lemak jahat) daripada di oksidakan. Dengan ini, ia mengurangkan
paras kolesterol, kerana kolesterol
seperti yang diketahui umum mudah tersumbat didalam arteri
dan akhirnya membawa kepada serangan jantung
dan lumpuh (strok).
2. Nilai Antibakteria
Manafaat bawang putih keatas badan melalui nilai antibakteria begitu juga dengan antikulat dan antivirus membolehkan mereka menghentikan bakteria, kulat, dan virus itu pada peringkat awal lagi. Kajian menunjukkan bahawa ia menyerupai satu peratus dari keberkesanan penisilin antibakterianya. Penyakitt yang dicetuskan oleh kulat, bakteria, atau virus dengan mudah dapat tewaskan dengan manfaat bawang putih ini.
Manafaat bawang putih keatas badan melalui nilai antibakteria begitu juga dengan antikulat dan antivirus membolehkan mereka menghentikan bakteria, kulat, dan virus itu pada peringkat awal lagi. Kajian menunjukkan bahawa ia menyerupai satu peratus dari keberkesanan penisilin antibakterianya. Penyakitt yang dicetuskan oleh kulat, bakteria, atau virus dengan mudah dapat tewaskan dengan manfaat bawang putih ini.
3. Hipertensi kaunter (Counters Hypertension )
Tidak diragui bahawa bawang putih mempunyai sebatian yang bertindak sebagai pencair darah. Ejen ini boleh
digunakan untuk membantu mengurangkan risiko penyakit jantung serta strok. Walau bagaimanapun, ia nya hanya
berguna kepada pesakit atau individu yang mempunyai kecenderungan
terjadinya darah pekat atau beku di sepanjang lapisan arteri yang boleh
menyebabkan tersumbat dan
kemungkinan tersumbat. Jika anda mengalami tekanan darah tinggi,
faedah bawang putih dapat membantu menurunkan paras tekanan darah anda.
Jika tekanan darah anda normal faedah bawang putih masih boleh
menurunkan tekanan darah. Bawang putih mendatangkan faedah kepada arteri
dengan menjadikan ia tenang dan berehat, dengan itu ia mencegah
kekejangan dan pengerasan yang merupakan salah satu faktor hipertensi. Mereka yang mengambil pemakanan tambahan bawang
putih atau mengambil sukatan tinggi hasil bawang putih untuk faedah perubatan,
adalah elok untuk mendapatkan nasihat
daripada pakar perubatan.
4. Pejuang kanser
Bawang putih juga menyumbang kemanafaatan kepada
tubuh badan melalui ciri-ciri kuasa mencegah kanser. Kebanyakan orang hanya risau tentang
bagaimana untuk mencegah penyakit kanser maut, sedangkan kemanafaatan
bawang putih mampu melindungi tubuh dengan melawan beberapa jenis
kanser tertentu seperti
kanser perut, kanser kolon,
kanser tekak dan kanser prostat. Walaupun tidak terdapat lagi
sebarang kepastian tahap
berapa banyak risiko yang mampu dikurangi,
kajian-kajian mengenai
manafaat bawang putih
masih cerah. Contohnya: semasa
memasak daging, menambah
seulas bawang putih dapat mengurangkan
karsinogen yang dijumpai
di dalamnya.
5. Selsema (Colds and Flu)
Kemanafaatan bawang putih didapati ada
bersangkutpaut dengan memerangi dan mencegah selesema biasa.
Ciri ciri antivirus dan antibakteria memungkinkan ia menjadi sebab
mengapa bawang putih bermanafaat untuk selsema.
Mengambil bawang putih mentah
bila selsema, dapat mengurangkan jangkitan dan membantu melawan selsema.
6. Sistem
Penggalak Ketahanan (Immune
System Boost )
Satu lagi faedah bawang putih untuk diambil kira kesan
kepada sistem ketahanan. Menurut
kajian, bawang putih dapat
meningkatkan fungsi imun dengan merangsang sel-sel darah
putih. Ini kemudian
meningkatkan fungsi antibodi. Sekali lagi, Allicin merupakan komponen penting
kepada ciri ini. Sebagai antioksida, bawang putih
telah dikatakan dapat mengurangkan
radikal bebas dalam darah.
Adalah amat baik untuk meningkatkan sistem ketahanan bagi membantu mengawal
badan untuk melawan penyakit.
Dalam usaha menjadikan ia
lebih berkesan, adalah disyorkan
pengambilan bawang putih mentah dalam diet.
7. Menggalakkan
Kulit Sihat (Aesthetic)
Bila
bersangkutan dengan kulit, faedah bawang putih berkesan dalam bentuk sapuan dan bukan dalam pemakanan. Memandangkan bawang putih
mempunyai ciri-ciri antioksida, ia membantu membersihkan kulit dan menjadikan kulit berwajah
cerah (bercahaya). Kulit
mampu mendapat manfaat dari
antioksida. Bagi mereka yang
mempunyai jerawat, krim
sapuan semulajadi menggunakan bawang putih dapat membantu
dengan baik bagi orang peseorangan dalam meminimumkan risiko jerawat atau menghapuskan yang sedia ada.
Kedua-duanya secara semulajadi, konvensional atau tradisi lain,
seperti dalam perubatan Tradisi Cina dan Ayurveda, bawang putih digunakan
dalam bentuk sapuan, sebagai
krim untuk menghilangkan
jerawat, dan sebagai
produk anti-penuaan. Sekali
lagi, seseorang itu harus melihat komponen bawang putih dan bagaimana ia berfungsi. Ia boleh
melawan radikal bebas
dengan bantuan allicin berasaskan sulfur. Komponen yang sama ini, apabila digunakan dalam jerawat, ia boleh bertindak sebagai antibiotik
sapuan kulit untuk menghapuskan ketumbuhan bakteria dan mengurangkan keradangan, mempercepatkan proses penyembuhan
jerawat.
Berdasarkan tradisi
rawatan dalam Ayurveda bawang putih disapu pada kulit dengan air suam setiap pagi,
ini akan berfungsi sebagai
pertahanan semulajadi
kulit dan ia juga membantu dalam meningkatkan sinaran kulit secara semulajadi.
Semasa menjalani rawatan ini, si pengamal tidak boleh memakan sebarang makanan yang pedas dan masa sepanjang harinya adalah amat penting
digunakan untuk membersihkan muka
dengan air sejuk sebanyak 5
kali. Dalam
perubatan Cina, bawang putih dianggap sebagai makanan pemanas kerana ia menghasilkan haba dalam badan. Maka mana-mana makanan yang memanaskan badan sehingga boleh menyebabkan penghasilan haba ia dikira memiliki sifat
pemanas dan tujuannya adalah untuk mengawal tahap suhu dalaman. Pujian kepada prinsip
Ayurveda, proses yang
dikatakan ini membantu dalam menangani kesan-kesan sampingan negatif makanan
panas keatas kulit. Untuk mendapat kulit
yang sihat, bawang putih
mampu memberi kelebihan
besar kepada sistem
kulit (integumentary system).
Ini hanya segelintir manafaat yang
diketahui dari bawang putih. Siapa
tahu diluar sana terdapat banyak lagi keistimewaan bawang putih yang belum terbukti lagi tetapi berguna untuk tubuh manusia.
Allicin ialah
fitokimia yang dijumpai didalam bawang putih. Apabila bawang putih
dihancurkan atau dicincang, asas kompaun alliin sulfur bercampur dengan
enzim membentuk allicin. Allicin berwarna kekuningan dan berminyak, dan
ia menyebabkan bawang putih memiliki sifat bauan yang kuat dan pedas.
Sifat Allicin yang berbeza menawarkan banyak faedah kepada kesihatan,
ini termasuk: antikulat, antimikrob, antioksidan dan fungsi anti-radang.
Nilai Antikulat
Allicin menghalang kedua-duanya proses percambahan spora kulat (germination of fungus spores) dan ketumbuhan hifa (hyphae), menurut hasil kajian dari Universiti Fujita-Gakuen Sekolah Teknologi Perubatan yang disiarkan dalam artikal "Penilaian Dalam aktiviti In-Vitro antikulat bagi Allicin" Hifa adalah sebahagian daripada kulat yang akhirnya menghasilkan struktur pembiakan.
Allicin menghalang kedua-duanya proses percambahan spora kulat (germination of fungus spores) dan ketumbuhan hifa (hyphae), menurut hasil kajian dari Universiti Fujita-Gakuen Sekolah Teknologi Perubatan yang disiarkan dalam artikal "Penilaian Dalam aktiviti In-Vitro antikulat bagi Allicin" Hifa adalah sebahagian daripada kulat yang akhirnya menghasilkan struktur pembiakan.
Nilai Antimikrobial
Menurut "sifat antimikrob allicin bawang putih", dari Jabatan Kimia Biologi di Institut Weizmann Sains di Israel, sifat antimikrobial allicin terhasil daripada tindak balas kimia dengan kumpulan thiol dari pelbagai enzim. Tindak balas kimia allicin mengganggu proses metabolisma penting dalam beberapa bakteria berbeza.
Menurut "sifat antimikrob allicin bawang putih", dari Jabatan Kimia Biologi di Institut Weizmann Sains di Israel, sifat antimikrobial allicin terhasil daripada tindak balas kimia dengan kumpulan thiol dari pelbagai enzim. Tindak balas kimia allicin mengganggu proses metabolisma penting dalam beberapa bakteria berbeza.
Sifat Antioksidan
Dilaporkan, "sifat antioksidan dari sebatian bawang putih: allyl cysteine, alliin, allicin, dan allyl disulfide", oleh Jabatan Farmasi, Fakulti Perubatan, Universiti Malaya Kuala Lumpur, menyatakan bahawa allicin menyekat pembentukan superoksida (SOD), radikal bebas.
Dilaporkan, "sifat antioksidan dari sebatian bawang putih: allyl cysteine, alliin, allicin, dan allyl disulfide", oleh Jabatan Farmasi, Fakulti Perubatan, Universiti Malaya Kuala Lumpur, menyatakan bahawa allicin menyekat pembentukan superoksida (SOD), radikal bebas.
"Antioksidan, anti-radang, dan bahan antimikrob adalah sifat bawang
putih dan bawang", satu
artikel dalam Pemakanan
dan Sains pemakanan, melaporkan
bahawa allicin
menyerang agen pengoksidaan yang
lain, sekali gus mengurangkan kerosakan yang disebabkan oleh oksida.
Sifat Anti-Radang
Menurut artikel Sains Makanan dan Pemakanan melaporkan bahawa allicin menghalang penghasilan utusan cytokine pro-radang bersangkutan dengan penyakit radang usus. Sifat anti-radang allicin terikat kepada sifat antioksidan, sebagai radikal bebas penyebab keradangan. Dengan mengurangkan kerosakan oksida yang disebabkan kerana fungsi antioksidan, allicin mengurangkan jumlah keradangan di dalam badan di samping menindas utusan cytokine.
Menurut artikel Sains Makanan dan Pemakanan melaporkan bahawa allicin menghalang penghasilan utusan cytokine pro-radang bersangkutan dengan penyakit radang usus. Sifat anti-radang allicin terikat kepada sifat antioksidan, sebagai radikal bebas penyebab keradangan. Dengan mengurangkan kerosakan oksida yang disebabkan kerana fungsi antioksidan, allicin mengurangkan jumlah keradangan di dalam badan di samping menindas utusan cytokine.
Khasiat Bawang Putih
Memakan bawang putih mentah mungkin bukanlah
perkara yang paling sedap yang pernah dirasai, tetapi ia membawa begitu
banyak kelebihan kesihatan. Bawang putih
dikenali di seluruh dunia kerana bau pedas dan peranan penting dalam
banyak hidangan. Walau bagaimanapun, ia bukan sahaja tambahan utama untuk hidangan kegemaran, ia juga didapati mempunyai
khasiat kesihatan yang terbaik yang diketahui oleh manusia. Terokailah
beberapa khasiat bawang putih yang paling penting sesiapa sahaja boleh
mendapatkan.
Ø Bagi mereka tanpa penyakit, sukatan maksimum 2-4 ulas
bawang putih sehari. Ini
boleh diambil sebelum waktu tidur dan boleh diambil
bersama susu atau air
selepas itu.
Ø Seperti dikatakan sebelum ini, bawang putih adalah agen penipisan dan terlalu banyak boleh membawa kepada
risiko kesihatan yang
serius. Tambahan
sukatan (dos) bawang putih perlu diambil di bawah pengawasan pegawai perubatan. Hal ini khas kepada pesakit yang
mempunyai masalah jantung.
Ø Disebabkan nilai anti-kepekatan (antikoagulan)
Allicin, bawang putih tidak harus diambil sebelum
sebarang prosedur pembedahan kecil atau besar dilakukan.
Ø Adalah tidak digalakkan bagi mereka yang ingin
mengambil pemakanan tambahan bawang putih bersama ubatan lain.
Ø Pesakit Asma tidak digalakkan mengambil bawang putih
kerana ia boleh memburukkan lagi keadaan.
Ø Mereka yang mempunyai kulit sensitif
tidak boleh mengguna pakai bawang putih secara terus ke
permukaan kulit, kerana bawang putih mempunyai sebatian sulfur
Ø Adalah dinasihatkan kepada mana-mana orang yang
ingin memakan atau mengambil bawang putih untuk makan, dinasihatkan
mengambil dalam jumlah yang kecil terlebih dahulu, sekalipun ia amat
jarang mengalami hipersensitif terhadap tumbuhan
ini. Adalah lebih baik berjaga jaga kerana sesal kemudian tiada gunanya.
Ø Pengambilan bawang putih mentah adalah lebih baik
daripada yang telah dimasak jika seseorang itu ingin mengambil
kesempatan sepenuh daripada potensi ubat allicin. Sebabnya ialah molekul
allicin amat tidak stabil dan mudah musnah pada peningkatan suhu.
Ø Bila memasak bawang putih, anda hanya mendapat
manfaat bawang putih sahaja, bukan nilai aspek perubatan.
Di Antara khasiat dan manafaat bawang
putih ialah:
- Menghalang kemerosotan otak dan meningkatkan sistem kekebalan
- Membantu melambatkan proses penuaan.
- Menghalang pertumbuhan sel kanser dan mengurangi risiko terkena kanser.
- Membantu menurunkan Kadar kolesterol sekiranya diambil secara rutin dalam jangka waktu tertentu.
- Menolong mencegah penggumpalan darah melalui zat anti-kolesterol iaitu ajoene.
- Membantu meredakan tekanan, rasa cemas dan kemurungan.
- Mengandungi vitamin A, vitamin B, vitamin C, kalsium dan juga potasium.
- Mengandungi antioksidan, karotena dan selenium.
- Mengambil 2-3 ulas bawang putih sehari dapat menghindar dari penyakit jantung.
- Menyembuhkan tekanan darah tinggi.
- Meringankan tukak lambung.
- Menurunkan kadar kolesterol dalam darah
- Meningkatkan insulin darah bagi penderita diabetes.
- Melumpuhkan radikal bebas yang mengganggu sistem kekebalan tubuh.
- Sebagai penawar racun (detoxifier) yang melindungi tubuh dari pelbagai penyakit.
- Membantu menambah nafsu makan.
- Menjaga stamina tubuh badan.
- Mengandungi khasiat antimikrob, antitrombotik, hipolipidemik, antiarthritis, hipoglikemik, dan juga mempunyai antivitas sebagai antitumor.
KESAN SAMPINGAN
PENGAMBILAN BAWANG PUTIH;
1) Akibat pengambilan
bawang putih terlalu banyak membuat nafas kita berbau,
2) Dalam
pengambilan bawang putih sebaiknya tidak dimakan mentah, kera0na dapat
mengganggu lambung.
3) Tetapi bawang putih
tidak boleh digunakan dalam bentuk apapun sewaktu terdapat serangan
penyakit di bagian perut dan usus besar:
a) Disarankan
agar bawang putih terlebih dahulu direbus, digoreng, atau dipanggang sebelum dimakan.
b) Untuk
menghilangkan bau mulut dari memakan bawang putih terlalu banyak, di
cadangkan melakukan Cara –Cara berikut ini:
1. Meminum air teh pekat atau kopi setelah memakan bawang putih
2. Mengunyah kulit limau
3. Mengimbangi dengan makanan dari protein, hati, dan telor
4. Menggunakan bawang putih dengan cara direbus terlebih dahulu atau dijadikan acar
1. Meminum air teh pekat atau kopi setelah memakan bawang putih
2. Mengunyah kulit limau
3. Mengimbangi dengan makanan dari protein, hati, dan telor
4. Menggunakan bawang putih dengan cara direbus terlebih dahulu atau dijadikan acar
Farmakologi:
• JUZUK: Analisis kimia dalam tahun 1800-an menyandarkan aktiviti bawang putih bernisbahkan kepada kandungan Sulfur yang terdapat dalam minyak bawang putih. Pada pertengahan tahun 1900 seorang ahli kimia Amerika menamakan cecair yang kuat berbau kuat dari bawang putih sebagai "allicin". Sebatian sulfur alliin (S-allyl-l-sisteina sulfoxide) menghasilkan allicin (diallyl thiosulfinate) melalui enzim allinase apabila ketulan ulas dihancurkan. Sebatian sulfur yang lain, peptida, steroid, terpenoid, flavonoid, dan fenol semakin dikenal pasti sebagai bahan aktif allicin apabila berlaku proses metabolisma. Mekanisme yang tepat dari kesan tindak balas bawang putih masih tidak diketahui dan mungkin berbeza-beza mengikut cara penyediaan dan kesan terapeutik.
• JUZUK: Analisis kimia dalam tahun 1800-an menyandarkan aktiviti bawang putih bernisbahkan kepada kandungan Sulfur yang terdapat dalam minyak bawang putih. Pada pertengahan tahun 1900 seorang ahli kimia Amerika menamakan cecair yang kuat berbau kuat dari bawang putih sebagai "allicin". Sebatian sulfur alliin (S-allyl-l-sisteina sulfoxide) menghasilkan allicin (diallyl thiosulfinate) melalui enzim allinase apabila ketulan ulas dihancurkan. Sebatian sulfur yang lain, peptida, steroid, terpenoid, flavonoid, dan fenol semakin dikenal pasti sebagai bahan aktif allicin apabila berlaku proses metabolisma. Mekanisme yang tepat dari kesan tindak balas bawang putih masih tidak diketahui dan mungkin berbeza-beza mengikut cara penyediaan dan kesan terapeutik.
• Bawang putih mendatangkan pelbagai kesan
pada sistem kardiovaskular, dan Aterosklerosis khususnya, melebihi dari
pengurangkan serum lipid. Terdapat pelbagai kesan perlindungan dari
bawang putih, termasuk perencatan pengumpulan platelet dan peningkatan
fibrinolysis. Bawang putih liar (Allium ursinum) dilaporkan mengandungi
sejumlah sebatian sulfur (thiosulfinates dan ajoenes) dan sebagai bawang
putih (Allium sativum), ia memiliki kesan yang sama keatas
cyclooxygenase, 5-lipoxygenase, angiotensin pengubah enzim, dan
pengumpulan platelet.
• LIPID-MENURUNKAN KESAN: kesan merendahkan lipid Bawang putih mungkin berlaku melalui
perencatan enzim hati yang bertanggungjawab menghasilkan kolestrol
(HMG-CoA reductase) atau enzim lain, mungkin oleh diallyl di-dan
trisulphide sebatian bawang putih. Ada mencadangkan mekanisma termasuk
penurunan berterusan garam hempedu dalam najis dan mobilisasi lipid tisu
ke dalam edaran, sebagaimana bawang putih mempunyai kesan mendalam
terhadap pos-prandial hiperlipidemia. Bawang putih liar (Allium ursinum)
menunjukkan keberkesanan yang serupa dengan bawang putih (Allium
sativum) dalam mengurangkan sintesis hepatocyte kolesterol In-vitro.
Ekstrak bawang putih tua dan juzuknya telah menunjuk kemampuan
menghalang punca Cu2+- pengubahsuaian
oksidatif lipoprotein berkepadatan rendah. Ekstrak bawang putih tua dan
juzuk-juzuk S-allylcysteine
didapati
melindungi sel endotelium vaskular daripada kecederaan disebabkan oleh
LDL teroksida.
• Barisan sel Haiwan dan Manusia menunjukkan penurunan lipid tisu vaskular,
deretan pembentukan lemak
dan saiz plak ateroskerosis. Mekanisma tindakan termasuk pengurangan pengoksidaan lipoprotein, seperti yang
ditunjukkan dalam In-vitro dan In-vivo, kemungkinan disebabkan
dari sebatian organosulfur di
dalam bawang putih.
Walau bagaimanapun, hipotesis ini telah dipertikaikan, berdasar percubaan selama enam bulan keatas sukarelawan yang megalami hypercholesterolemic
sederhana yang gagal
menunjukkan sebarang kesan daripada
suplemen bawang putih ke
atas pengoksidaan lipoprotein.
• KESAN PLATELET: Bawang putih dan terbitan sebatian ajoene nya telah
menunjuk perencatan pengempulan
platelet In-vitro dan
pada haiwan, dan pengurangan
pengantungan-platelet pembentukan pembekuan
darah (thrombus). Kajian
telah menunjukkan perencatan
pengumpulan platelet dalam
lelaki hypercholesterolemic,
kepada mereka yang sihat, pesakit
yang mempunyai penyakit arteri koronari, dan pada gulungan yang mempunyai faktor risiko otak dan pembuluh
darahnya (cerebrovascular risk
factors). Bagaimanapun,
satu kajian yang menggunakan sukatan (dos) pemakanan yang rendah mendapati tiada apa-apa kesan. Bawang putih
mentah telah menunjuk kemampuan
menyekat cyclooxygenase In-vitro pergantungan-dos perencatan cyclooxygenase
pada plasenta manusia villi telah diberi perhatian bersama bawang
putih dan dengan allicin-negatif bawang putih (asid yang sudah dibasuh). Aktiviti anti-platelet
boleh dikaitkan kepada juzuk
bawang putih (garlic constituents) termasuk trifosfat
(adenosine), allicin dan
parafmik polysulfides (paraffinic
polysulfides) . Berbanding
dengan bawang putih mentah, ekstrak cecair bawang putih rebus menunjukkan penurunan kira-kira 50% dalam pengumpulan platelet pada kepekatan sama, ini
menunjukkan bahawa bawang
putih masak boleh
mengurangkan kesan anti-platelet.
Bawang putih mentah terbukti dapat mengurangkan serum thromboxane
B2 dalam penyelidikan keatas haiwan dan manusia, pada sukatan (dos) seruas bawang sehari. Walau bagaimanapun, bawang putih yang di masak/didih
mengurangkan atau menghapuskan kesan ini, sekali lagi ini mencadangkan kesan
negatif dari memasak bawang putih
keatas aktiviti anti-platelet.
• Kesan Fibrinolytic: Peningkatan aktiviti
berterusan penyinkiran fibrin dan hasil pembuangan darah beku (fibrinolytic) boleh disabitkan dengan peranan kesan bawang
putih sebagai anti-pembekuan, melibatkan fibrinogen dan plasminogen. Kedua-dua bawang putih mentah
dan bawang putih goreng menunjukkan peningkatan ketara aktiviti fibrinolytic keatas manusia,
begitu juga dengan minyak pati bawang putih mentah. Peningkatan
aktiviti fibrinolytic pada pesakit penyakit jantung iskemik
(ischemic heart disease)
didapati berkekalan selepas
7-8 minggu terapi berterusan. Walau bagaimanapun, dalam satu kajian melaporkan bahawa aktiviti fibrinolytic kembali ke peringkat pra-rawatan selepas 12 minggu terapi bawang putih berterusan.
• Kesan Vaskular: sifat Vasorelaxant bawang putih telah
dicatatkan dalam pelbagai kajian pra-klinikal. Microperfusion kulit (Cutaneous
microperfusion) meningkat
dalam manusia berikutan pengambilan 600mg bawang putih, dan
vasodilatasi konjunktiva arteriol dan vénules berlaku pada 900mg. Bawang
putih boleh bertindak ke atas sistem oksida nitrik dan memberi kesan ke
atas sifat kenyal vasculature, menghasilkan perubahan pada
sistemik.tekanan darah. Dikatakan bahawa allicin adalah komponen bawang
putih yang bertanggungjawab pada kesan-pengantara oksida nitrik.
Prostaglandin telah dikenal pasti dalam ekstrak bawang putih yang boleh
memberi kesan pharmakologik, walaupun ini tidak ditunjukkan dalam
In-vivo.
• Kesan Chemoprotective / Anti-tumor: kajian keatas Haiwan, melaporkan terdapat
kesan perlindungan bawang putih terhadap hepatotoxins, cyclophosphamide,
adriamycin methylcholanthrene, gentamicin, 4-nitroquinoline 1-oksida,
dan bromobenzene. Bawang putih telah menunjukkan perencatan pembentukkan
kanser yang kuat di hadapan pengalak tumor termasuk
12-O-tetradecanoylpharbol-13 asetat-dan 7,12-dimethylbenzanthracene, dan phorbol -myristate –acetate, serta suatu agen yang
mampu menghadkan pegerakan gene yang khusus. Begitu juga sebagai agen
pengaktifan tumor seperti 7,12 - dimethylbenzanthracene dan
1,2-dimethylhydrazine. Terdapat beberapa bukti bahawa bahan kimia yang
mengandungi kumpulan allyl bertanggungjawab kepada nilai
chemoprotective. Penyelidikan telah menyediakan bukti kesan anti
proliferatif bawang putih pada garisan kanser sel manusia, termasuk
induksi apoptosis, peraturan perkembangan kitaran sel, dan isyarat
transduksi pengubahsuaian. Kedua-dua proliferasi sel dan fungsi imun
jelas terjejas.
• Kesan Immunologic: Aktiviti immunologic bawang putih mungkin termasuk
meningkatkan phagocytosis,
proliferasi limfosit,
meningkatkan aktiviti sel
pembunuh dan pengeluaran cytokine, dan pencegahan penindasan imun. Terdapat pendapat bahawa pemanasan boleh menjejaskan
manfaat ini, berkaitan
dengan kehilangan aktiviti alliinase, dan persediaan yang berbeza menghasilkan berlainan aktiviti pharmakologik.
• Kesan antimikrob (Bakteria, Kulat, Ragi): Bawang Putih dalam In-vitro menunjukkan ia
telah digunakan dalam aktiviti terhadap patogen berganda, termasuk
bakteria dan ketahanan tekanan nya, mycobacteria, Helicobacter pylori,
dan kulat. Ekstrak bawang putih didapati sebagai penghalang jangkitan
dan ketumbuhan bakteria Histoplasma capsulatum. Ajoene sahaja memiliki
aktiviti antibakteria terhadap kedua-dua spesies bakteria gram positif
dan negatif dan menghalang pertumbuhan yis dalam In-vitro, dan
pecantuman disulfida dalam ajoene boleh dikaitkan keatas kesan ini.
Bahan (substrat) Alliin dan enzim nya ditemui pada petak berasingan
tetapi bersebelahan dalam seruas bawang putih, dan akan menguna-pakai
aktiviti antimikrobial apabila mereka bersama. Allicin boleh bertindak
melalui perencatan sistem enzim thiol- mengandungi dan sistem enzim
lain, DNA, RNA dan protein sintesis. Telah disarankan bahawa aktiviti
antimikrobial minyak bawang putih lebih kuat daripada serbuk bawang
putih atas dasar berat
unit.
• Dalam satu kajian didapati nilai kepekatan perencatan minimum (minimum
inhibitory concentration (MIC)) dari ekstrak
cecair bawang putih
(aqueous garlic extract (AGE)) terhadap enam yis asingan klinikal ialah diantara 0.8-1.6mg/mL. Bawang putih muncul sebagai
pengubah struktur dan integriti permukaan luar sel yis serta
mengurangkan jumlah kandungan
lipid. Bawang putih juga meningkat phosphatidylserines sambil
mengurangkan phosphatidylcholines.
Bawang putih juga menurunkan penggunaan oksigen pada sel-sel yis. Aktiviti anti-candidal AGE telah
bertindak oleh thiols termasuk
L-sisteina(L-cysteine),
glutathione dan 2-mercaptoethanol. Kesan AGE pada sintesis
macromolecular dari Candida
albicans mendedahkan protein
dan sintesis asid
nukleik untuk dihalang,
dan sintesis lipid
untuk ditangkap. Percanggahan
sintesis lipid boleh menjadi satu komponen dari aktiviti bawang putih dalam anti-candidal.
• Kesan Anti-virus: Kajian In-vitro menunjukkan
kesan terhadap beberapa virus termasuk virus B influenza, virus herpes simplex jenis 1, virus
herpes simplex jenis
2, virus parainfluenza
jenis 3, virus vaccinia,
virus Vesicular Stomatitis,
jenis rhinovirus manusia 2, dan cytomegalovirus. Weber melaporkan bahawa sebatian ajoene, yang ditemui dalam minyak-macerates bawang putih, memiliki tahap aktiviti antivirus yang tinggi yang diikuti oleh allicin, allyl methyl thiosulfinate dan metil allyl thiosulfinate.
• Kesan Glycemic: SACS (S-allyl
sisteina sulfoxide),
sejenis antioksida yang diasingkan
daripada bawang putih, telah didapati dengan ketaranya merangsang
pengeluaran insulin dari sel-sel beta asingkan daripada tikus biasa. Walau bagaimanapun, beberapa kajian keatas manusia gagal menunjukkan kesan glisemik bawang putih.
• Kesan Genitourinary: pengambilan bawang putih kronik selama 70 hari dikaitkan dengan penindasan keatas spermatogenesis
pada tikus.
Farmakodinamik / Kinetik (Pharmacodynamics/Kinetics):
• sebatian Bawang putih cepat meyerap melalui selaput lendir dan kulit. Mengeluarkannya adalah terutamanya melalui hati, buah pinggang dan usus.
• Nagae menyifatkan farmakokinetik (pharmacokinetics) dari S Allylcysteine (SAC) dalam model haiwan. Pengarang menunjukkan kesan laluan pertama diikuti dengan penyerapan gastrousus (gastrointestinal absorption) yang pesat; dengan metabolisma hati dan buah pinggang.
• The farmakokinetik daripada vinyldithiins, produk transformasi allicin, telah diterangkan, kepekatan maksimal 15-30 minit selepas penyerapan lisan (oral absorption).
• sebatian Bawang putih cepat meyerap melalui selaput lendir dan kulit. Mengeluarkannya adalah terutamanya melalui hati, buah pinggang dan usus.
• Nagae menyifatkan farmakokinetik (pharmacokinetics) dari S Allylcysteine (SAC) dalam model haiwan. Pengarang menunjukkan kesan laluan pertama diikuti dengan penyerapan gastrousus (gastrointestinal absorption) yang pesat; dengan metabolisma hati dan buah pinggang.
• The farmakokinetik daripada vinyldithiins, produk transformasi allicin, telah diterangkan, kepekatan maksimal 15-30 minit selepas penyerapan lisan (oral absorption).