,مليسيا دان اسلام بوکن ميليک اورڠ ڤوليتيک
, مک ڤرجواڠن اݢام تتڤ دڤرجواڠکن اوليه اومت اسلام دري بيدڠ يڠ لاءين
سام اد كامي منڠ اتاو كامي ماتي

PERJALAN HAJI AKI


Friday, 11 November 2016

POWER OF RESISTANCE


Ismail Sabri Yaakob bersama Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin dan barisan kepemimpinan UMNO Bahagian Lembah Pantai - See more at: http://www.utusan.com.my/berita/politik/henti-bernostalgia-dengan-bekas-pemimpin-1.370146#sthash.lQ8ecoYK.dpuf
Ismail Sabri Yaakob bersama Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin dan barisan kepemimpinan UMNO Bahagian Lembah Pantai - See more at: http://www.utusan.com.my/berita/politik/henti-bernostalgia-dengan-bekas-pemimpin-1.370146#sthash.lQ8ecoYK.dpuf
Ismail Sabri Yaakob bersama Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin dan barisan kepemimpinan UMNO Bahagian Lembah Pantai - See more at: http://www.utusan.com.my/berita/politik/henti-bernostalgia-dengan-bekas-pemimpin-1.370146#sthash.lQ8ecoYK.
smail Sabri Yaakob bersama Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin dan barisan kepemimpinan UMNO Bahagian Lembah Pantai - See more at: http://www.utusan.com.my/berita/politik/henti-bernostalgia-dengan-bekas-pemimpin-1.370146#sthash.lQ8ecoYK.dpuf
Ismail Sabri Yaakob bersama Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin dan barisan kepemimpinan UMNO Bahagian Lembah Pantai - See more at: http://www.utusan.com.my/berita/politik/henti-bernostalgia-dengan-bekas-pemimpin-1.370146#sthash.lQ8ecoYK.dp
syedsaddiqnew


Open letter to DYMM Tuanku Sultan Johor

Menjunjung kasih ke bawah DYMM Tuanku Sultan Johor.
Patik memohon ampun limpah perkenan Tuanku untuk bercemar duli membaca warkah ringkas, ikhlas dari hati seorang rakyat.

DYMM Tuanku,Sebagai salah seorang Bangsa Johor, patik berbangga apabila Tuanku lantang bersuara menentang rasuah, semangat perkauman & salah guna kuasa.

Ini jelas menunjukkan bahawa Tuanku mengambil perhatian tentang keluh kesah rakyat Malaysia. Patik juga gembira melihat Tuanku banyak menolong mangsa & keluarga tragedi Hospital Sultanah Aminah.

Berkenaan isu “pengharaman Demonstrasi jalanan” yang aman, patik dengan rendah diri ingin merafak sembah bahawa patik melihat isu berkenaan dari sudut yang berbeza.

Tuanku,
Hak untuk berdemonstrasi dengan aman adalah hak setiap warganegara Malaysia mengikut Artikel 10(1)(b) Perlembagaan Persekutuan. Hak ini diiktiraf dalam undang-undang antarabangsa seperti Artikel 20(1) Deklarasi Hak Asasi Manusia Sejagat dan Artikel 21 Waad Antarabangsa Mengenai Hak Awam dan Politik.

Patik faham akan keperluan untuk mengawal selia hak ini seperti apa yang diketengahkan dalam Akta Perhimpunan Awam. Jika kita mengikut keputusan mahkamah rayuan Malaysia, hak untuk demonstrasi jelas berlandaskan perlembagaan persekutuaan Malaysia (Kes Nik Nazmi-2012 & kes Yuneswaran-2015).

Perbezaannya hanya datang daripada keperluan untuk memberi notis kepada OCPD 10 hari sebelum perhimpunan awam tersebut. However in both cases, the right to peacefully assembly is well guarded.
 
 
Tuanku,
Memang patik tak nafikan bahawa rakyat Malaysia boleh mengundi keluar ahli politik yang mengkhinati kehendak rakyat, tetapi demokrasi merupakan sistem yang hidup setiap hari, bukan sahaja bila tibanya pilihanraya setiap 5 tahun.
Hak berdemonstrasi merupakan salah satu tiang demokrasi, sama seperti hak untuk mengundi. Kita tak boleh pisahkan tiang tiang demokrasi yang mencorakkan tanah air tercinta.

Tuanku,
Sejarah Malaya/Malaysia banyak diwarnakan dengan demonstrasi jalanan yang awam. From the rallies against Malayan union to the strikes declared by aggrieved employees.

Selagi keganasan tidak dibudayakan, perhimpunan aman ini sentiasa berjalan dengan lancar. Malaysia pada hari ini diserang bertubi-tubi dengan skandal rasuah berskala besar & salah guna kuasa yang menindas suara rakyat.

Demonstrasi jalanan merupakan jalan demokrasi untuk kami mengekspresikan pandangan kami, terutamanya apabila tarikh pilihan raya belum ditentukan.
Apabila rakyat diasak oleh pemerintah negara, tolongalah jangan mengharamkan salah satu senjata demokrasi kami.

Rakyat & Raja berpisah tiada. Tolong pertahankan hak kami Tuanku. Patik yang berdatang sembah,

Syed Saddiq


UMNO BERNOSTALGIA

Saja penulis mulakan dengan surat dari Anak Muda ini. Rasanya kita perlu memberi peluang kepada beliau untuk berhadapan dengan suasana begini jika untuk MEMBINA Jenerasi Pemimpin Masa Hadapan. Anak Muda ini begitu berani dan BERDIDIPLIN ILMU yang tinggi. Rasanya Nazri Aziz dan Ku Nanan pun tidak seberani Anak Muda ini. 

Jika berlagak samseng rasanya ramai yang berani dari jauhi ni. Tapi kalu Berani yang berakal ni nampaknya kita sudah ada pelapis baru selepas Tun M. Dalam UMNO masih duk bernostalgia dengan kenangan indah semalam, rupanya sudah ramai yang meninggalkan UMNO. Bukan derhaka pada UMNO tetapi BAHTERA MERDEKA itu sedang di kemudikan oleh JURAGAN yang mewarisi Pangkat Nakhoda dari menumpang POPULARITI Ayahandanya yang berkhidmat begitu baik pada Kelasinya. Seperti pesanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Ismail Sabri Yaakob bersama Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin
Ismail Sabri Yaakob(Menghunuskan Keris), Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin dan barisan kepemimpinan UMNO Bahagian Lembah Pantai

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob amat berharap supaya Ahli UMNO digesa tidak bernostalgia dengan bekas pemimpin yang telah keluar parti dan perlu me­nganggap mereka sebagai pe­mimpin pembangkang.

Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, bekas pemimpin seper­ti Tun Dr. Mahathir Mohamed dan Tan Sri Muhyiddin Yassin sememangnya banyak berjasa kepada UMNO namun mereka kini telah membentuk sebuah parti pembangkang baharu, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Pribumi).

“Justeru, kita sebagai parti yang membentuk kerajaan perlu menganggap mereka sebagai anggota parti pembangkang dan kembali memberi sokongan penuh kepada barisan kepemimpinan UMNO bagi memperkukuh­kan parti,” katanya selepas me­­rasmikan Persidangan Perwa­ki­lan Sayap-Sayap UMNO Bahagian Lembah Pantai di Bangsar South di sini hari ini.

Turut hadir Ketua UMNO Bahagian Lembah Pantai, Datuk Seri Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin.

Ismail Sabri berkata, UMNO kini juga akan lebih kukuh selepas barisan kepemimpinan mengambil tindakan terhadap mereka yang cuba memecah­belahkan ahli dari dalam parti sendiri.

“UMNO sebelum ini menerima serangan dari dalam dan luar parti. Gerakan pemutihan ini diambil selepas kita dapat me­ngenal pasti mereka yang bukan sahaja tidak menghormati barisan kepemimpinan malah cuba mempengaruhi ahli lain berbuat demikian,” katanya.

Sementara itu, Ismail Sabri melahirkan keyakinan kerusi Parlimen Pantai Dalam akan dapat dirampas semula oleh UMNO dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 berdasarkan tiada jasa penyandang jawatan itu, Nurul Izzah Anwar kepada rakyat kawasan terbabit.

Sementara itu, Raja Nong Chik berkata, beliau telah mengarahkan sayap-sayap bahagian memulakan usaha bagi menghadapi pilihan raya umum itu.

“Sayap Pemuda diminta mengenal pasti pengundi luar manakala sayap Puteri pula akan meneruskan program menambah ahli daripada golongan muda terutama melalui media sosial. Kita tidak mahu menunggu pilihan raya sudah dekat baru kita akan bergerak,” katanya.Mahdzir Khalid bersalam dengan Abdul Karim Mustafa sambil diperhatikan
PUTRAJAYA: Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid hari ini mengisytiharkan kerajaan tidak akan membenarkan sekolah kebangsaan menjadi “terlalu Islamik”,
Mahdzir bercakap demikian kepada wartawan selepas pelancaran Pelan Tindakan Pendidikan Malaysia 2013-2025,

sementara di KOTA BHARU pula pada 13 Ogos, Datuk Md. Alwi Che Ahmad berkata, "Parti Pribumi Bersatu Malaysia tidak akan dapat menggugat UMNO yang selama ini tidak pernah tergelincir da­ripada agenda dan perjuangan asalnya iaitu membela nasib orang Melayu".

Ketua Penerangan UMNO Kelantan, itu berkata, UMNO juga sedia berdepan dengan Pribumi dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) akan datang.

“Mereka ada hak untuk tubuh parti mereka sebab mereka rasa tidak boleh lagi berada dalam UMNO. Kita akan buat persiapan untuk berdepan de­ngan mereka.

“Saya ingin ucapkan semoga berjaya dan selamat berjuang. Apabila pi­lihan raya nanti, kita bertemu. Cuma yang agak pelik apabila Tun Dr. Mahathir Mo­hamad, dalam umurnya yang sede­mikian masih lagi ingin tubuh parti baharu untuk ganti UMNO,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Perwakilan Wanita, Pemuda, Puteri UMNO Bahagian Ketereh 2016 di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kadok di sini hari ini.SABTU, 20 DISEMBER 2014 @ 3:27 PM Melayu perlu kukuhkan penguasaan ekonomi - Tun Mahathir 

Sebelum itu BEKAS Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bersama sebahagian daripada peserta Konvensyen Kepimpinan Melayu Muda Nusantara (NUSA'14) menyampaikan ucaptama bertajuk 'Halatuju Melayu Islam Menjelang Wawasan 2020' di Akademi Kenegaraan Biro Tatanegara, Jalan Bellamy.

Turut hadir, bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Mohd Ali Rustam

"Kaum Melayu tidak boleh malas, sebaliknya harus berusaha lebih gigih untuk menguasai ekonomi negara bagi menjamin mereka memperoleh bahagian yang sepatutnya apabila Malaysia mencapai status negara maju menjelang 2020", kata Tun Dr Mahathir Mohamad. 

Bekas Perdana Menteri itu menegaskan orang Melayu tidak boleh bergantung kepada penguasaan politik semata-mata kerana ia mungkin tidak mampu bertahan tanpa pegangan ekonomi yang kukuh. Katanya, walaupun melalui Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang diperkenal pada 1971 sudah ditetapkan agihan ekonomi untuk orang Melayu sebanyak 30 peratus daripada kekayaan negara, namun selepas 20 tahun pelaksanaannya, sasaran itu dilihat tidak berjaya dipenuhi. 

"Jadi jika kita mahu bahagian kita, orang Melayu mesti tukar pendirian, mesti usaha lebih gigih untuk dapatkan bahagian kita dalam negara maju. "Saya khuatir bila kita capai matlamat negara maju pada 2020, orang Melayu menjadi golongan miskin di dalam negara kaya," katanya ketika menyampaikan ucaptama bertajuk 'Hala Tuju Melayu Islam Menuju Wawasan 2020' pada Konvensyen Kepimpinan Melayu Muda Nusantara (NUSA'14) di sini, hari ini. 

Dr Mahathir turut menjentik soal politik orang Melayu yang kini terpecah kepada tiga parti utama iaitu UMNO, PAS dan PKR, yang menurutnya menjurus kepada undi Melayu menjadi minoriti dalam negara yang majoritinya orang Melayu. Keadaan itu, katanya, menyebabkan setiap parti Melayu mempunyai sokongan kurang daripada 50 peratus dan akhirnya terpaksa 'mengemis' sokongan kaum lain untuk menang pilihan raya dan kekal berkuasa.

 "Bila jadi pengemis, mereka (parti Melayu) bukan lagi orang berkuasa (sepenuhnya), ini keadaan yang sedang kita hadapi sekarang," katanya. 

Selain itu, beliau turut menekankan pentingnya untuk kaum Melayu kembali mengamalkan ajaran dan nilai-nilai Islam yang sebenar sebagai landasan dan panduan hidup mereka.

 "Maju atau mundurnya kita tidak bergantung kepada warna kulit, kekayaan sumber atau tempat tinggal kita, tetapi budaya dan nilai hidup yang dipegang," kata Dr Mahathir. - BERNAMA

Selanjutnya dari surat Dato' A. Kadir Jasin, menceritakan tentang kebimbangannya dari apa yang Najib lakukan dengan Kerajaan China sekarang ini.


Warkah : ‘Jual’ negara kepada China – Malaysia bakal terjerat seperti Zimbabwe?


Warkah ini saya hantar kpd rakan2 yg saya kenal termasuk Dr. Mahathir, Tku Razaleigh dan ramai lagi. 
Harap di exclusively penerimaannya.
ZIMBABWE TODAY IS M’SIA TOMORROW. 

Warkah ini saya hantar kpd rakan2 yg saya kenal termasuk Dr. Mahathir, Tku Razaleigh dan ramai lagi.  Harap di exclusively penerimaannya.
 

Apa yg saya tulis dibawah ini ada dari pengalaman yg saya lalui selama 20 diZbwe. Mungkin banyak kekurangan dari segi ‘facts and figures’ tetapi dari apa yg sdg berlaku disini, banyak persamaannya dengan apa yg dilakukan olih kerajaan China terhadap Zbwe melalui GLC2nya.
Tidak mustahil, tidak lama lagi, perkara yg sama berlaku dinegara kita. Nahuzubillah.
China telah lama “melabur” dalam pelbagai projek infrastruktur di Zimbabwe sejak 1980 dengan nilai sebanyak USD5 Bilion.
Antara puluhan projek China di Zimbabwe, yg menarik perhatian saya adalah pada tahun 2012, yg mana China “membantu” membaikpulih rel keretapi di Zimbabwe.
Selepas 4 tahun projek keretapi itu bermula, pada hari ini, China telah berjaya mengawal 80% dari ekonomi dan pentadbiran negara Zimbabwe dan menjadikan Zimbabwe seperti sebuah koloninya di benua Afrika.
Matawang Yuan, baru2 ini, juga telah di jadikan matawang rasmi di Zimbabwe apabila China mengecualikan pembayaran balik hutang sebanyak USD40 juta kpd negara tersebut.
TERNYATA PENJAJAHAN BENTUK BARU BUKAN LAGI SECARA KETENTERAAN, TETAPI BERLAKU SECARA PENAKLUKAN EKONOMI OLEH KUASA BESAR DUNIA TERHADAP SEBUAH NEGARA YG LEMAH PENGURUSAN EKONOMINYA.
RAKYAT ZIMBABWE TERPAKSA MENANGGUNG AKIBAT DARI KESILAPAN DAN KELEMAHAN PENTADBIRAN KERAJAAN MRKA YG DI PIMPIN OLEH MUGABE.
Barang dijauhi Allah, Malaysia menjadi seperti Zimbabwe. Tapi dari apa yg sdg berlaku skrg, musibah yg sama akan melanda kita klu kita tidak mengambilnya Zbwe sebagai iktibar dan belajar 
dari kesilapan itu.
Zbwe is the only country in the modern world, not having her own currency. Zbwe is a Multiple Currencies Economy country since 2003 where US Dollar is a denominator. Worst part is, not only unacceptable by her neighbouring countries, the Zim$ not even desired by the Zbwean itself.
Ketika inilah China mencurahkan pelaburannya dgn membina airport baru, membaikpulih lebuhraya, bandar baru ber-ala China dan perkampongan China sehinggakan terujud Little Beijing in Harare.
Penduduk cina diseluruh Zbwe lebih kurang 80-90 ribu. Hampir sama dgn the ‘borne and bread whites’ dinegara tersebut.
Rakyat China yg berkerja diZbwe dan org2 tempatan yg berkerja dgn syarikat China dibayar dgn Remimbi atau Yuan. Terdapat juga emas dan logam dari org2 tempatan dibayar dgn Remimbi dan adakalanya dibayar dgn barang2 peralatan rumah buatan China yg inferior kualitinya.
70% rakyat Zbwe adalah terdiri peasant atau kaum tani. Mrka dah jemu utk ambil peduli ‘apa yg betul’ dan ‘apa yg salah’ yg dilakukan olih krjaan mrka.
Tiba masa mengundi, mrka mengundi. Yg mrka perlu ialah air yg cukup bukan Mugabe. Mrka akan menikmati ‘bumper harvest year’ pd bulan Jun klu cukup hujan bulan January.
Mrka bukan tak tahu kezaliman Mugabe yg selama ini merosakkan negara, tetapi mrka dah sampai ketahap benci utk berbuat sesuatu.
Jgn ketawa kan saya. Apa yg saya alami dari 1995 hingga sekrang, 20 tahun lama nya, sdg berlaku dinegara ini.
Our country is beserk. Klu 1MDB tidak di selesaikan kita akan jadi mangsa America. Skrg ni, apa yg Najib cuba lakukan ialah “cuba keluar dari mulut Buaya (amerika) dengan mengunakan kuasa Naga (China)”.
Dalil2 yg negara kita menjejaki Zbwe telah banyak berlaku dan banyak lagi akan berlaku dlm masa yg amat pantas.
Contoh:
•Apabila banyak cawangan bank ditutup, money changer akan mengikuti dan foreign currencies spt USD akan sukar didapati. Black market yg taboo kpd Bank Negara akan muncul.
•budget negara tipu salah satu darinya. Kerap berlaku diZbwe.
•tarik subsidi krjaan meyebabkan barang2 dapur jadi bertambah mahal.
•Tidak mustahil Felda akan dimiliki syarikat China dgn hanya membeli share FGV dan tak mustahil jika minyak sawit didagangkan dgn Remimbi. Peneroka Felda akan dibayar dgn matawang cina. Kedai 1Msia akan dipenuhi dgn barang2 buatan China yg mutunya substandard dan inferior.
• Pelabur dari barat kurang minat melabur di Msia krna tak yakin akan ditawarkan project krna GLC China telah bertapak dgn kuat dan menguasai penjawat2 awam. Bila kurang pelaburan dari barat, maka akan berlaku kekurangan Foreign Exchange dlm negara yg akan mengakibatkan nilai ringgit turun dan terus turun.
• credit rating negara akan menurun yg akan meyebabkan ‘access negara to foreign capital’ menjadi sukar dan mahal.
Tunggu!! tak lama lagi, dipasarraya kita hanya dpt membeli buah2an tempatan saja. Klu ada epal dan anggur pun, didatangkan dari cina.
Saya ulangi, apa yg saya tulis ini adalah berdasarkan pengalaman saya selama 20 tahun diZbwe.
Apa ada utk rakyat sesebuah negara sekiranya letrik, air dan telekomunikasi dimiliki orang.
Selamatkanlah negara ini dari di REMIMBIrised atau YUANised olih China.
Sekian pandangan dari saya. – Dr. Hassan Ali.
3 November – Najib berhutang RM55 bilion lagi. Kemungkinan negara bankrupt semakin menakutkan. Kantung kerajaan semakin kosong. Peruntukan pelajaran, kesihatan dan kebajikan dikurangkan, dibekukan dan ditarik balik.
Dalam lawatan ke China sekarang, Najib gembira dapat pinjaman   mudah RM55 bilion dari China untuk Projek Kereta Api Pantai Timur. Kontrak sudah tentulah dibagi kepada China.
Hutang 1MDB pula dipercayai telah naik melepasi RM50 bilion kepada RM53 bilion. Johari sila nafi atau jelaskan. Kemudian Projek Kereta Api Laju Kuala Lumpur-Singapura dijangka makan belanja RM50 bilion.
Campur semua jadi RM158 bilion. Kita pun tak pasti hutang 1MDB lebih RM50 bilion itu sudah masuk buku atau belum. Yang kita tahu hutang itu sudah dipindahkan kepada Kementerian Kewangan. Bank Negara Malaysia kata pada akhir Jun lalu, hutang kerajaan RM655.74 bilion. Garis waktu (timeline) hutang kerajaan macam ini: Akhir zaman Dr Mahathir RM189 bilion, Abdullah Ahmad Badawi RM306 bilion dan Najib sekarang RM655.74 bilion. Hampir 55 sen daripada setiap RM1 ekonomi yang dijana adalah untuk tanggung hutang. Najib layak diberi gelaran “hutang king”. – A.Kadir Jasin

 Power Of Resistance


Merdeka.com - 
Dalam sebuah diskusi dengan tajuk 'Kita dan Sengketa Laut Cina Selatan' di kawasan Menteng, Jakarta Pusat, Sinolog (Ahli China) Prof. Dr. A. Dahana mengatakan, kebijakan China dalam ekspansi ekonomi dan militer sejatinya sudah lama dimulai sejak era Deng Xiaoping.
Di era tersebut, Deng mulai membuat China menjadi negara yang 'capital oriented', guna mengoptimalkan lagi jangkauan pasarnya di kawasan, terutama di wilayah Laut Cina Selatan.
"Situasi di China juga harus dilihat, di mana sejak era Deng Xiaoping mereka mulai menekankan pertumbuhan ekonomi, yang salah satu akibatnya adalah pembangunan ekonomi besar-besaran," ujar Prof Dahana dalam sebuah diskusi di kawasan Menteng, Jakarta Pusat, Sabtu (30/7).
"Secara jelas, hal itu membuat China lekas menjadi negara kapitalis yang semua kegiatan ekonominya dikontrol oleh negara," ujarnya menambahkan.
Dahana mengatakan bahwa secara ideologis, di era Deng Xiaoping itulah China telah memulai perjalanan baru untuk meninggalkan sosialisme dan komunisme sebagai ideologi tunggal negara.
Saat beranjak menjadi negara kapitalis itulah, China dianggap telah mengikis sosialisme dan komunisme sebagai akar ideologis mereka sendiri, yang telah lama ditumbuh kembangkan oleh pemimpin besar mereka Mao Zedong.
"Di sisi lain, ketika kapitalisme ini berjalan, makin banyak yang tidak percaya pada sosialisme, apalagi komunisme. Kekuatan luar ingin menjadikan China sebagai negara kapitalistis, tapi nyatanya China sendiri juga telah dikapitaliskan oleh partai komunis di dalamnya," ujar Prof Dahana.
Maka saat ini, lanjut Prof. Dahana, konsistensi China dalam mengklaim kekuasaannya di wilayah Laut Cina Selatan, kerap dianggap sebagai upaya mereka dalam mengembalikan semangat nasionalisme dan sosialisme tersebut.
Walaupun dengan resiko dikucilkan oleh negara lain, namun pemerintah China sama sekali tidak gentar, dan kembali berupaya menunjukkan power of resistance mereka di Laut Cina Selatan.
Hal ini dianggap mampu untuk mengembalikan rasa kebangsaan dan nasionalisme mereka, guna memperkuat kembali ekonomi dan pengaruh militernya di kawasan.
"Maka, kini mereka kembali menggali nasionalisme masyarakatnya, walaupun mereka juga sadar bahwa nasionalisme ini adalah pedang bermata dua yang bisa membunuh musuh dan tuannya sendiri," pungkasnya.
AMUKANMelayu - Najib sedang bermain dengan api dikalan "Anak Kecil Main Api" telah hilang kenangan semalam
KOTA BHARU 13 Ogos – Parti Pribumi Bersatu Malaysia tidak akan dapat menggugat UMNO yang selama ini tidak pernah tergelincir da­ripada agenda dan perjuangan asalnya iaitu membela nasib orang Melayu.

Md. Alwi Che Ahmad
Ketua Penerangan UMNO Kelantan, Datuk Md. Alwi Che Ahmad berkata, UMNO juga sedia berdepan dengan Pribumi dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) akan datang.
“Mereka ada hak untuk tubuh parti mereka sebab mereka rasa tidak boleh lagi berada dalam UMNO. Kita akan buat persiapan untuk berdepan de­ngan mereka.
“Saya ingin ucapkan semoga berjaya dan selamat berjuang. Apabila pi­lihan raya nanti, kita bertemu. Cuma yang agak pelik apabila Tun Dr. Mahathir Mo­hamad, dalam umurnya yang sede­mikian masih lagi ingin tubuh parti baharu untuk ganti UMNO,” katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Perwakilan Wanita, Pemuda, Puteri UMNO Bahagian Ketereh 2016 di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kadok di sini hari ini.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/politik/umno-teruskan-agenda-bela-nasib-melayu-1.370160#sthash.BYnypvlW.dpuf
KUALA LUMPUR 13 Ogos – Ahli UMNO digesa tidak bernostalgia dengan bekas pemimpin yang telah keluar parti dan perlu me­nganggap mereka sebagai pe­mimpin pembangkang.
Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, bekas pemimpin seper­ti Tun Dr. Mahathir Mohamed dan Tan Sri Muhyiddin Yassin sememangnya banyak berjasa kepada UMNO namun mereka kini telah membentuk sebuah parti pembangkang baharu, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Pribumi).
“Justeru, kita sebagai parti yang membentuk kerajaan perlu menganggap mereka sebagai anggota parti pembangkang dan kembali memberi sokongan penuh kepada barisan kepemimpinan UMNO bagi memperkukuh­kan parti,” katanya selepas me­­rasmikan Persidangan Perwa­ki­lan Sayap-Sayap UMNO Bahagian Lembah Pantai di Bangsar South di sini hari ini.
Turut hadir Ketua UMNO Bahagian Lembah Pantai, Datuk Seri Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin.
Ismail Sabri berkata, UMNO kini juga akan lebih kukuh selepas barisan kepemimpinan mengambil tindakan terhadap mereka yang cuba memecah­belahkan ahli dari dalam parti sendiri.
“UMNO sebelum ini menerima serangan dari dalam dan luar parti. Gerakan pemutihan ini diambil selepas kita dapat me­ngenal pasti mereka yang bukan sahaja tidak menghormati barisan kepemimpinan malah cuba mempengaruhi ahli lain berbuat demikian,” katanya.
Sementara itu, Ismail Sabri melahirkan keyakinan kerusi Parlimen Pantai Dalam akan dapat dirampas semula oleh UMNO dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 berdasarkan tiada jasa penyandang jawatan itu, Nurul Izzah Anwar kepada rakyat kawasan terbabit.
Sementara itu, Raja Nong Chik berkata, beliau telah mengarahkan sayap-sayap bahagian memulakan usaha bagi menghadapi pilihan raya umum itu.
“Sayap Pemuda diminta mengenal pasti pengundi luar manakala sayap Puteri pula akan meneruskan program menambah ahli daripada golongan muda terutama melalui media sosial. Kita tidak mahu menunggu pilihan raya sudah dekat baru kita akan bergerak,” katanya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/politik/henti-bernostalgia-dengan-bekas-pemimpin-1.370146#sthash.9MomI7Li.dpuf