,مليسيا دان اسلام بوکن ميليک اورڠ ڤوليتيک
, مک ڤرجواڠن اݢام تتڤ دڤرجواڠکن اوليه اومت اسلام دري بيدڠ يڠ لاءين
سام اد كامي منڠ اتاو كامي ماتي

PERJALAN HAJI AKI


Wednesday, 25 February 2015

DAP TELAH BERJAYA MEROBOHKAN BENTENG PERTAHANAN MELAYU DENGAN DUIT DAN SEKOLAH DEMOKRASI


HATI MELAYU - SETIAP IBU YANG MELAHIRKAN ANAK UNTUK MENJADI WIRA PADA UGAMABANGSANYA DAN IA TIDAK PERNAH MELAHIRKAN PENGKHIANAT MELAINKAN PENGKHIANAT ITU LAHIR DARI JIWA YANG KOTOR DAN BUSUK........

Menarik,......................... 

DAP Berjinak Semula Dengan MelayuTERIMA kasih kerana membaca dan membahaskan tajuk yang lalu — Perdana Menteri Wanita: Kenapa Isteri PM Tak Boleh? Teruslah berbahas jika perlu. Terbaru, isteri Perdana Menteri kata lawatanya ke Oman “gratis”.

Dalam perbahasan tajuk itu, seorang peserta yang memberi namanya sebagai Rahim Rahmat, membangkitkan isu kemasukan anak bekas seorang menteri Umno ke dalam Parti Tindakan Demokratik (DAP).

Beliau, antara lain, menulis: “Apa ni Dato’? Anak Tan Sri Khir Johari bekas Menteri Pendidikan dibawah tiga Perdana Menteri Malaysia … telah menjadi ahi DAP. Siapa cakap DAP itu bukan untuk orang Melayu?”

Secara kebetulan, saya baru mula membuat analisis perkembangan itu. Bagi saya, kemasukan Zairil Khir Johari anak Allahyarham (Tan Sri) Khir Johari ke dalam DAP tidak sedikit pun memeranjatkan.
Ia lebih berupa sesuatu yang menunggu untuk berlaku. Dan saya tidak akan terkejut kalau lebih ramai orang Melayu (atau berdarah campuran Melayu) menyertai DAP.

Mengapa saya berkata begitu? Pertama kerana beberapa bulan lalu, ketika minum di sebuah kedai kopi Cina di Perak, saya dimaklumkan oleh seorang “anggota perisik” bahawa DAP sedang tekun mencari beberapa orang Melayu yang berwibawa untuk diturunkan sebagai calon pada pilihan raya umum akan datang.

DAP Perak sudah sedar bahawa kalau ia bercita-cita berkuasa di negeri itu, ia perlu bertindak tegas dan pantas mewujudkan kaukus Melayunya sendiri. Ia tidak boleh bergantung bulat-bulat kepada Pas atau PKR untuk menawan semula negeri itu dan untuk “membekalkan” calon MB.

Sumber perisikan itu memberitahu, cakap-cakap di kalangan kepemimpinan DAP adalah mencari dan meletakkan tiga atau empat orang calon Melayu yang berwibawa dengan tujuan jika Pakatan Rakyat menawan semula Perak dan DAP kekal parti terbesar, ia boleh mengemukakan calon MBnya sendiri.
Ini adalah reaksi kepada kejatuhan kerajaan PR Perak pada awal 2010 berikutan tindakan dua Ahli Dewan Undangan PKR dan seorang Adun DAP keluar parti dan memihak kepada Barisan Nasional. Selepas PRU 2008 DAP terpaksa menerima Adun Pas sebagai MB kerana ia tidak mempunyai Adun Melayu manakala Adun Melayu PKR semuanya tidak menepati piawaian.

Bagi sesiapa yang tidak mengetahui sejarah DAP, eloklah disebutkan yang parti itu pernah mempunyai keahlian dan kepemimpinan pelbagai kaum, walaupun majoriti ahli, pemimpin dan penyokongnya adalah Cina.

DAP ditubuhkan pada tahun 1967 bagi mengisi ruang yang dikosongkan oleh Parti Tindakan Rakyat (PAP) Singapura berikutan “penyinggiran” wilayah itu daripada Malaysia pada tahun 1965.

Dalam pilihan raya umum 1964, PAP menang satu kerusi Parlimen iaitu Bangsar yang ditandingi oleh C.V. Devan Nair. (Nair pulang ke Singapura, menjadi Presiden dan akhirnya bergaduh dengan Lee Kuan Yew).
Pada waktu penubuhannya, DAP mempunyai beberapa orang pemimpin Melayu dan pernah mempunyai Wakil Rakyat Melayu. Salah seorang naib pengerusi pada awal penubuhannya adalah seorang Melayu bernama Mohamed Nor Jetty.

Jadi kemasukan Zairil tiga bulan lalu dan sebelum itu Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim (kini Naib Pengerusi DAP dan Senator) boleh dilihat sebagai percubaan baru DAP mendapatkan sokongan Melayu. Seorang lagi Melayu dalam hierarki DAP sekarang adalah Ahmad Ton yang berupa Ahli Majlis Pusat.
Walaupun percubaan ini tidak menjanjikan kejayaan sekelip mata, namun ia adalah daya usaha yang positif dalam suasana perhubungan kaum yang cair sekarang.

Tidak dapat dinafikan bahawa di sebalik polemik perkauman yang hangat dan keras sekarang, terdapat “counter movement” di mana kemajmukan dan liberalisme menjadi alternatif kepada perkauman.
Sentimen inilah yang dilaungkan oleh Zairil apabila beliau dilaporkan berkata DAP mempunyai harapan yang lebih cerah mendapatkan sokongan Melayu jika ia menjadikan Melayu bandar sebagai sasarannya.
Counter movement” ini berlaku di kalangan kelas menengah, termasuk Melayu, yang majoritinya tinggal di bandar-bandar besar.

Apabila Zairil dipetik sebagai berkata Umno pada zaman bapanya berlainan sekali dengan Umno yang wujud hari ini, dia juga mengulangi sentimen ramai orang Melayu yang berasa Umno hari ini telah terpisah jauh daripada perjuangan dan idealisme asal.

Cabaran terbesar yang akan dihadapi oleh DAP dalam usahanya memperluaskan sokongan Melayu adalah bagaimana hendak menyanggah persepsi dan dakwaan bahawa ia anti-Melayu.
Aktivis Melayu dalam DAP sekarang mungkin tidak mempunyai cukup kewibawaan dan integriti untuk membantu parti itu menangkis persepsi ini kerana mereka bukan daripada Melayu arus perdana. Mereka adalah elit bandar dan liberal yang mungkin kurang kefahaman mengenai minda Melayu massa.

Namun kemasukan aktivis Melayu seperti Tunku Abdul Aziz dan Zairil akan sedikit sebanyak melembutkan imej DAP sebagai parti majoriti Cina yang anti-Melayu asalkan kemasukan serta pelantikan mereka memegang jawatan parti bukan tindakan “tokenism”MEREKA TELAH BERHASIL YANG TUA TERTIPU

LIM GUAN ENG DI KOMTAR PADA 12 JAN 2015.


Sulit ! 
PERJUMPAAN DIANTARA PASMA DAN LIM GUAN ENG DI KOMTAR PADA 12 JAN 2015.
Lebai Malang yang berpendidikan LIBERAL

Sulit ! PERJUMPAAN DIANTARA PASMA DAN LIM GUAN ENG DI KOMTAR PADA 12 JAN 2015.

image
image
image
image
Baru baru ini pada 12 Jan 2015 satu perjumpaan diantara PASMA dan LGE telah diadakan di Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang pada 12 Jan 2015, jam 11 pagi.
PASMA diwakili :-
1. Dato Phahrolrazi Zawawi
2. Nasir Ahmad
3. Taib Zakaria
4. Dzulqarnain
5. Rahman Taib
6. Hazmi Hassan
7. Sayuthi Omar
8. Mohd Yusof Mohd Noor
9. Zolkifly Md Lazim
10. Nordin Majid
11. Taib Ahmad
12. Yusni Mat Piah
13. Muhaimin Sulam
14. Yacob Ali
15. Roshidi Husin
DAP diwakili :-
1. Lim Guan Eng
2. Ramasamy
3. Chow Kon Yeow
4.Jeff Ooi
5.Lim Hock Seng
6. Zairil Khir Johari
7. Ong Ah Teong
8. Harvinder singh
9. Ng Wik Aik
10. Chong Eng
Perjumpaan sulit ini yang dirancang sejak sekian lama akhirnya berjaya mencapai matlamat Dap menjadikan pak lebai Pas tunggangan dan anjing suruhan.
Majlis ini bermula dengan ucapan aluan dari Lim Guan Eng. Beliau sangat gembira dengan kedatangan PASMA.
Dalam perbincangan mereka Dato Phahrolrazi memberi jaminan kepada Lim Guan Eng yang PASMA akan membantu DAP dalam segala urusan yang diminta oleh DAP.
Malah  PASMA memberi commitment 100%  untuk pastikan Presiden PAS ditumbangkan dalam pemilihan PAS tahun ini.
PASMA juga berikrar akan membantu DAP di Sarawak dikawasan penganut Islam.
Dalam masa yang sama PASMA memohon kepada Lim Guan Eng supaya semua jawatan PENGERUSI JKKN diberikan kepada ahli PAS yang sokong PASMA, begitu juga dgn lantikan ahli majlis MPPP DAN MPSP.
Lim Guan Eng  menyatakan telah melantik ahli majlis MPPP dan MPSP dikalangan ahli PASMA dan berjanji semua jawatan PENGERUSI JKKN kuota PAS akan diberikan kepada PASMA.
Dengan bersungguh sungguh  Lim Guan Eng sangat berharap agar Hadi Awang dan golongan ulamak ditumbangkan dalam pemilihan PAS tahun ini dan PASMA akan kuasai PAS.
Beliau juga mahu PASMA membantu DAP di Sarawak secepat mungkin dan mahu PASMA menghantar pasukannya ke Sarawak dalam bulan Februari ini, segala perbelanjaan akan ditangung oleh DAP. DAP juga mahu PASMA memberi tumpuan khas dikawasan FELDA di Johor dan kawasan Melayu Johor. Johor next target utk ditawan dlm PRU 14.
Dengan kekayaan dan sumber kewangan tanpa had..Dap akan memberi peruntukan sebanyak RM1/2 juta kepada PASMA setiap 3 bulan.
PASMA dan DAP telah merangka strategi bersama utk menghadapi PRN SARAWAK dan PRU14
14. Mereka memberi tumpuan khas dikawasan Melayu. DAP akan gunakan PASMA untuk masuk ke kawasan Melayu lepas ini.
Dengan sumber kewangan dan strategi yang dirangka DAP amat yakin Hadi Awang akan tumpas kali ini.
Dalam perbincangan tersebut Dap dan PASMA bersetuju dan bersepakat akan menaikan MAT SABU jadi Presiden PAS yang baru.
Mesyurat tamat pada pukul 12.50 tengahari dan makan tengahari.
Pisau kata “kaya puak Pasma ni dapat duit banyak dari Dap..”

MEREKA TELAH BERHASIL - YANG MUDA TERASA MAJU


Sekolah demokrasi: Strategi DAP lalaikan Melayu (Bhg 1)

Sekolah demokrasi: Rara, strategi sementasi AWEK CUN (Bhg 3)
Sekolah demokrasi: Melati, asal SAMM untuk strategi Taliban DAP (Bhg 4)

AKHIRNYA MELAYU TIPU MELAYU KERANA DAP


RANTAU PANJANG – 'Saya pelik dengan sebilangan bangsa Melayu, kerana mereka tidak kisah ditipu.'

Kata Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu dalam ceramah Pas dekat Pusat Tarbiyah Pas Rantau Panjang, baru-baru ini.

Menurutnya, tidak ada bangsa lain di dunia ini, kecuali Melayu, walaupun acap kali ditipu, namun penduduk tetap memberi sokongan padu kepada pemimpin mereka. Beliau berkata, walaupun sebelum PRU13 lalu, Pas mengingatkan penduduk agar mengubah pemerintahan, namun kedegilan sebilangan Melayu ini menyebababkan rakyat lain teraniaya.
“Miskin semakin miskin dan kaya semakin kaya.

“Ini gara-gara kenaikan harga petrol sehingga mengundang kenaikan harga barang lain.

“BN tidak sedar mereka sebenarnya menganiaya rakyat dengan isu kenaikan harga berkenaan,” katanya kepada Sinar Harian.

sumber:http://www.sinarharian.com.my/politi...elayu-1.208394Betulkah Mat Sabu dan Hatta nak gulingkan Hadi Awang?


Keretakan di dalam kepimpinan Pas dilihat semakin parah apabila ada sesetengah dakwaan mengatakan Timbalan Presiden Pas Mohammad Sabu dan Pengarah Pilihan Raya Dr Mohd Hatta Ramli menjadi dalang untuk menggulingkan Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
Pesuruhjaya Pas Perak Razman Zakaria hari ini menggesa Mat Sabu dan HAtta untuk memberi penjelasan bagi membersihkan nama mereka daripada tuduhan menjadi dalang menggulingkan Hadi.
Razman berkata, jika penjelasan telah diberikan dan didapati mereka benar mahu menggulingkan Presiden Pas itu, satu tindakan perlu di ambil terhadap mereka. Apapun perkara ini perlu disiasat terlebih dahulu.
“Perkara ini baru tuduhan, kita pun tidak tahu kebenarannya. Sesiapa saja boleh melemparkan tuduhan. Yang diminta ialah supaya dibuat siasatan. Kalau tidak betul, Alhamdulillah. Kalau betul, kita kena ambil tindakan,” kata Razman.
Razman menambah dengan berkata, jika seseorang itu tidak bersalah mengenai apa tuduhan dari orang lain, pasti tuan empunya diri akan tampil membersihkan namanya tanpa menghantar mana-mana wakil untuk membersihkan nama sendiri.
“Memang sepatutnya dalam gerakan kita melibatkan satu jemaah ini, apabila ada sesuatu dilemparkan kepada kita, lebih baik kita sendiri yang tampil membersihkan nama. Kalau tidak ada pembersihan ini, mungkin ada satu badan lain pula yang membuat pengesahan kepada perkara itu,” katanya.
Menurut sumber, Razman pada awal bulan ini didakwa memukul Ahli Jawatankuasa (AJK) PAS Pusat Mohamed Hanipa Maidin sebanyak dua kali di belakang dalam kekecohan yang berlaku semasa mesyuarat parti Islam itu awal  bulan ini, kata sumber.-Alip Danial/Utaranews.com-

PEMUDA PAS MINTA SIASAT PENDEDAHAN DAP BERI PASMA RM1.5JUTA UNTUK GULINGKAN PRESIDEN.
Ketua Pemuda PAS meminta siasatan dijalankan terhadap pendedahan yang dibuat oleh Raja Petra Kamarudin.Berikut adalah artikel dari Malaysia Today yang disebutkan oleh Ketua Pemuda PAS dalam video di atas bahawa
Lim Guan Eng memberikan RM1.5juta kepada PASMA untuk MENJATUHKAN Tuan Guru Haji Hadi Awang. Raja Petra mendakwa wang tersebut diberikan untuk menjatuhkan Presiden PAS dalam pemilihan yang dijangka berlaku pada tahun ini.

Anwar was hoping that Hadi would be out of office by now. But Hadi is still holding on so efforts need to be stepped up to ensure a leadership change in PAS. And this is what PasMa and the RM1.5 million that Lim Guan Eng gave them is supposed to achieve.

THE CORRIDORS OF POWER
Raja Petra Kamarudin

Two weeks ago, on 12th January 2015, the President of Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia or PasMa, Phahrolrazi Mat Zawawi, led a delegations of 15 members to meet Penang Chief Minister Lim Guan Eng.

The purpose of the meeting was to explore how PasMa can collaborate with DAP and PKR for the coming general election expected by 2018 at the latest. Also discussed was the possibility of PasMa becoming a political party to replace PAS in Pakatan Rakyat.

Is PasMa going to become PAS Baru? And does this mean PAS is on the verge of leaving Pakatan Rakyat or is going to get kicked out of Pakatan Rakyat?

The talk on the ground is that it would be untenable for PAS to remain in Pakatan Rakyat unless they change their President. DAP and PKR can continue working with PAS only if Abdul Hadi Awang is kicked out and is replaced by, say, Mat Sabu, the current number two.

What was not reported was that Lim Guan Eng gave PasMa RM1.5 million, which is supposed to be for flood relief work. However, so far none of that RM1.5 million has been used for the purpose it was alleged. Talk amongst PasMa circles is that the RM1.5 million is for the purpose of campaigning against Hadi to ensure he is kicked out before the next general election.

It is no secret that Hadi is lukewarm, or maybe even cold, towards DAP and PKR. That is already a well-known fact and Hadi has, in fact, not been attending any of the Pakatan Rakyat council meetings since the last year or so. And the Kajang Move plus the move to oust Selangor Menteri Besar Khalid Ibrahim is not the only reason for this.

DAP and PKR are very upset that Hadi no longer supports what Pakatan Rakyat considers the coalition’s common agenda. As Anwar Ibrahim always says, Pakatan Rakyat agrees to disagree. Hence Hadi has agreed to disagree with DAP and PKR on many issues. Other than the Kajang Move and the move to oust Khalid, Hadi also disagrees with DAP and PKR regarding the implementation of Hudud in Kelantan and the proposal for local council elections.

As the Malays would say: tidur satu bantal, mimpi lain-lain. PAS no longer shares the same dreams with DAP, while PKR either maintains an elegant silence or agrees to disagree with PAS.

It is not easy to sleep in the same bed and share the same pillow while having different dreams. And PAS has to now consider sharing DAP’s and PKR’s dreams or else they will have to leave the bedroom. And if this happens then PasMa will need to replace PAS in the Pakatan Rakyat bed.

Anwar Ibrahim has other problems on his hands and has no time to engage DAP and PAS in their marital problems. On 10th February 2015, the Federal Court will be delivering its verdict on Anwar’s sodomy conviction and this is of immediate concern to the opposition leader.

Will Anwar be set free or will he be sent to jail? Anwar is telling the public that there is no reason he should be sent to jail because there is no case against him.

What the Federal Court will have to consider is not whether Anwar is innocent or guilty of sodomy. That is not really the concern of the Federal Court. Instead, what the Federal Court needs to consider is whether there were any flaws in the trial and whether the Court of Appeal erred in overturning the acquittal and in coming to a guilty verdict.

The outcome will depend on whether Anwar’s lawyers were successful in convincing the court that the trial was flawed and that the Court of Appeal had erred in overturning the acquittal and in convicting Anwar. If so then the Federal Court would have to overturn the decision of the Appeal Court and Anwar would walk free.

In anticipation of an unfavourable verdict, Anwar is telling the world that he will be freed and in the event he is not freed then he would be a victim of a political conspiracy. Anwar is laying the ground for a revival of the Reformasi Movement, which emerged during his Sodomy 1 trial.

Reformasi 1, however, was successful because of PAS. Hence if PAS does not support Reformasi 2 then it will die at childbirth. And Anwar knows that Hadi will not waste time supporting Reformasi 2. In fact, most PAS leaders, Mat Sabu included, are of the opinion that Anwar is guilty.

Anwar knows that PAS will not support Reformasi 2 because during the recent hearing PAS did not mobilise any crowd as a show of support. Rafizi Ramli had sent instructions to all the PKR branches to send down a few busloads of supporters to attend the hearing. The aim was to get at least 50,000 supporters but all they got was a few hundred, and hardly any PAS members.

This upset Anwar even further. If he cannot get tens of thousands onto the streets then he cannot pressure the government to release him. He was hoping for a Tahrir Square scenario but a few hundred on the streets does not quite make it. And this is what worries Anwar.

Anwar was hoping that Hadi would be out of office by now. But Hadi is still holding on so efforts need to be stepped up to ensure a leadership change in PAS. And this is what PasMa and the RM1.5 million that Lim Guan Eng gave them is supposed to achieve.http://www.malaysia-today.net/pasma-pas-baru/


AMUKANMELAYU - Tanah Melayu ini MERDEKA bukan kerana UMNO dan PAS...jauh sekali PKR dan DAP.....ianya berlaku kerana KESATUAN MELAYU. Orang Melayu perlukan PEMIMPIN yang mampu MEMBIMBING dan menjadi PEMIMPIN kepada Orang Melayu.....dan Orang Melayu tidak perlukan PEMIMPIN POLITIK.......