,مليسيا دان اسلام بوکن ميليک اورڠ ڤوليتيک
, مک ڤرجواڠن اݢام تتڤ دڤرجواڠکن اوليه اومت اسلام دري بيدڠ يڠ لاءين
سام اد كامي منڠ اتاو كامي ماتي

PERJALAN HAJI AKI


Sunday, 27 March 2016

DAP DAN CINA MALAYSIA ADA AGENDA DENGAN CHINA TANAH BESAR


lim kit siang berdarah komunis.
lim kit siang berhati komunis.

LIM KIT SIANG BERTEMU KELUARGA SEBENAR DI CHINA!


Friday, July 22, 2011

APA AGENDA MEREKA

Pada pilihanraya 1969, kempen kit siang banyak berlandaskan kepada ide perjuangan komunis. 

kempen pilihanraya 1969, yang memakan masa selama 21 hari digunakan sepenuhnya oleh kit siang untuk membangkitkan semangat kecintaan fahaman komunisme di kalangan pengundi.

kit siang bijak dalam memilih gaya tonasi yang perlu disesuaikan dalam persekitaran majmuk di malaysia. maka dengan itu slogan 'malaysian malaysia' diguna pakai sebagai tatacara 'melembutkan' fahaman komunis dikalangan masyarakat berbilang bangsa.

namun di dalam kelembutan slogan 'malaysian malaysia' itu terselit sudah beberapa doktrinasasi fahaman komunis yang disampaikan mesejnya dalam beberapa rangka sepanjang kempen pru 1969.

slogan 'malaysian malaysia' nampak cukup demokratik.
slogan 'malaysian malaysia' nampak lebih kebangsaan.

namun di dalam slogan puaka itu mendesak pelbagai tuntutan yang melanggar semangat kebangsaan, melanggar perjanjian kemerdekaan.

slogan 'malaysian malaysia' melanggar perjanjian kemerdekaan yang memperuntukan beberapa hak istimewa orang melayu. 'malaysian malaysia' menuntut penghapusan artikel 153.

hari ini sesudah berjaya memperbodohkan partai pas dan pkr, dap sebenarnya boleh mengokok kuat akan kejayaan mereka dalam mencatur gerakan mendominasi politik pembangkang malaysia.

kejayaan memperbodohkan pimpinan melayu dalam partai pas dan pkr disambut girang oleh lim kit siang dan keluarga.

Mesej perlu disampaikan.

"Tailo kita sudah berjaya bodohkan melayu" kata kit siang kepada pakciknya yang masih hidup dan menetap di china.

kit siang bertemu pan kaiguo ,salah satu pakciknya yang masih hidup di tanah tumpah darah kit siang di china.
manakala di belakang pakcik kit siang, kelihatan sepupunya bernama pan heping.

pan kaiguo membawa anak saudaranya kit siang bertemu dengan keluarga besar mereka di china.
foto dibawah pula adalah keluarga sebenar kit siang di bumi china.
mungkin pada saat foto ini dirakam, kit siang bersama guan eng sedang happy menyanyikan lagu kebangsaan negara china , tanah tumpahnya darahku.

malaysian malaysia rupanya pembohongan politik belaka.


Wisma Putra akan panggil Duta ChinaBANGI, Ahad – Wisma Putra dijangka memanggil Duta China ke Malaysia, Dr Huang Huikang berikutan kenyataan yang dilihat sebagai campur tangan dalam hal ehwal dalaman negara. Difahamkan, beliau akan dipanggil ke Wisma Putra, esok, lapor The Star Online memetik sumber Kementerian Luar.

Duta China itu dikatakan membuat kenyataan yang menyentuh hal ehwal dalaman Malaysia ketika melawat Petaling Street, kawasan perniagaan dimonopoli kaum Cina dan dikenali juga sebagai ‘China Town’.
Pejabat Perdana Menteri juga dikatakan sudah dimaklumkan berhubung perkara itu.

Bagaimanapun, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kini berada di New York untuk lawatan kerja.The Star juga melaporkan Huang dipetik sebagai berkata China menentang pihak yang menyebabkan keganasan untuk mengganggu ketenteraman awam. Ia dilihat merujuk kepada kumpulan yang ingin berhimpun di Jalan Petaling hari ini.

“Kerajaan China menentang keganasan dan segala bentuk diskriminasi terhadap bangsa dan sebarang bentuk ekstremisme,” beliau dipetik sebagai berkata kepada pemberita.

Semalam, Ikatan Muslimin Malaysia (Isma) melalui Timbalan Presidennya, Haji Aminuddin Yahaya berkata, Duta China itu tidak berhak campur tangan dalam urusan yang melibatkan kaum di Malaysia.

Beliau menegaskan Isma memandang berat kenyataan Duta China tersebut lebih-lebih lagi apabila dia mengugut rakyat Malaysia agar tidak membuat apa-apa gangguan kepada orang Cina. Sehubungan itu, Isma meminta Duta China itu dikenakan tindakan dengan dihantar pulang.
 

Anwar Ibrahim dah lama nyanyi Sabah Dah Hilang 

Sunday, March 10, 2013

Jika sesiapa yang tidak tahu realiti semasa tentang keadaan politik di Malaysia ini menonton siaran video Bloomberg TV diatas, ada kemungkinan mereka akan berpendapat bahawa Anwar Ibrahim adalah seorang yang sedang berusaha untuk menyelamatkan Sabah dari hilang ke tangan Sulu akibat kelemahan pentadbiran Kerajaan Persekutuan Barisan Nasional Malaysia!

Cara dia jawab soalan soalan hos Bloomberg TV diatas seolah olah dia tak ada kena mengena langsung dengan krisis pencerobohan pengganas2 Sulu di Lahad Datu baru baru ini.

Namun hakikat sebenarnya pada 14hb Oktober 2012, di program Jelajah Merdeka Rakyat, Permatang Pauh, Pulau Pinang yang ia adakan, Anwar Ibrahim telah menyanyikan lagu dibawah dengan lirik rekaan nya sendiri yang berbunyi "Tanya sama Najib, mengapa kau goyang? Nanti jawab Najib, Sabah dah HILANG!!!"

Tuan tuan dan puan puan, sidang pembaca yang saya hormati. 

Didalam perancangan politik tanahair yang semakin hari semakin kotor dan penuh dengan komplot dan kontroversi, perbuatan politikus pembangkang seperti di atas ternyata menerobos pelbagai macam pantang larang siyasah yang negara ini belum pernah menyaksikan.

Penggunaan media massa semakin hebat dan persepsi rakyat tentang itu dan ini mudah di olah dan disiarkan untuk mempengaruhi mereka yang tidak sedar akan pelbagai kaedah mempengaruhi minda masyarakat umum untuk bertanggapan sepertimana kehendak mereka yang mempunyai sesuatu agenda dan rencana untuk mendapatkan kuasa pemerintahan didalam negara kita ini.

Sebelum ini, tak ada sesiapa pun yang pernah berkata bahawa Sabah akan hilang dari jajahan takluk negara kita ini. Tak ada.

Walaupun tuntutan Filipina itu terhadap Negeri Sabah sudah pernah tercatat didalam sejarah, ianya sudah lama dilupakan kerana Mahkamah Antarabangsa telah membuat keputusan bahawa Filipina tidak ada hak sedemikian dan bayaran tahunan saguhati kepada Kesultanan Sulu hanya sebagai bayaran ehsan dan bukannya bayaran sewa seperti di salah anggap si Jacel Kiram III yang perasan dirinya sebagai puteri 'kesultanan Sulu' yang sudah tidak di iktiraf oleh Kerajaan Filipina sendiri yang merupakan sebuah republik.

Anwar Ibrahim menyanyikan lagu di atas dengan lirik bahawa Najib dah goyang sebab Sabah dah hilang menimbulkan persepsi tentang nasib Sabah yang berkemungkinan hilang dari kuasa Kerajaan Malaysia yang kini dibawah pemerintahan Barisan Nasional dan diterajui Perdana Menteri Mohd Najib Tun Razak?

Tidak timbul soal bahawa BN mungkin kalah didalam mana mana pilihanraya ke apa tetapi yang dinyanyikan Anwar adalah 'Sabah dah hilang'! 

Soalnya sekarang apakah maksudnya itu bahawa Sabah 'dah hilang'?

Ini yang patut kita semua tanya? Apa sebab ia berkata 'Sabah dah hilang'?

Hilang macam mana yang ia maksudkan?

Hilang ke tangan kuasa asing?

Hilang dari kuasa BN?

Hilang apa ke jadah Syeikh???

Takkan perkara seperti itu pun pihak Kerajaan Malaysia di bawah pimpinan PM Najib Tun Razak tak reti nak tanya Anwar Ibrahim?

Apa jenis Kerajaan Malaysia ini yang masih dok nganga tak sudah sudah sedangkan Ketua Pembangkang tersebut boleh selamba derk saja bercakap kepada media antarabangsa begitu begini menonjolkan dirinya seolah olah pejuang hak itu ini bagi pihak rakyat walhal dia sendiri yang dilaporkan media Filipina sebagai orang yang telah berunding dan merancang dengan wakil MNLF Nur Misuari tentang apa ke benda yang kita semua belum tahu?

Jangan nanti Najib tercelik mata dan mendapati bahawa nasi sudah menjadi bubur dan walaupun ia menang sorak ; kampongnya sudah tergadai???

Sampai bila Najib Tun Razak serta Kerajaan Malaysia akan terus mengidap penyakit sindrom 'membiarkan Si Luncai terjun dengan labu labunya' ; 'kaduk naik junjung' atau 'ular lidi menjadi naga'?

Takkan yang tu pun kami nak kena ajar???


Sabah & Sarawak tidak mustahil keluar dari Malaysia....

Thursday, 9 February 2012


Ketika menyusur dibeberapa blog, saya terbaca beberapa posting yang menyentuh isu yang sama iaitu mengenai Negeri Sabah dan Sarawak, mengenai perjanjian kemasukan kedua-dua negeri tersebut dengan Malaya dan menjadikannya sebagai negara Malaysia dan kemungkinan untuk keluar dari Malaysia mengikuti langkah Singapura. Isu lain  mengenai percubaan menghidupkan parti USNO yang dipelopori oleh Allahyarham Tun Mustapha. Diantara yang menarik perhatian saya ialah
tulisan dibawah ini:


 
Kemungkinan bahawa Sabah dan Sarawak akan keluar dari Malaysia adalah kesinambungan daripada kisah pengeluaran Singapura pada tahun 1965 daripada persekutuan dan keengganan Brunei untuk menjadi sebahagian daripada persekutuan.
Pengeluaran Singapura telah mengubah maksud “Persekutuan” dalam Pelembagaan yang merendahkan status Sabah dan Sarawak daripada perkongsian yang saksama menjadi hanya salah satu daripada negeri-negeri dalam Persekutuan.


Kesimpulannya, Persekutuan Malaysia juga tidak lagi wujud pada 1965 selepas keluarnya Singapura dan Persekutuan Malaya yang tidak berfungsi pula muncul sebagaiPersekutuan Malaysia baru.
Hasil daripada perubahan besar dalam kekayaan, kerajaan Persekutuan enggan atau tidak nampak sebab untuk menerima terma-terma yang ada dalam Perjanjian Malaysia yang dibuat pada 1963. Di bawah perjanjian inilah Sabah dan Sarawak bersama Singapura dan Brunei (tidak menerima) dan Malaya bersetuju untuk membentuk Persekutuan Malaysia.
Kerusi Singapura di ambil begitu juga dengan minyak
Dengan keluarnya Singapura, Malaya telah mengambil 15 kerusi dalam Parlimennya dan ia tidak diberi kepada Sabah dan Sarawak.
Apa yang dipersetujui pada 1963 adalah Malaya akan mempunyai kurang daripada 2/3 daripada kerusi dalam Parlimen demi memastikan wilayah lain dalam persekutuan – Sabah, Sarawak, Brunei akan mempunyai kuasa veto.
Hari ini, Malaya mempunyai lebih daripada 2/3 daripada kerusi dalam Parlimen- 165 vs 57 termasuk Labuan berbanding Sabah dan Sarawak. Inilah sebabnya mengapa agak lemah alasan untuk Sabah dan Sarawak untuk terus berada dalam Persekutuan Malaysia.
Semua ini juga akan menjadi lebih getir sekiranya debat mengenai royalti minyak untuk Sabah dan Sarawak dibuka semula.
Perjanjian yang berat sebelah pada 1976 menyaksikan kerajaan Persekutuan dan Petronas , syarikat minyak negara memberi hanya 5% daripada royalti minyak dan gas daripada telaga minyak untuk kawasan persisiran laut. Sedikit daripadanya sudah kering atau semakin mengering. Tiada pula yang diperolehi daripada telaga minyak yang berada di laut dalam.
Disebabkan ini juga, Sabah dan Sarawak sejak 50 tahun ini telah menjadi antara negeri termiskin di Malaysia.
Sekiranya dikaji balik kini, 5% royalti itu tetap tidak bermakna sekiranya telaga di laut dalam tidak termasuk dalam pengiraan.
Sekiranya juga pengkajian semula royalti minyak dibuat, ia harus dilakukan mengambilkira dari tahun 1976 semasa penipuan itu berlaku. Kadar faedah juga harus dibayar begitu juga dengan 8% berkanun setahun serta dikompaun setiap tahun.
 "Berapa lama mereka boleh senyapkan Sabah dan Sarawak?"
Ini adalah situasi di mana Kerajaan Persekutuan yang ditadbir UMNO tidak akan menerima walau sejuta tahun sekalipun kerana kekayaan itu telahpun ditelan mereka sejak 1976 lagi ataupun disimpan untuk kegunaan hari esok mereka dan generasi mereka.
Malaysia akan menjadi bankrap sekiranya Sabah dan Sarawak menuntut hak mereka ke atas isu royalti minyak. Ia bukanlah bermaksud jalan buntu untuk mereka.
Contohnya adalah seperti Timor Leste, Acheh dan Sudan Selatan- isu yang berlarutan mengenai Darfur dan Kordofan Selatan- semuanya adalah mengenai minyak. Sejarah membuktikan bahawa undang-undang antarabangsa akan berpihak kepada Sabah dan Sarawak. Timor Leste dan Sudan Selatan menjadi bebas melalui campur tangan Majlis Keselamatan PBB sementara Acheh mendapat autonomi. Isu ini masih lagi dalam proses penyelesaian di Darfur dan Kordofan Selatan.
Adalah tidak benar bahawa hanya negeri yang boleh membuat permohonan kepada Majlis Keselamatan PBB. Mana-mana parti juga boleh melakukannya seperti yang dibuat oleh parti pembangkang Syria yang sekarang dalam perbincangan di Majlis itu. Hanya masa yang menentukan bila Sabah dan Sarawak akan membawa isu royalti minyak mereka kepada Majlis Keselamatan PBB. Putrajaya tidak harus terus bergantung kepada Sabah dan Sarawak selamanya.
Sekarang anda faham mengapa Taib Mahmud dan Musa Aman sangat berkuasa?
Sebab hasil yang mungkin adalah Sabah dan Sarawak akan keluar daripada Malaysia. Hanya kebebasan daripada Malaysia yang akan membawa Sabah dan Sarawak kepada nasib sebenar mereka di komuniti antarabangsa.
Maka tidak hairanlah Ketua Menteri Sarawak seperti Taib Mahmud dan Sabah seperti Musa Aman telah dibiarkan untuk terus merompak negeri mereka walaupun banyak laporan dibuat dan juga beserta bukti rasuah termasuk mencuri tanah, pembalakan dan merogol wanita peribumi oleh pekerja syarikat-syarikat kroni mereka.
Tanpa mereka untuk mengawal kemaraan orang Sarawak dan Sabah, kedua-dua negeri itu berkemungkinan sudah lama keluar daripada Malaysia akibat dibuli UMNO.

Saya terfikir sendiri, apakah kelebihan yang kita dapat sebagai anak jati dengan menjadikan Labuan ini berstatus 'Wilayah Persekutuan"? Bagaimana dengan generasi kita seterusnya, apakah peluang yang mereka ada? Kalau difikirkan ianya menakutkan.....  PUNCA-PUNCA KEJATUHAN MELAKA 1511 Sempena bulan kemerdekaan ini mari kita merenung punca kejatuhan Melaka pada ketika itu yang ada hubungkaitnya di masa ini. Melaka jatuh ke tangan Portugis dengan beberapa sebab seperti. 1. Peminpin Yang Leka dan Abaikan Negara dan Agama. 2. Pentadbiran Kerjaan Kurang Bijaksana berbanding Tun Perak. 3. Laksamana Laut Melaka Kurang Beri Tumpuan Kapada Tentera dan Stategi. 4. Rasuah Berlaku Berleluasa. 5. Perpecahan sesama Melayu, India Muslim, Puak Tua dan Puak Muda. 6. Pengkhainatan Oleh Rakyat Tampatan dan dibantu oleh Orang Luar. Bukan enam sahaja yang menyebabkan Melaka jatuh banyak lagi, tetapi ini dikira yang besar yang menyebab kejatuhan Melaka, daripada enam punca kejatuhan Melaka itu tiga yang palin besar, seperti yang ke empat hingga ke enam. Yang ke empat merupakan, rasuha sudah berlaku berleluasa di zaman itu, pemimpin dan ketua-ketua sudah tidak ada amanah menjaga Negara, mudah di beli akhirnya negara tergadai. Apabila perpecahan berlaku sesama Melayu berpuak-puak, dan gulungan tua dan muda sudah tidak sehaluan, sangat mudah bagi musuh untuk mencari kelemahan dan kekuatann kita. Yang terbesar sekali adanya pengkhainatan dari kalangan anak tempatan dan juga bersam-sama dengan orang luar untuk membantu musuh bagi menakluki negara sendiri. Kita lihat bagaimana peranan orang-orang cina yang memberi pertolongan kapada Portugis membenarkan tongkang-tongkangnya digunakan oleh Portugis untu menyerang Melaka, orang cina sudah mula khainat kapada negara ini semenjak penelukan awal lagi, malah sahingga ke hari ini, cuma berbeza caranya dan tindakannya sahaja. Kalau pada 1511 orang cina dan rakyat tempatan seperti si kitur dan Raja Mandalia menjadi pengkhainat kapada negara dan bangsanya akhirnya Melaka jatuh ketangan musuh atas bantuan pengkhianat. Kalau kita meneliti faktar yang ada, dapat kita buat analisa, pada tahun 1511 jatuhnya Melayu disebabkan pengkhainatan oleh rakyan tempatan dan kerjasama orang luar(pendatang) ketangan Portugis, tak mustahil apa yang sedang berlaku sekarang Melayu dan Islam akan jatuh ketangan musuh, kerana adanya kerjasama diantara orang melayu sendiri dengan kaum pendatang yang lupa diri yang tidak berterima kasih diatas kebaikan orang melayu yang memberi mereka hidup di negara ini dan mendapat berbagai keistemewa. Orang melayu perpecah sesama sendiri yang akan mengundang ke jalan kehancuran, orang melayu berpecah kepada beberapa kelompuk seperti; orang melayu dalam UMNO, PAS,DAP, PKR, GERAKAN, PPP, antara orang melayu dalam UMNO dan PAS serta PKR berpecah sahingga sudah tidak boleh duduk bersama, bagi mencari satu jalan demi kepentingan Ummah. Hari ini penduduk Melayu di semenanjung sudah tidak mejoriti lagi, dan pula berpecahan yang sangat ketara, jadi tidak mustahil apa yang berlaku pada zaman Melaka 1511 akan berlaku pada orang Melayu kini. Kita harap pekara sebegini tidak akan berlaku aga Melayu dan Islam dapa dipertahankan. Sekian setakat ini dulu nanti akan sambung lagi jalan menuju Kemerdekaan.

Copy the BEST Traders and Make Money : http://ow.ly/KNICZ
PUNCA-PUNCA KEJATUHAN MELAKA 1511 

Sempena bulan kemerdekaan ini mari kita merenung punca kejatuhan Melaka pada ketika itu yang ada hubungkaitnya di masa ini. Melaka jatuh ke tangan Portugis dengan beberapa sebab seperti. 

1. Peminpin Yang Leka dan Abaikan Negara dan Agama. 
2. Pentadbiran Kerjaan Kurang Bijaksana berbanding Tun Perak. 
3. Laksamana Laut Melaka Kurang Beri Tumpuan Kapada Tentera dan Stategi. 4. Rasuah Berlaku Berleluasa. 
5. Perpecahan sesama Melayu, India Muslim, Puak Tua dan Puak Muda. 
6. Pengkhainatan Oleh Rakyat Tampatan dan dibantu oleh Orang Luar. Bukan enam sahaja yang menyebabkan Melaka jatuh banyak lagi, tetapi ini dikira yang besar yang menyebab kejatuhan Melaka, daripada enam punca kejatuhan Melaka itu tiga yang palin besar, seperti yang ke empat hingga ke enam. 

Yang ke empat merupakan, rasuha sudah berlaku berleluasa di zaman itu, pemimpin dan ketua-ketua sudah tidak ada amanah menjaga Negara, mudah di beli akhirnya negara tergadai. 

Apabila perpecahan berlaku sesama Melayu berpuak-puak, dan gulungan tua dan muda sudah tidak sehaluan, sangat mudah bagi musuh untuk mencari kelemahan dan kekuatann kita. Yang terbesar sekali adanya pengkhainatan dari kalangan anak tempatan dan juga bersam-sama dengan orang luar untuk membantu musuh bagi menakluki negara sendiri. 

Kita lihat bagaimana peranan orang-orang cina yang memberi pertolongan kapada Portugis membenarkan tongkang-tongkangnya digunakan oleh Portugis untu menyerang Melaka, orang cina sudah mula khainat kapada negara ini semenjak penelukan awal lagi, malah sahingga ke hari ini, cuma berbeza caranya dan tindakannya sahaja. 

Kalau pada 1511 orang cina dan rakyat tempatan seperti si kitur dan Raja Mandalia menjadi pengkhainat kapada negara dan bangsanya akhirnya Melaka jatuh ketangan musuh atas bantuan pengkhianat. 

Kalau kita meneliti faktar yang ada, dapat kita buat analisa, pada tahun 1511 jatuhnya Melayu disebabkan pengkhainatan oleh rakyan tempatan dan kerjasama orang luar(pendatang) ketangan Portugis, tak mustahil apa yang sedang berlaku sekarang Melayu dan Islam akan jatuh ketangan musuh, kerana adanya kerjasama diantara orang melayu sendiri dengan kaum pendatang yang lupa diri yang tidak berterima kasih diatas kebaikan orang melayu yang memberi mereka hidup di negara ini dan mendapat berbagai keistemewa. 

Orang melayu perpecah sesama sendiri yang akan mengundang ke jalan kehancuran, orang melayu berpecah kepada beberapa kelompuk seperti; orang melayu dalam UMNO, PAS,DAP, PKR, GERAKAN, PPP, antara orang melayu dalam UMNO dan PAS serta PKR berpecah sahingga sudah tidak boleh duduk bersama, bagi mencari satu jalan demi kepentingan Ummah. 

Hari ini penduduk Melayu di semenanjung sudah tidak mejoriti lagi, dan pula berpecahan yang sangat ketara, jadi tidak mustahil apa yang berlaku pada zaman Melaka 1511 akan berlaku pada orang Melayu kini. Kita harap pekara sebegini tidak akan berlaku aga Melayu dan Islam dapa dipertahankan. Sekian setakat ini dulu nanti akan sambung lagi jalan menuju Kemerdekaan. by SERATAH
 Kapal China di Beting Patinggi Ali dipantau TLDM
by Ana Ghoib 
Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) akan terus memantau kehadiran kapal pengawal pantai China yang berlabuh di kawasan perairan sekitar Gugusan Beting Patinggi Ali, kira-kira 84 batu nautika daripada pantai Miri. – Gambar The Diplomat
"Ketua Penguatkuasa APMM Wilayah Sarawak, Laksamana Pertama Ismaili Bujang Pit berkata berdasarkan nasihat Majlis Keselamatan Negara (MKN), pihaknya memantau situasi di sana bersama TLDM."
Isu ini dikedalikan oleh Jabatan Perdana Menteri, katanya kepada pemberita selepas pelancaran projek tukun tiruan oleh Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem di Semantan semalam.

“Perdana menteri kita sedang hal ini secara diplomatik dengan rakan sejawatannya dari China dan kami harap akan wujud satu penyelesaian,” katanya sambil menambah China mungkin mempunyai beberapa tuntutan ke atas pulau itu.

“Sejak 2013, kami memantau kehadiran mereka di sana dan kapal TLDM dan APMM melihat mereka dan mereka juga melihat kami tanpa sebarang provokasi daripada kedua-dua pihak,” katanya.


Kapal China itu berada di kawasan itu sejak dua tahun lepas dan dilaporkan banyak nelayan lautan dalam di Miri takut untuk pergi berhampiran kawasan itu.

Pada 2 Jun lepas, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim berkata Malaysia akan meneruskan bantahan diplomatik terhadap pencerobohan kapal pengawal pantai China di kawasan perairan negara sejak dua tahun lepas.

The Royal Malaysian Navy (RMN) has deployed a Laksamana (Assad)-class guided-missile corvette to monitor a China Coast Guard (CCG) patrol vessel in the South China Sea, a RMN spokesperson confirmed to IHS Jane's on 9 June. The 62 m corvette, KD Laksamana Hang Nadim (F 134), was deployed on 3 June in response to the presence of a Chinese vessel near what Malaysia refers to as Gugusan Beting Patinggi Ali (South Luconia Shoals) - LiveLeaks

The Royal Malaysian Navy (RMN) has deployed a Laksamana (Assad)-class guided-missile corvette to monitor a China Coast Guard (CCG) patrol vessel in the South China Sea, a RMN spokesperson confirmed to IHS Jane’s on 9 June.

The 62 m corvette, KD Laksamana Hang Nadim (F 134), was deployed on 3 June in response to the presence of a Chinese vessel near what Malaysia refers to as Gugusan Beting Patinggi Ali (South Luconia Shoals) – LiveLeaks

Beliau menegaskan kawasan itu adalah milik negara dan kerajaan akan melakukan apa jua untuk melindungi dan mempertahankan perairan negara di Laut China Selatan itu daripada pencerobohan kuasa asing atau nelayan asing tanpa lesen.

Sementara itu, Ismaili berkata APMM telah menulis kepada kerajaan pusat untuk memohon lebih banyak aset dihantar ke Sarawak memandangkan pihak berkuasa itu hanya mempunyai 11 bot peronda dan 500 anggota di negeri itu.
“Sekiranya jumlah ini dapat digandakan maka ia adalah lebih baik kerana kami menjaga sebuah kawasan yang amat luas,” katanya sambil menambah terdapat 70 kes pencerobohan dan 12 kapal dirampas di perairan Sarawak tahun ini. – Bernama

Mengapa Perairan Kita Sering Diceroboh?


SECARA UMUMNYA, TLDM dan APMM memang ada memantau kehadiran dan pencerobohan kapal-kapal pengawal pantai China ke kawasan perairan kita.

Paling utama kapal mereka yang ada di Beting Patinggi Ali juga kapal kita pantau dan perhati sebilang masa.


TLDM sejak insiden James Shoal dan kemudian Luconia Shoal seringkali melakukan rondaan yang sangat ekstensif. Tapi rakyat biasa kena faham, untuk kawasan perairan dari Sabah hingga Sarawak yang luas itu, kita hanya ada tak sampai sepuluh kapal perang yang meronda, ditambah dengan APMM yang mana asetnya semua tidak mampu berada dilaut lepas untuk jangka masa lama kerana kebanyakannya sudah mulai menunjukkan tanda-tanda keusangan.

Permasalahan utama TLDM dan APMM adalah usia aset permukaan mereka yang semakin tua, APMM sendiri mempunyai majoritas kapal peronda yang berusia lebih dari 30 tahun dalam pegangan mereka dimana kebanyakan kapal peronda mereka adalah kapal yang asalnya milik TLDM dan Polis Marin serta Kastam yang kemudian diserahkan kepada agensi tersebut. Kali terakhir APMM menerima kapal peronda baharu...? tahun lepas dengan 2 kapal peronda yang dihadiahkan Australia.....itu pun bukan betul-betul baharu kerana usia asalnya sudah mencecah 20 tahun. Jadi tiada kapal 1st hand dalam APMM melainkan bot-bot peronda saiz kecil yang agensi tersebut terima circa 2006.

TLDM pula,kali terakhir menerima kapal baharu adalah pada tahun 2008. 6 buah kapal peronda generasi baharu semuanya berumur bawah 10 tahun tapi aset lain sudah berada dalam pegangan sejak era 70an lagi.

Tapi itulah tuan-tuan dan puan-puan, walaupun sudah lama, masih lagi digagahkan semua kapal perang dan kapal peronda untuk meronda dan mengawasi kawasan perairang. Masih diperah keringat. Itu yang awam tak tahu.

Bila agensi-agensi minta aset baru, ada mulut celaka baik dari pemerintah, pihak pembangkang malah ada sesetengah NGO yang cakap tak perlu, kononnya lebih baik fokus pada pendidikan, perumahan, naiktaraf jalanraya, kekalkan subsidi bla bla bla bla.......

Jadi mari kami tunjukkan realiti sebenar yang sedang dihadapi pasukan keselamatan kita.
 
Ini semmua senaraikan kapal-kapal peronda samudera yang ada dalam pegangan APMM dan tahun ia mula beroperasi seperti berikut :

1 - Sipadan Class
asalnya Patrol Craft TLDM yang mula beroperasi sejak tahun 1964 sebelum diserahkan kepada APMM pada tahun 2006. Sekarang tahun 2015 jadi anda kira berapa tahun umur kapal peronda era 60an ini.

2 - Gagah Class
kapal peronda Polis Marin yang mula dioperasikan sejak tahun 1980 dan berkhidmat dengan Polis Marin selama 26 tahun sebelum diserahkan kepada APMM pada tahun 2006.

3 - Langkawi Class
kapal peronda luar pantai ex-Musyitari class yang mula beroperasi dengan TLDM sejak tahun 1987. Diserahkan kepada APMM pada tahun 2006 dan mula beroperasi selepas naiktaraf pada tahun 2008.Masih lagi berkhidmat sekarang dan merupakan kapal utama APMM. Terdapat 2 buah sahaja kapal ini.

4 - Ramunia Class
kapal peronda Kastam (ex Bahtera class) yang mula digunakan sejak tahun 1983 dan berkhidmat dengan Kastam selama 23 tahun sebelum di serahkan kepada APMM pada tahun 2005.
Masih lagi berkhidmat selepas 10 tahun.

5 - Tugau Class, Rhu Class dan Malawali Class
ketiga tiga jenis kapal peronda saiz kecil ini diserahkan kepada APMM dari tiga agensi berbeza.

Tugau adalah ex PA polis marin, dan mula digunakan sejak tahun 1990. 
Rhu class pula adalah kapal peronda Jabatan Perikanan yang juga mulai digunakan sejak tahun 1990, manakala 
Malawali class pula adalah kapal peronda Jabatan Laut yang mula digunakan sejak tahun 1999 sebelum diserahkan kepada APMM.

Anda boleh kira sendiri dari tahun kapal-kapal peronda ini mula digunakan sehinggalah sekarang, berapa umur nya.

Apabila APMM sendiri menyatakan keperluan dan kekangan yang mereka hadapi dalam membanteras pencerobohan nelayan dimana mereka memerlukan kapal peronda baharu yang lebih mantap keupayaannya, mampu berada lebih lama di laut lepas dan lengkap dengan alatan yang membantu melaksanakan penguatkuasaan, pemerintah hanya membenarkan tambahan 6 hingga 8 buah kapal peronda generasi baharu (NGPC) untuk APMM.

Ya itu sahaja.

Bagaimana dengan TLDM.

Sehingga artikel ini ditulis, TLDM mempunya jumlah kapal perang seperti berikut.

2 Frigate Lekiu Class
2 Light Frigate Kasturi Class
6 Kapal Peronda Generasi Baru Kedah Class
4 Korvet Laksamana Class
8 kapal penyerang laju
6 kapal penyerang laju (peluru berpandu)

ya itu adalah kesemua kapal perang utama TLDM
dan kesemuanya ditempatkan di kawasan perairan sempadan negara yang meliputi Selat Melaka, Laut China Selatan dan Laut Sulu. Kami tahu ada yang akan tanya kapal selam ada - 2 kapal selam kita perlu berhadapan dengan seangkatan armada kapal selam China yang berjumlah 57 buah, dengan 8 darinya berpangkalan di pulau Hainan membentuk South Sea Fleet dan dengan tambahan fasilitas pangkalan kapal selam di lokasi yang sama untuk tambahan 20 buah lagi kapal selam.
Jadi fikirkan ya, betapa berat cubaan dan dugaan yang perlu dihadapi TLDM.

Kesemua kapal peronda kita dan kapal perang kita perlu memantau sempadan perairan, meronda kawasan perairan negara, melaksanakan pemeriksaan rambang keatas bot nelayan, menghalau bot nelayan asing, menangkap pendatang dan penyeludup, melakukan latihan silang dengan negara asing dan negara-negara jiran dan semua ini dilakukan dalam satu masa.

Anda rasa cukupkah jumlah kapal perang yang kami senaraikan diatas dengan hampir kesemua kapal TLDM dan kapal APMM sedang mengalami fasa penuaan yang lebih cepat kerana tempo operasi yang sangat tinggi disebabkan kekangan jumlah aset rondaan permukaan.

Itu kita tak ambil kira lagi kapal yang perlu ke galangan untuk tujuan penyelengaraan, yang terlibat dengan latihan dengan negara asing, yang mempunyai kekangan dari segi jangka masa rondaan di laut lepas.

Ya ada yang bertanya dimana TLDM dan APMM bila foto kapal penceroboh viral di laman sosial, tapi saya terkilan kerana berita mengenai KD Laksamana Hang Nadim yang diatur gerak untuk memantau kapal CCG pada bulan Jun hari tu sepi tak ada siapa yang share.

Bila Dato Seri Shahidan Kassim menunjukkan foto Beting Patinggi Ali, kapal CCG yang ada disana dan kapal TLDM yng juga ada disana memantau, tiada siapa yang ambil peduli. Mungkin masa tu cerita 1MDB lebih penting jadi ramai tutup sebelah mata termasuklah ahli politik samada pembangkang atau pemerintah.

Bila Ahli Parlimen Limbang usulkan untuk tambah jumlah kekuatan Tentera Darat, ditubuhkan Batalion Askar Wataniah, dan ditingkatkan jumlah kapal peronda, parlimen sibuk nak bincang hal GST......


Dan paling best, tidak ada satu pun pemimpin PKR atau DAP yang sokong kenyataan Dewan Pemuda PAS berkenaan kenyataan mereka di laman web mengenai peri pentingnya kerajaan perlu menumpukan sepenuh perhatian kepada keselamatan wilayah laut negara.


Sehingga artikel ini ditulis, TLDM akan menerima 6 buah kapal perang tambahan dari Peranchis, manakala APMM pula akan menerima 6 hingga 8 buah kapal peronda generasi baharu yang sedang dibina dimana usul ini telah mula disebut sejak 2013 (dan untuk program SGPV-LCS sejak 2010) baru sekarang nampak ada hasil, tapi itu pun kapal nya belum siap lagi.

Jadi adilkah untuk kita kata TLDM dan APMM tak buat kerja padahal pemimpin pemimpin politik dan kalangan pemerintah lah sebenarnya yang tak buat kerja, malah sibuk dengan hal picisan politik yang tak berkesudahan. Yang pembangkang sibuk nak menjatuhkan pemerintah, yang pemerintah sibuk dengan polisi entah hapa hapa......so adilkah kita kata TLDM dan APMM yang tak buat kerja sedangkan pemimpin, menteri dan kalangan pembuat dasar yang ada diparlimen termasuklah pembangkang yang sebenarnya tak buat kerja.

Tak cukup dengan itu, dasar luar kita juga perlu diambil kira jadi pasukan keselamatan tidak boleh suka hati buat sesuatu dan ambil tindakan.

Benda ni tak mudah, susah kerana banyak kekangan birokrasi dan hipokrasi yang wujud dalam sistem pemerintahan negara selain permainan politik yang banyak mengarut tentang isu remeh temeh tapi tak cakna isu serius seperti kedaulatan negara.
 
Kalau kita nak TLDM dan APMM menjalankan tugas dengan baik, kita kena halakan kemarahan kita pada pemimpin2 yang kita pilih menjadi wakil di parlimen untuk buat kerja dengan betul dan bukan jadi badut sarkas.
Sebab ahli ahli politik bodoh ni lah yang menyebabkan semua kerja dan urusan pasukan keselamatan terganggu dan kedaulatan negara tergugat.

so apa kau, orang yang sedang membaca artikel ni boleh buat..?

jika anda seorang nelayan,krew kapal atau pekerja pelantar minyak, maklumkan pada pihak berkuasa secepat mungkin. ambil foto atau video kerana itu semua bukti yang boleh digunakan keatas penceroboh satu hari nanti.

jika anda orang awam, mari kita pakat-pakat berpiket dan menuntut ahli parlimen masing-masing buat kerja dan usulkan agar pasukan keselamatan diberikan dana yang lebih besar, bagi menambahkan lagi jumlah aset mereka...mungkin NGO boleh buat satu petisyen bantahan pencerobohan dan hantar ke konsulat China di ibu negara....

jika anda menteri yang sedang baca page ini, sedarlah yang kalangan rakyat sedang meluat dan mahukan maklum balas, mahu tahu apa yang terjadi dan mahu tindakan diambil.....

jika anda ahli politik yang sedang membaca page ini sekarang...sedarlah yang rakyat sedang meluat dengan isu-isu bodohbangang yang anda bawa.....sila jadi lebih cakna dengan isu keselamatan dan bukan jadi pembangsat.....

7 Kapal Perang TNI Di Natuna Siap Perang Melawan Cina, Perang Pecah Warga Indonesia Wajib Angkat Senjata!

Laut China Selatan makin memanas kondisi ini memaksa TNI mengirimkan armada tempur ke Kepulauan Natuna Kepulauan Riau (Kepri). Selain patroli pesawat tempur dari Lanud Pekanbaru TNI juga mengirimkan tujuh kapal perang untuk menjaga kedaulatan NKRI dari ancaman China.

Pengerahan armada tempur untuk memberi deterrent effect kepada sejumlah negara yang bersengketa di wilayah perairan tersebut terutama China yang mengklaim wilayahnya dari Kepulauan Spartly hingga tujuh pulau di gugusan Kepulauan Natuna. “Saat ini ada tujuh KRI (kapal perang) yang kita siagakan di sana (Natuna) ada juga pesawat udara patroli maritim” terang Kadispenal Laksamana Muda (Laksma) Muhammad Zainuddin kemarin.

Menurutnya tiga KRI sudah berada Pangkalan Utama TNI Angkatan Laut IV (Lantamal IV) Tanjung Pinang yang merupakan Lantamal terdekat yang dimiliki Komando Armada Indonesia Kawasan Barat (Koarmabar). Namun saat ditanya nama kapal perang tersebut Zainuddin mengaku hal itu rahasia negara.

“Dengan penambahan tiga KRI tersebut sudah tujuh kapal perang yang disiagakan untuk memberikan deterrent effect di kawasan tersebut. Sebelumnya sudah ada empat KRI yang disiagakan. Selain itu intensitas patroli udara di kawasan itu juga ditingkatkan” tambahnya.


Meski diprotes oleh sejumlha negara Asia Tenggara China tetap menduduki Kepualuan Spartly. Bahkan negara tirai bambu itu telah mereklamasi tujuh pulau karang untuk pembangunan pangkalan militer. Tak hanya sampai di situ China kemudian memperluas peta wilayahnya dengan memasukkan wilayah NKRI di Kepulauan Natuna sebagai wilayahnya.


Inilah yang kemudian membuat buruk hubungan kedua negara. Bahkan sikap tegas telah ditunjukkan Panglima TNI Jenderal Gatot Nurmantyo. Di antaranya menolak ajakan Menteri Pertahanan (Menhan) China Chang Wanquan untuk menggelar latihan bersama di Laut China Selatan. Gatot beralasan semua negara harus menahan diri untuk tidak melakukan aktivitas militer di kawasan tersebut.


Terpisah mantan Kepala Staf Angkatan Laut (KSAL) Laksamana (pur) Marsetio mengatakan penguatan armada tempur di kawasan Laut China Selatan sebagai hal yang mutlak dilakukan. 


“Di situ terdapat sumber energi yang besar” ujarnya di Kantor Lemhannas Jakarta. 

Menurutnya persoalan energi akan menjadi sumber utama pertikaian antar bangsa di masa mendatang. Sebagai kawasan penyimpan energi Laut China Selatan menjadi daerah yang rawan. “Perang tidak di eropa lagi tapi di kawasan yang menyimpan energi” ujarnya. - sumber dari medansatu.com

Ada Baku Tembak Di Natuna Dubes Cina Dipanggil, Indonesia Mau Perang Dengan Tiongkok ?

Menteri Kelautan dan Perikanan Susi Pudjiastuti pada Senin (21/3) akan memanggil Dubes Tiongkok untuk Indonesia guna membahas tentang insiden baku tembak saat proses penangkapan KM KWAY FEY 10078 di Perairan Natuna. Kapal tersebut memang sengaja dilepaskan karena kapal ikan tersebut dibeking penuh oleh kapal penjaga pantai (coast guard) China  namun Susi bersama Satgas 115 berhasil mengamankan delapan anak buah kapal (ABK).

Susi mengatakan  Tiongkok memang negara yang besar tentu memiliki etika dalam menghormati kedaulatan negara. Indonesia sendiri memang saat ini tengah melakukan perang terhadap praktik illegal  unreported  and unregulated (IUU) fishing.
“Kita akan panggil Dubes Tiongkok besok untuk membahas soal ini. Karena dalam proses penangkapan kapal itu ada aksi baku tembak. Kita akan jelaskan bahwa ini kita lakukan untuk menjaga kedaulatan. Kita hormati Tiongkok tapi kita juga harus jaga kedaulatan ” katanya dalam konferensi pers di kediamannya Jalan Widya Chandra V No 26 Jakarta Selatan  Minggu (20/3).
 

KM KWAY FEY 10078 sempat dikejar dan diberhentikan oleh Kapal Pengawas (KP) Hiu 11. KP Hiu 11 juga sempat mengeluarkan tembakan peringatan. Namun karena kapal Tiongkok tersebut masih bisa berkomunikasi dengan kapal coast guard Tiongkok  maka KP Hiu 11 hanya bisa mengamankan delapan ABK. Para ABK tersebut diarahkan ke Pulau Tiga Natuna untuk proses lebih lanjut.

“Dari laporan yang kami terima  tiga anggota KP Hiu 11 ini sempat melompat ke KM KWAY FEY 10078  ini aksi yang heroik karena kapal mereka sangat kecil di tengah wilayah dispute yang luasnya 83.0000 kilometer persegi ” katanya.

SIAP SIAGA !! TNI AL Siap Gempur, Kapal Perang Sudah Berada Di Posisi Wilayah IniTiga Kapal Perang Komando Armada RI Kawasan Timur (Koarmatim) yakni KRI Lambung Mangkurat (LAM)-374, KRI Singa-651 (SNA), KRI Badik (BDK)-623 bertolak menuju daerah latihan dari Dermaga Semampir Ujung Koarmatim, Surabaya, Selasa (22/3). Ketiga KRI ini tergabung dalam Latihan pengamanan perbatasan perairan Indonesia-Australia.

Latihan ini mengambil tema Satuan Tugas (Satgas) Operasi (Ops) Pengamanan Perbatasan (Pamtas) Koarmatim melaksanakan Operasi Pengamanan Perbatasan Wilayah Laut Indonesia-Australia guna mewujudkan keamanan di wilayah Laut Indonesia yang berbatasan dengan wilayah Laut Australia. Latihan ini dimaksudkan untuk mencegah dan menindak pelaku tindakan ilegal dalam rangka Operasi Militer Selain Perang (OMSP).


SIAP SIAGA !! TNI AL Siap Gempur, Kapal Perang Sudah Berada Di Posisi Wilayah IniPeta Kekuatan Laut Indonesia di Perbatasan KSAL
 
Menurut Kepala Dinas Penerangan Koarmatim, Letkol Laut (KH) Maman Sulaeman, latihan ini dengan skenario sedang menghadapi perkembangan lingkungan strategis yang cepat dan sulit diduga.


Karena itu, TNI Angkatan Laut harus mewaspadai menghadapi beberapa permasalahan yang mungkin timbul di wilayah perbatasan negara. Diantaranya klaim wilayah sepihak, separatisme, konflik horizontal, terorisme dan pencurian sumber daya alam.


TNI Angkatan Laut harus selalu siap menghadapi segala ancaman-ancaman yang ada dengan cara meningkatkan profesionalisme prajurit. Dalam rangka mempertahankan kemampuan alutsista dan meningkatkan profesionalisme prajurit TNI Angkatan Laut, perlu upaya pembinaan terus-menerus dan berlanjut dalam bentuk latihan yang sesuai dengan perkembangan realita situasi di lapangan.


Komandan Satuan Kapal Cepat (Dansatkat) Kolonel Laut (P) Albertus Agung Priyo S, yang onboard dalam pelayaran tersebut mengatakan bahwa urgensi latihan kali ini bertujuan untuk mempertahankan, meningkatkan kesiapsiagaan personel dan alutsista Koarmatim. Selain itu, untuk mengukur kemampuan kesatuan dalam mendukung kesiapan tempur Sistem Senjata Armada Terpadu (SSAT). 
source;http://forums.merdeka.com

CINA Kerahkan Armada TEMPUR Udara Dan Laut Klaim Natuna, Indonesia Makin Gawat Darurat !!

Ternyata China tak main-main dan asal klaim wilayah Kepulauan Natuna Kepulauan Riau (Kepri) sebagai wilayahnya. Pernyataan tegas dari Presiden Jokowi yang menyebut peta baru China itu tak memiliki dasar hukum internasional yang kuat diprediksi tak akan ditanggapi oleh pemerintah negeri tirai bambu tersebut.

Informasi yang dihimpun medansatu.com Kamis (25/3/2015) menyebutkan saat ini China telah menggelar armada lautnya di Laut China Selatan termasuk dekat Kepulauan Natuna. Mereka telah mengklaim 90 persen wilayah Laut China Selatan. Untuk memuaskan ‘nafsu’ invasinya China telah menempatkan armada angkatan laut secara besar-besaran di sana.CINA Kerahkan Armada TEMPUR Udara Dan Laut Klaim Natuna, Indonesia Makin Gawat Darurat !!

Gelar armada tempur laut ini jelas membuat marah sejumlah negara Asean. Tak cuma Indonesia tapi juga Philipina Malaysia Brunei Darussalam dan Vietnam. China dianggap keterlaluan atas klaimnya tersebut dan bisa memicu perang baru di kawasan Asia Tenggara. Bahkan saat ini China telah menempatkan tiga kapal perang di sekitar pulau karang James Shoal milik Malaysia.

Di antarnya Kapal Induk Liaoning yang bertenaga nuklir. Kapal super besar ini mengangkut belasan jet tempur canggih buatan Rusia Sukhoi Su-33. Untuk mendukung invasi itu armada tempur laut milik negara komunis itu juga telah disiagakan di Zhanjiang. Di kawasan ini terdapat pangkalan utama angkatan laut (Lantamal) China yakni Yulin Naval Base di Hainan Island Guangzhou Haikou Shantou Mawei Beihai dan Stonecutters Island dan Hong Kong.

Selain kapal induk Liaoning China juga mengerahkan armada lainnya di Laut China Selatan yakni sembilan kapal perusak kelas Luyang Luhai dan Luda. China juga mengerahkan 18 kapal frigat kelas Jiangkai-Class II Jiangwei II-Class dan Jianghu V-Class.

Untuk menghancurkan armada musuh bila perang benar-benar terjadi China juga telah mengerahkan lima kapal korvet yang memiliki kemampuan siluman dan mampu merusak radar kapal musuh. Tak cuma itu saat ini di dalam Laut China Selatan juga telah berseliweran 8 kapal selam canggih yang dibeli China dari Ukraina. - source;nbcindonesia.com
AMUKANMelayu - Sejak kejatuhan Melaka, mereka sentiasa membawa kemudhorotan kepada Islamelayu. Kenapa Melayu susah sangat nak faham.