,مليسيا دان اسلام بوکن ميليک اورڠ ڤوليتيک
, مک ڤرجواڠن اݢام تتڤ دڤرجواڠکن اوليه اومت اسلام دري بيدڠ يڠ لاءين
سام اد كامي منڠ اتاو كامي ماتي

PERJALAN HAJI AKI


Friday, 28 October 2016

UMNO AKAN MENJADI ISTANA LAMAMisteri Istana lama dan peti Sejarah UMNO

HANYA menunggu masa untuk menyembah bumi. Itulah gambaran yang tepat kepada sebuah rumah agam yang terselindung di sebalik rimbunan semak-samun di Kampung Permatang Pasir, Jugra.
Walaupun sebahagian besar daripada strukturnya sudah musnah, reka bentuk asas yang berdiri dengan sokongan enam batang tiang gergasi jelas menunjukkan ia bukan sembarangan rumah.
Bahkan penulis pada mulanya langsung tidak menyangka bahawa sisa-sisa runtuhan rumah yang berdiri di depan mata itu adalah sebuah istana. Istana milik Sultan Abdul Samad Al-Marhum Raja Abdullah.
Tersorok jauh di dalam kebun buah-buahan kira-kira 300 meter dari laluan utama Kampung Bukit Jugra, tidak ramai yang menyedari kewujudan istana tersebut.
Kehadiran pengkaji sejarah mukim Jugra yang membawa bersama sekeping gambar lama sewaktu istana tersebut masih lagi berpenghuni dan kami mengambil masa beberapa minit untuk mencari lokasi gambar tersebut dirakam. Pada kedudukan yang sama, persekitaran dan imej mula menunjukkan kesepadanan, jelas menandakan ia adalah subjek yang sama.
Menurut buku Sentosa Ketakhtaan, istana berusia lebih 150 tahun yang dibina di atas sebidang tanah di pinggir Bukit Jugra itu dikenali sebagai Istana Sedang Masa semasa pemerintahan Sultan Abdul Samad antara 1857 hingga 1898.
Istana tersebut pernah menggemparkan penduduk negara melalui penemuan sebuah peti misteri yang dipercayai menjadi tempat penyimpanan harta-harta berharga kepunyaan Sultan Abdul Samad.
Pada 1968, kewujudan peti besi itu mula mendapat perhatian umum apabila usaha Jabatan Muzium untuk memindahkan peti dari istana itu ke Muzium Selangor berdepan dengan pelbagai perkara pelik dan luar biasa.
Salah satu daripadanya adalah kesukaran yang dihadapi kakitangan muzium untuk mengangkat peti sehingga terpaksa menggunakan khidmat kren.
Peti besi yang dikatakan boleh memberi hadiah kepada sesiapa yang bernasib baik ketika membukanya bergantung kepada niatnya.
Ada jumpa duit emas, keris, intan berlian, bag tangan, jam, cincin dan macam-macam lagi bergantung pada nasibdan niat kita.....- © Utusan Melayu (M) Bhd


UMNO AKAN MENJADI ISTANA LAMA


Dalam UMNO juga ada peti ajaib dan ramai yang mendapatkan faedahdarinya. Kini pemegang kunci kepada Peti Ajaib itu kini dicemburui oleh semua orang. Tapi peti ajaib tu kini sedang menghadapi kesukaran bagaimana nak menambahkan KEAJAIBANnya supaya ia terus relevan dan ramai yang akan BERGAYUTAN di kakinya untuk mencuba nasib agar mendapat perhatian Si pemegang kunci. 


Demikian nasib UMNO kini. UMNO bagaikan Istana lama, jika tidak di pelihara dan di bela dengan baik, dia juga akan menjadi istana lama yang penuh dengan misteri. 


UMNO HANYA menunggu masa untuk menyembah bumi. Itulah gambaran yang tepat kepada sebuah PERTUBUHAN ORANG MELAYU yang dulunya menjadi payung berselindung di sebalik kuasa, roh, tradisi dan perjuangan yang panjang demi untuk Ugama Bangsa dan Tanah Air.
Tapi kini sebahagian besar daripada struktur asasnya sudah rosak, reka bentuk asas perjuangan yang berdiri dengan sokongan Kuasa Gergasi Politik dan perjuangan Kerana Orang Melayu kini telah musnah. 

Dulu asas perjuangannya kukuh dan menakutkan Penjajah dan mereka yang datang menumpang dan berpayung dibawahnya kerana Kekuasaannya yang menunjukkan ia bukan sembarangan rumah wadah perjuangan dan Pertubuhan.
Bahkan penulis langsung tidak menyangka bahawa terbayang ia akan menjadi sisa-sisa runtuhan KEKUASAAN  yang menjadi sejarah perjuangan Bangsa, kini berdiri di hadapan mata itu adalah sebuah pertubuhan yang telah rosak dimusnahkan. Ianya adalah Istana Politik yang telah musnah dek kerana kerakusan dan KESOMBONGAN pemimpin yang tidak bersedia menerima teguran.
Kehadiran penulis yang membawa bersama sekeping gambar lama sewaktu lama dulu, laungan MERDEKA yang meremangkan bulu roma hanyalah kenangan indah perjuangan yang dilupai kerana kemusnahan sebuah perjuangan yang asal berteraskan SEMANGAT JUANG dan dikhianati dengan MONEY IS KING...........

UMNO masih lagi berpenghuni dan mengambil masa beberapa pilihanraya lagi untuk musnah dan merakamkan  kepayahan untuk mempertahankannya. Kedudukannya kini sama dengan lain-lain parti yang berkuasa diserata dunia dan akhirnya hilang dan tidak berdaya lagi untuk kembali., dalam kematangan usianya yang mencecah ke angka 70 tahun. Ramai yang mendabik dada yang UMNO tidak dapat di gugat lagi.

UMNO Leka Dengan Usia 70 Tahun


Tapi pada pandangan penulis persekitaran dan imejnya mula menunjukkan ia akan musnah, jelas menandakan ia adalah subjek yang sama. Pendapat penulis, UMNO yang berusia lebih 70 tahun adalah satu Parti yang begitu lama memerintah didunia ini. oleh itu anggota UMNO tidak boleh leka dengan usia parti yang sudah matang sebaliknya perlu sentiasa berusaha dan menilai perjuangan mereka bagi memastikan parti terus mendapat kepercayaan rakyat. 

Anggota UMNO perlu sedar bahawa usia itu tidak menjanjikan parti dapat bertahan selamanya sekiranya anggota tidak bersatu. 

“UMNO telah melalui kancah politik yang panjang dengan usia 70 tahun. Kita juga lihat di negara lain, ada parti politik yang hampir sebaya dengan UMNO telah lama berkubur.
“UMNO sedikit sebanyak bernasib baik, mungkin berkat doa orang dahulu… ibu bapa di dalam UMNO yang menyebabkan perjuangan parti untuk menegakkan agama, bangsa dan tanah air terus berjalan,”

Sehubungan itu, semua anggota UMNO perlu terus merapatkan silaturahim dan bersatu padu di bawah pimpinan presiden yang adil dan Ahli Parti perlu sentiasa memastikan Kepimpinan dipilih dari mereka yang JELAS dan BERLAPANG DADA berjuang dengan asas yang tidak lari dari meletakkan UGAMA, BANGSA dan TANAH AIR di letakkan di hadapan.

“Perlu di ingatkan, (usaha) untuk menjatuhkan sesebuah parti, apa yang perlu dilakukan adalah dengan menyerang pemimpin utama. Jika seorang pemimpin dimalukan, dan sememangnya pemimpin itu yang mendatangkan liberiti kepada Parti, maka ianya perlu nasihati dan jika ia menjadikan Parti sebagai HAK PERIBADI dan sudah pasti Ahli Parti akan mempertahankannya bagaikan sebuah syarikat. Maka jika ini berlaku, tidak mustahil Parti akan berkubur. Itulah yang dihadapi Perdana Menteri (Najib) sekarang.

“(Najib)diserang bertubi-tubi dan Ahli Parti mempertahankannya bagaikan ia MD kepada sebuah syarikat yang akan membayar gaji kepada pekerjanya. Jika amalan ini diteruskan....UMNO akan hancur. 

Jangan sesekali berkompromi dengan pemimpin seperti ini. Najib telah banyak menimbulkan PERPECAHAN dalam Parti. Ianya bukan kerana FITNAH Pembangkang, tapi ianya datang dari cara kepimpinajn Najib. UMNO boleh tolak ke tepi dahulu salah faham (antara ahli). Semarakkan perpaduan dalam UMNO, anggota wajiblah bersatu dan terus menyokong Parti dan bukannya mempertahankan beliau,”.

Adakah UMNO sekarang berada dalam keadaan ‘selesa’ ekoran faktor usia parti yang matang, Penulis menafikannya sebaliknya:”Anggota UMNO perlu sentiasa berada dihadapan dan bekerja untuk rakyat dan kurangkan dari membuat salah. 

"Keyboard warrior" UMNO memerlukan pendekatan lebih efektif untuk menentang pembangkang. Tapi amat malang, kadang-kadang pendedahan dari Media massa kawalan UMNO sendiri yang membuka PEKONG DI DADA. Ada beberapa forum "Anak Muda" dengan UMNO atau Pembangkang. Tapi malangnya UMNO mempersia-siakan peluang seperti ini dengan tidak mengambil bahagian secara aktif, secara peribadinya penulis berpendapat adalah lebih baik jika forum interaktif melibatkan cendekiawan dan anak muda bagi membincangkan hala tuju dan survival UMNO dan Orang Melayu.

70 tahun UMNO dibina di atas semangat Kebangsaan dan Islam yang ada pada Orang Melayu. Janganlah hendaknya UMNO menjadi Istana lama dan pernah menggemparkan penduduk negara ini  melalui "KEMERDEKAAN" yang tidak menumpahkan darah dan akhirnya UMNO dan Melayu itu hilang seperti hilangnya UMNO dan Melayu Singapura. Lihat ini........

MARUAH DAH HANCUR TERGADAI,


No automatic alt text available.Ampun Tuanku,
Sembah durhaka dari patek.....,
Kenapa Tuanku diam.....
Hari Ini Di Umumkan Bahawa Perjanjian Penjualan MISL Anak Syarikat MISC Milik Petronas Kpd Sykt Bukan Melayu Sudah Termeterai Semalam.
Lesen Logistic Ketenteraan Negara & Lesen Logistic Halal Milik Sykt Berkepentingan Melayu Ini Kini Bertukar Tangan Kpd Sykt Bukan Melayu.
Loo Hooi Keat adalah Pemilik Terbaru MISL
MISC milik waris mangsa pembunohan askar Jepun waktu penjajahan Malaya dr 1941 - 1945.MISC bukan harta pencarian UMNO. Itu hasil duit darah /blood money yg sepatutnya pulang kpd waris mangsa pembunohan Jepun.Waris serah kpd Tunku guna budibicara almarhom untuk guna duit pampasan itu dgn baik. Tunku pilih untuk tuboh MISC dan wang itu diganti dalam bentuk kapal yg memilik nama bunga Malaya seperti Bunga Raya,Bunga Angsana,Bunga Melor,Bunga Melati,Bunga Teratai dll.
Ampun Tuanku.....
Pemimpin UMNO Jangan Lalai dan Angkuh

Ahli Parlimen Gua Musang, Tan Sri Tengku Razalaiegh Hamzah tidak mahu parti UMNO lalai dan angkuh sehingga kalah dalam pilihan raya akan datang.

Malah beliau yang lebih dikenali sebagai Ku Li tidak mahu parti utama orang Melayu itu mengikut jejak Parti LDP di Jepun dan Parti Kongres di India.
"Saya tidak mahu (UMNO) terjerumus keadaan seperti Parti Kongres di India dan LDP di Jepun..mereka kalah pilihan raya kerana terlampau lalai dan angkuh. Nasihat kepada yang berkuasa supaya tengok-tengok sikit," ujarnya ketika ditemui selepas merasmikan buku bertajuk The End Of UMNO? Essays On Malaysia's Dominant Party di sini pagi tadi.
Ditanya sama ada UMNO akan 'berkubur' seperti tajuk buku berkenaan, Ku Li berpendapat ia sekadar tajuk buku yang ditulis dan diedit oleh Prof. Bridget Welsh itu.
"UMNO masih hidup sampai sekarang, sudah banyak tahun dan ramai sudah menikmati hasil keamanan dan kestabilan di negara ini. Kamu bersetuju ke tak? Tajuk itu pilihan penulisnya. Ia bukan bukan saya, kalau buku saya tajuknya mungkin berlainan," katanya lagi.
Mengulas ucapannya mengenai 'ikan busuk mula daripada kepala', Ku Li berkata: "Macam saya cakap ada pemimpin biasanya dalam satu-satu organisasi akan mula buruk di kepala, kalau ada keadaan seumpama itu (berlaku) kena potong kepala,".
Beliau juga mengulangi ucapannya mengenai kesukaran pembangkang mengalahkan UMNO memandangkan parti berusia 70 tahun itu sudah berpengalaman dan mempunyai jentera parti yang kuat.
"Tengok sahaja bajet, mereka betul-betul pergi kepada rakyat," ujarnya.
Terdahulu dalam ucapannya bertajuk Nafas Baru Demokrasi Berpelembagaan Negara, Ku Li berpendapat, Majlis Raja-Raja seharusnya bertindak sebagai kuasa perlembagaan berkumpulan selain daripada tiga cabang kerajaan sedia ada dan keadaan itu pasti memberi faedah kepada rakyat dan negara.
Maljlis Raja-Raja, katanya, boleh membantu sekiranya sistem pemerintahan terbantut dan ketiga-tiga cabang kerajaan tidak berfungsi.
"Saya ingin menyingkap kembali kedudukan Majlis Raja-Raja. Walaupun terdapat peruntukan mengenainya di dalam Perlembagaan, rakyat jelata cuma merasai kehadirannya dalam bentuk semangat. Ini disebabkan Majlis Raja-Raja tidak mempunyai belanjawan sendiri dan terpaksa bergantung kepada kuasa lain untuk kewujudannya. Ia juga tidak mempunyai kerangka pentadbiran sendiri secara menyeluruh.
"Ini menyedihkan. Sebenarnya raja-raja merupakan salah satu pihak terlibat secara langsung dalam rundingan kemerdekaan. Ini bermakna raja-raja Melayu juga terlibat dalam mewujudkan perlembagaan negara," katanya

Waktu menegur tamat, kini waktu keluar Umno


Wednesday, 26 October 2016Sudah terlewat untuk 
ahli Umno mendisiplinkan 
pemimpin parti yang dilihat 
menyimpang daripada 
perjuangan parti itu, kata 
seorang bekas ketua cawangan 
Umno.

Naib Presiden Gerakan Ketua 

Cawangan Umno Malaysia 
(GKCM), Rushdan Mohamed 
mengulas kenyataan Tengku 
Razaleigh Hamzah semalam 
yang menggesa ahli Umno 
bertegas mengingatkan 
pemimpin parti kembali 
menggerakkan negara mengikut 
visi pengasas negara.

“Masa menegur sudah berlalu, sudah 

terlambat. Sekarang waktu untuk ahli 
meninggalkan Umno,” katanya ketika 
dihubungi FMT.

Beliau berkata kritikan yang disuarakan sejumlah pemimpin 

akar umbi kepada pimpinan tertinggi, terutama Presiden 
Datuk Seri Najib Razak, sebelum ini dibalas dengan 
tindakan disiplin.

“Jelas Umno sudah tidak dapat diselamatkan, sebarang 

teguran sudah tidak berguna. GKCM menggesa ahli menyertai 
mereka yang sudah meninggalkan Umno untuk menyertai Parti 
Peribumi Bersatu Malaysia (PPBM),” katanya

Memetik pepatah “busuk ikan bermula dari kepala”, Ku Li 

yang juga ahli Parlimen Gua Musang berkata hanya ahli 
Umno yang dapat menjamin masa depan parti itu yang kini 
dilihat menjaga kepentingan pemimpinnya.

Pada Disember lalu, Lembaga Disiplin Umno memutuskan 

untuk menggantung keahlian 8 ketua cawangan di Teluk 
Kemang selama 6 tahun kerana menggesa Najib meletakkan 
jawatan sebagai presiden.

Rushdan yang pernah mengetuai Umno Cawangan Rista 

Villa Perdana turut dipanggil Jawatankuasa Disiplin ekoran 
tindakannya membakar buku Perlembagaan Umno 
pada 26 Jun lalu, sebagai simbolik membantah 
pemecatan Timbalan Presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin, 
Naib Presiden Datuk Seri Shafie Apdal dan bekas menteri 
besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

Beliau yang kini ahli PPBM memaklumkan sebahagian 

besar ahli GKCM sudah menyertai parti yang dipengerusikan 
bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad itu.

SOMBONG TAK BERTEMPAT

Tidak perlu layan Tengku Razaleigh - Hishammuddin


Tidak perlu layan Tengku Razaleigh - Hishammuddin
UMNO tidak perlu melayan Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh yang menyifatkan parti itu telah menghampakan rakyat.

Sebaliknya menurut Naib Presiden Umno, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, UMNO dan Barisan Nasional akan terus memberi tumpuan dalam membantu rakyat di negara ini.

Beliau yang juga Menteri Pertahanan berkata bukti sokongan rakyat dapat diterjemahkan daripada keputusan Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-11 dan dua pilihan raya kecil di Sungai Besar serta Kuala Kangsar yang memihak kepada UMNO dan Barisan Nasional.

Pastikan mereka dapat buktikan hujah mereka dengan sokongan daripada majoriti rakyat di luar sana. Yang penting sekarang ialah rakyat. Kalau kita nak melayani hujah  individu-individu tertentu ini maka tidak jadi kerja kita.

“Bagi saya kita dah banyak  berjasa, kita telah banyak memastikan bagi kesatuan kita ini tidaklah sampai menjurus ke negara kita ini untuk huru-hara, peperangan, anak-anak tidak ke sekolah, rakyat jadi pelarian. Itu sahaja merupakan kekuatan  yang ada kepada kita. 

Pada Isnin Tengku Razaleigh menegaskan UMNO dan BN perlu melakukan perubahan bagi memastikan strategi politiknya mewakili suara rakyat.
Beliau menyifatkan ada pihak berpendapat UMNO telah menghampakan rakyat dan tidak lagi bertindak untuk kepentingan negara.

PEMIMPIN UMNO AKAN MASUK BERSATU?

 

 

Tengku Razaleigh Hamzah mengingatkan pimpinan UMNO dan BN agar tidak memandang rendah terhadap kewujudan BERSATU kerana percaya parti itu mampu memberi cabaran dalam PRU 14 akan datang.

Kata Ahli Parlimen Gua Musang itu,  BERSATU dikepalai oleh bekas-bekas pemimpin yang berpengaruh seperti Tun Mahathir Mohamad dan Muhyiddin Yassin dan nama mereka juga masih disanjung ramai.

Jangan pandang mudah kerana BERSATU boleh jadi merupakan pencabar yang gagah dan mampu menggugat UMNO, ujarnya lagi.

Tetapi, adakah UMNO dan BN benar-benar melihat BERSATU sebagai cabaran kepada mereka?

Berapa ramaikah yang sedar mengenainya dan kemudian berusaha memperkuatkan UMNO di bahagian masing-masing?////////


Jika dilihat secara umum, pimpinan UMNO seolah-olah tetap selesa dan yakin mereka akan kekal berkuasa, meskipun setelah wujudnya BERSATU.

Di peringkat pimpinan yang selalu muncul di media, majoritinya lebih banyak memperlekeh kewujudan BERSATU sebagai tidak mampu memberi cabaran kepada UMNO, malah ramai juga yang meramalkannya akan menerima nasib seperti Semangat 46 akhirnya.


Selain itu, tidak ternampak sama sekali usaha luar biasa di peringkat akar umbi oleh pimpinan UMNO untuk lebih memperkukuhkan parti atau menambah keyakinan rakyat terhadap BN.

Semuanya macam biasa-biasa saja, tiada apa-apa yang berubah pun berbanding setahun atau dua tahun yang lalu.

Kenapa ini berlaku? Tidak bimbangkah mereka UMNO kehilangan kuasa?


Dalam tinjauan rambang kepada beberapa pimpinan UMNO di seluruh negara, mereka sebenarnya bukan tidak bimbang atau gundah gulana dengan wujudnya BERSATU ini.

Namun, kata mereka, apa yang boleh dilakukan lagi memandangkan semua masalah yang berlaku adalah disebabkan oleh Najib Razak dan selagi beliau kekal, kecelaruan akan terus berlaku.

Usaha-usaha pemulihan parti atau meningkatkan kerja di peringkat akar umbi juga, kata mereka, tidak mungkin menampakkan sebarang kesan selagi punca segala masalah dalam parti dan negara masih tercongok di Putrajaya.

Bagaimana jika UMNO dan BN kalah pilihanraya nanti? Tidak bimbangkah menjadi pemimpin dalam parti yang tidak ada kuasa?

"BERSATU tidak banyak berbeza dengan UMNO, malah pemimpinnya juga adalah bekas pemimpin UMNO. Kita juga yakin sebahagian besar yang akan menyertai BERSATU nanti adalah juga bekas ahli-ahli UMNO.

"Jika UMNO kalah dan BERSATU menjadi sebahagian kerajaan baru, ketika itu kita akan memilih untuk menyertai BERSATU untuk meneruskan perjuangan.

"Apa yang susahnya....sekarang biarlah Tun Mahathir memperkuatkan BERSATU dulu."

SHAFIE TERAJUI PARTI KAPAL LAYAR

shafiee-2Teka-teki parti yang bakal diterajui Bekas Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal terjawab hari ini apabila beliau mengumumkan akan menerajui Parti Warisan Sabah (PWS).
Ahli Parlimen Semporna itu berkata, parti dengan nama singkatan Warisan itu menggantikan Parti Pembangunan Warisan Sabah (PPWS), yang ditubuhkan pada 2013.
Beliau berkata, parti baharu itu sudah mendapat kelulusan Pendaftar Pertubuhan (ROS) bagaimanapun perlu melakuka sedikit pindaan terhadap perlembagaan parti pada 13 Ogos lalu.
“Warisan akan menggunakan logo kapal layar sebagai simbol harapan untuk rakyat Sabah,” katanya kepada media selepas bertemu dengan pihak ROS, di PUTRAJAYA hari ini.
Mohd Shafie berkata, selain beliau sebagai Presiden parti, Ahli Parlimen Penampang, Darell Leiking akan bertindak sebagai Timbalan Presiden.
Katanya, tiga Naib Presiden Warisan adalah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sulabayan, Datuk Jaujan Sambakong; ADUN Likas, Junz Wong dan Presiden Pertubuhan Kadazan Dusun Murut Malaysia, Peter Anthony.
Ditanya mengenai sama ada parti itu akan bekerjasama dengan Pakatan Harapan, Mohd Shafie berkata, beliau akan melihat mengenainya, namun apa yang penting kepadanya adalah untuk menukar kerajaan Sabah.
“Kita akan mengenal pasti calon untuk bertanding pada pilihan raya umum akan datang, tidak lama lagi,” katanya. Wartawan Watan-Online

KELUAR UMNO, BUKAN KELUAR ISLAM

 maxresdefault
“Saya dan rakan-rakan bukan keluar Islam, bukannya murtad. Kami juga tidak tukar bangsa dan warganegara, jadi janganlah marah sangat kami ini,” jelas bekas Exco Pemuda UMNO, Mohd Rafiq Naizamohideen.
Pada sidang media itu di AMPANG, beliau mengumumkan meninggalkan parti itu bersama 28 lagi bekas pemimpin peringkat cawangan, berkuat kuasa semalam.
Bagaimanapun, beliau berharap walaupun tidak bersama parti itu dan berlainan ideologi politik, hubungan silaturrahim dengan rakan-rakan daripada UMNO tidak akan putus.
Beliau yang sebelum ini digantung keahliannya berkata, keputusan keluar daripada UMNO dibuat setelah mereka hilang kepercayaan terhadap kerajaan Barisan Nasional (BN) dan Presiden UMNO yang juga Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
“Kami yakin ramai ahli dan kepimpinan UMNO, terutama akar umbi yang hilang kepercayaan kepada UMNO kerana matlamat perjuangan yang tidak lagi meletakkan rakyat sebagai keutamaan.
“Pengumuman ini selaras dengan cabaran beberapa pemimpin UMNO yang meminta ahli yang tidak lagi menyokong Presiden supaya segera tinggalkan parti,” katanya.
 tengku_adnan_tengku_mansor_28112
“Ada yang sudah tinggalkan UMNO lebih awal dan sertai Parti Bersatu. Saya tidak akan memaksa mereka. Saya sendiri sebagai orang Melayu akan memilih parti yang memperjuangkan bangsa saya tanpa meminggirkan bangsa lain. Buat masa ini, saya cenderung ke arah Bersatu, tetapi belum menyertai secara rasmi,” katanya.
Mohd Rafiq turut mencabar Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor supaya menyenaraikan ahli UMNO yang telah dipecat, tetapi dikatakan merayu untuk kembali kepada parti itu.
“Jika benar dakwaan Tengku Adnan bahawa ada ribuan ahli UMNO yang dipecat merayu untuk diterima semula, saya cabar beliau senaraikan. Tapi kami semua hari ini memang tak nak masuk balik UMNO,” katanya. Wartawan Watan-Online
LANDSCAPE Politik Malaysia kini telah jauh berbeza. Parti PENDATANG sperti MCA, GERAKAN, MIC dan Parti Nyamuk lain-lainnya seperti sudah berakhir kadar hayat mereka. Untuk itu, DAP telah menjadi PARTI tunggal yang mendemonasi Kaum Cina dan India.
Sementara Parti Baru pula sedang menysun strategi untuk mengujudkan BARISAN ALTANATIF seperti suatu ketika dulu. Bersatu nampaknya akan menumpukan Politik Semenanjung dan WARISAN(Shaffie) akan menumpukan Politik Sabah.
Berdasarkan situasi semasa....tanpa sebarang prejudis...BERSATU, DAP, PAN dan PKR yang Penulis namakan BA Semenanjung nampaknya di terima baik oleh Pengundi Semenanjung. Walaupun mereka ini di gelarkan sebagai "ORANG KECEWA" tapi mereka juga mempunyai pengikutnya tersendiri. Persoalannya bagaimana jika ramai yang kecewa dalam UMNO? 
Jika di lihat dari pola pengundian.....perkara ini akan terjadi dan mengikut bancian bloger jalanan, PDM DARI 120 LOKALITI .. Setakat ni A jauh mendahulu B,C & D...tapi kelihatan calon B rilex dan tidak nampak gelisah malah ada lagi Menteri-menteri yang masih mengeluarkan kenyataan-kenyataan bodoh dan ramai pula yang bersetuju dengan kenyataan-kenyataan mereka.

AMUKANMelayu - Jika dilihat dari "PERANGAI" pemimpin UMNO ketika ini, hanya Do'a sahaja yang mampu menyelamatkan UMNO.....