PUTRAJAYA - Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin berharap isu 1Malaysia Development Bhd dapat diselesaikan dalam tempoh enam bulan sebagaimana yang dijanjikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Bekas Timbalan Perdana Menteri itu, yang digugurkan daripada kabinet pada Julai lepas berkata, beliau tidak mahu menjangka terlebih dahulu sama ada masalah 1MDB dapat diselesaikan dalam tempoh tersebut.

"Ini bukan tanggungjawab saya, mereka yang terlibat bertanggungjawab selesaikan masalah kerana saya di luar kerajaan. Untuk berlaku adil kita tunggu masa," katanya dalam sidang media atas jemputan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad di Yayasan Kepimpinan Perdana di sini, hari ini.

Sidang media yang turut dihadiri Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal; Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah; bekas Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat dan veteran Umno, Tan Sri Sanusi Junid berhubung penahanan peguam Matthias Chang dan anak guamnya, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan.

Ketika sidang media kira-kira sejam itu sedang rancak berlangsung, Dr Mahathir tiba-tiba membacakan berita terkini melalui telefon pintar yang dihulurkan Tengku Razaleigh mengenai pendakwaan terhadap dan Khairuddin.

Bagaimanapun, Muhyiddin melahirkan kekhuatiran sekiranya isu 1MDB itu tidak dapat diselesaikan dalam tempoh yang dirancang.

"Kalau selesai bagus. Kalau tidak, mungkin banyak implikasi lain yang akan timbul dan membawa kesan yang lebih besar," katanya.

Najib ketika berucap merasmikan mesyuarat perwakilan Umno Seremban pada Ogos lalu berkata kerajaan memang mempunyai rancangan untuk mengurangkan beban hutang yang ditanggung 1MDB dan memerlukan masa enam bulan untuk memulihkan syarikat itu.

Muhyiddin berkata adalah penting bagi kerajaan menyelesaikan isu 1MDB memandangkan ia telah lama berlarutan.

"Saya fikir beliau (Najib) seorang yang bijak....terpulang kepada beliau untuk mempertimbangkan apa yang terbaik beliau perlu lakukan demi negara," katanya. - Bernama.


Tempoh 6 bulan janji Najib selesai masalah kewangan 1MDB sudah tamat

aninass


BANGI, Rabu – Bekas ahli UMNO, Anina Saadudin berkata, tempoh enam bulan untuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengotakan janjinya menyelesaikan isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) sudah sampai kepenghujungnya.

Dalam kiriman melalui Facebook beliau hari ini, Ainina berkata, rakyat Malaysia kini sedang menanti janji yang pernah dilafazkan Najib untuk menyelesaikan masalah kewangan 1MDB dalam tempoh enam bulan.

Katanya, tempoh enam bulan itu sudah sampai dan Perdana Menteri mesti mengotakan janjinya.

“Rakyat negara ini tidak menantikan bunga api sambutan tahun baru, sebaliknya mereka menunggu janji-janji Najib bahawa 1MDB akan berjaya mengatasi masalah kewangannya menjelang 31 Disember 2015… enam bulan dari tarikh janji tersebut diucapkan,” katanya.

Najib sebelum ini pernah melafazkan janji sebanyak dua kali untuk menyelesaikan kemelut berkait hutang1MDB dalam tempoh enam bulan.

Kali pertama beliau dilapor pernah meminta tempoh enam bulan itu diberikan ialah dalam satu pertemuan tertutup di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pada 14 Jun 2015.

Kemudian pada Ogos, Najib sekali lagi mengulangi perkara sama dalam satu program di Negeri Sembilan.

Bagaimanapun, tidak pasti tarikh mana satu yang akan digunakan oleh Najib untuk tempoh enam bulan itu.
Isu 1MDB akan selesai dalam masa 2 bulan lagi
Isu 1MDB akan selesai dalam masa 2 bulan lagi
ABDUL WAHID: Ini menunjukkan kejayaan pelan rasionalisasi 1MDB, yang turut mencerminkan minat pelabur antarabangsa dan domestik yang kukuh dalam Edra Energy dan Bandar Malaysia. - Gambar Fail
KUALA LUMPUR: Isu berkaitan
1Malaysia Development Bhd (1MDB)
akan diselesaikan sebelum akhir
tahun, kata Menteri di Jabatan
Perdana Menteri Datuk Seri Abdul
Wahid Omar.

"Perdana Menteri (Datuk Seri Najib
Tun Razak) telah memberi kenyataan
bahawa isu 1MDB akan diselesaikan
dalam masa enam bulan bermakna
sebelum hujung tahun ini," katanya.Ia diberi penekanan lagi apabila kerajaan mengambil langkah proaktif antaranya
menjual aset 1MDB dan menggunakan hasilnya untuk membayar dan mengurangkan
hutang.

"Proses ini akan dijalankan secara mesra pasaran dan telus," katanya ketika
ditemu bual dalam Rancangan Soal Jawab TV3 berkaitan topik, 'Ekonomi Negara'
malam tadi.

Baru-baru ini, 1MDB mengumumkan bahawa paras hutangnya akan dikurangkan
kepada kira-kira RM16 bilion daripada paras hutang syarikat.

Ini menunjukkan kejayaan pelan rasionalisasi 1MDB, yang turut mencerminkan
minat pelabur antarabangsa dan domestik yang kukuh dalam Edra Energy dan
Bandar Malaysia.

NAJIB DAN 1MDB BERSAMA TEMPOH 6 BULAN
YANG TIADA PENGHUJUNG
SHAH ALAM - Timbalan Presiden Pas, Tuan Ibrahim Tuan Man hari ini mempersoalkan mengenai tempoh enam bulan yang dijanjikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menyelesaikan masalah 1Malaysia Development Bhd (1MDB) melalui pelan rasionalisasinya.

Tuan Ibrahim berkata, sehingga kini pelan tersebut hanya ada dalam pemikiran Najib sebagai Menteri Kewangan sahaja.

"Ini bukan kali pertama, Najib berjanji akan menyelesaikan masalah 1MDB di depan Umno.

"Kali pertama Najib merayu diberikan masa 6 bulan ialah pada satu pertemuan tertutup di PWTC tiga bulan lalu iaitu 14 Jun 2015.

"Perkara ini didedahkan oleh Hasan Hamzah, bekas Ketua Bahagian Bagan Batoh kepada media seperti The Malaysian Insider dan The Rakyat Post. Kata Hasan, Najib berjanji masalah 1MDB akan diselesaikan akhir tahun 2015," katanya.

Tambah Tuan Ibrahim lagi, hampir dua bulan kemudian, pada 1 Ogos 2015 Najib sendiri mengumumkan kerajaan memang mempunyai rancangan untuk mengurangkan beban hutang yang ditanggung 1MDB.

"Sekali lagi, Najib menegaskan beliau memerlukan masa enam bulan untuk memulihkan syarikat itu," katanya dalam satu kenyataan.

Tuan Ibrahim turut mempersoalkan tempoh sebenar enam bulan yang disebutkan oleh perdana menteri itu.

"Jika dikira daripada rayuan pertama, Najib hanya mempunyai tiga bulan sahaja lagi. Apakah semalam Najib telah menekan butang ‘reset’ dan memulakan semula kiraan tempoh 6 bulan bermula 9 September pula?

Tuan Ibrahim turut meminta Najib menyatakan tarikh khusus untuk menyelesaikan masalah hutang 1MDB.

"... dan jika tidak, apakah beliau akan melepaskan sekurang-kurangnya jawatan Menteri Kewangan daripada portfolio beliau?, " ujarnya.

Dalam pada itu, Tuan Ibrahim berkata, pihak pengurusan 1MDB juga perlu diberi tempoh, kerana setiap hari yang berlalu akan meningkatkan faedah pinjaman sekali gus menambahkan kerisauan rakyat.

Timbalan Presiden Pas, Tuan Ibrahim Tuan Man hari ini mempersoalkan mengenai tempoh enam bulan yang dijanjikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menyelesaikan masalah 1Malaysia Development Bhd (1MDB) melalui pelan rasionalisasinya.

Tuan Ibrahim berkata, sehingga kini pelan tersebut hanya ada dalam pemikiran Najib sebagai Menteri Kewangan sahaja.

“Ini bukan kali pertama, Najib berjanji akan menyelesaikan masalah 1MDB di depan Umno.

“Kali pertama Najib merayu diberikan masa 6 bulan ialah pada satu pertemuan tertutup di PWTC tiga bulan lalu iaitu 14 Jun 2015.

“Perkara ini didedahkan oleh Hasan Hamzah, bekas Ketua Bahagian Bagan Batoh kepada media seperti The Malaysian Insider dan The Rakyat Post. Kata Hasan, Najib berjanji masalah 1MDB akan diselesaikan akhir tahun 2015,” katanya.
 

Isu 1MDB akan selesai dalam masa dua bulan lagi.
15/10/2015 11:12am

KUALA LUMPUR - Isu berkaitan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) akan diselesaikan sebelum akhir tahun, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdul Wahid Omar.

"Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) telah memberi kenyataan bahawa isu 1MDB akan diselesaikan dalam masa enam bulan bermakna sebelum hujung tahun ini," katanya.

Ia diberi penekanan lagi apabila kerajaan mengambil langkah proaktif antaranya menjual aset 1MDB dan menggunakan hasilnya untuk membayar dan mengurangkan hutang.

"Proses ini akan dijalankan secara mesra pasaran dan telus," katanya ketika ditemu bual dalam Rancangan Soal Jawab TV3 berkaitan topik, 'Ekonomi Negara' malam tadi.

Baru-baru ini, 1MDB mengumumkan bahawa paras hutangnya akan dikurangkan kepada kira-kira RM16 bilion daripada paras hutang syarikat.

Ini menunjukkan kejayaan pelan rasionalisasi 1MDB, yang turut mencerminkan minat pelabur antarabangsa dan domestik yang kukuh dalam Edra Energy dan Bandar Malaysia. - Bernama

AMUKANMELAYU - 1MDB dan bunting Gajah......