,مليسيا دان اسلام بوکن ميليک اورڠ ڤوليتيک
, مک ڤرجواڠن اݢام تتڤ دڤرجواڠکن اوليه اومت اسلام دري بيدڠ يڠ لاءين
سام اد كامي منڠ اتاو كامي ماتي

PERJALAN HAJI AKI


Monday, 27 April 2015

1Malaysia Development Berhad - AMANAH DAN FITNAH


Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas


1Malaysia Development Berhad

Jenis
Syarikat Sendirian Berhad

Industri pelaburan Strategik
Ditubuhkan 2008
Ibu Pejabat Kuala Lumpur, Malaysia

Pemilik Kerajaan Malaysia

Laman Web http://www.1mdb.com.my/

1Malaysia Development Berhad (1MDB) adalah sebuah syarikat pembangunan strategik yang dimiliki sepenuhnya oleh Kerajaan Malaysia. [1] 1MDB telah ditubuhkan bagi memacu inisiatif strategik untuk pembangunan ekonomi jangka panjang untuk negara dengan menjalin perkongsian global dan menggalakkan pelaburan langsung asing. [ 2] 1MDB kini melibatkan beberapa projek berprofil tinggi seperti Tun Razak Exchange, Tun Razak Exchange projek kakak Bandar Malaysia dan pengambilalihan tiga Pengeluar Tenaga Bebas.


Sejarah 

1MDB bermula sebagai Lembaga Pelaburan Terengganu (TIA), sebuah dana kekayaan negara yang bertujuan untuk memastikan pembangunan ekonomi bagi negeri Terengganu iaitu jangka panjang dan mampan sambil melindungi kesejahteraan ekonomi rakyat Terengganu.

TIA ditubuhkan pada tahun 2008, dan dinamakan sebagai 1Malaysia Development Berhad pada Januari 2009. Dalam pengumuman beliau pada 22 Julai, 2009, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata keputusan untuk mengembangkan TIA menjadi entiti persekutuan telah dibuat bagi membolehkan manfaat untuk mencapai spektrum luas rakyat Malaysia dan bukan untuk penduduk satu negeri.

Fokus 

1MDB memberi tumpuan kepada projek-projek pembangunan strategik dalam bidang tenaga, hartanah, pelancongan dan perniagaan tani.

Pada 30 September, 2009, 1MDB dan rakan kongsi strategik PetroSaudi International Limited mengumumkan penubuhan sebuah syarikat US $ 2.5 bilion usaha sama, yang bertujuan untuk menerajui aliran pelaburan langsung asing dari Timur Tengah ke Malaysia.

Berikutan itu, pada 11 Januari, 2010, 1MDB menandatangani rangka kerja perjanjian kerjasama dengan Negara Grid Corporation of China (SGCC), dengan niat untuk menjalankan pelbagai projek berasaskan tenaga di Koridor Tenaga Boleh Diperbaharui Sarawak (SCORE) dan seterusnya menjadi utama pelabur di SCORE.

Pada 18 Januari 2010, 1MDB telah menandatangani perjanjian kerjasama dengan Abu Dhabi Masa Depan Tenaga Syarikat (juga dikenali sebagai Masdar) untuk meneroka projek dan pelaburan teknologi bersih, termasuk kemungkinan membina bandar raya bebas karbon pertama Malaysia.

Pada 13 Mei 2010, 1MDB sebagai sebahagian daripada konsortium syarikat-syarikat, akan bersama-sama melaksanakan projek pembangunan semula bernilai berbilion ringgit di Sungai Besi lapangan terbang antarabangsa lama yang kini pangkalan bagi Tentera Udara Diraja Malaysia. Laman web ini meliputi 162 hektar dan dirancang untuk dibangunkan sebagai pusat kewangan Islam dan akan termasuk Qatar Investment Authority (QIA) sebagai rakan kongsi.

Projek ini digelar Bandar Malaysia.  Pada masa yang sama, 1MDB dan QIA telah menandatangani MOU bagi menilai daya maju tenaga dan hartanah pelaburan. Dalam MoU itu, QIA juga bercadang melabur AS $ 5bil.

Pada 21 Mei 2010, ia telah melaporkan bahawa 1MDB akan bersama-sama membangunkan projek Tun Razak Exchange di sekeping kini kosong tanah meliputi 34.4 hektar di bandar Kuala Lumpur dengan Mubadala Development Company. Walau bagaimanapun, majlis pecah tanah yang sepatutnya diadakan pada 29 Mei 2010, telah dibatalkan dan ditangguhkan selama-lamanya di saat-saat akhir.  Dalam ucapannya pada Rancangan Malaysia Kesepuluh, Najib Razak mengenalpasti KLIFD dan City projek Malaysia sebagai dua perkongsian awam-swasta banyak projek-projek yang akan membantu memacu agenda transformasi negara.

Tadbir urus korporat

1MDB diuruskan secara profesional dan mempunyai tiga peringkat sistem daftar dan imbangan yang terdiri daripada Lembaga Penasihat, Lembaga Pengarah dan pengurusan kanan. Lembaga Penasihat dipengerusikan oleh Perdana Menteri Malaysia, Najib Razak.

Pada awal bulan Mac 2015, dengan rasa tidak puas hati orang ramai yang semakin meningkat pada kekurangan yang dirasakan ketelusan kewangan pada 1MDB, Perdana Menteri Malaysia, yang juga Pengerusi Lembaga Pengarah 1MDB Penasihat mengarahkan Ketua Audit Negara di negara ini untuk menjalankan audit 1MDB.

Kontroversi 

Image result for 1 MDB - Tun Razak Exchange
Tun Razak Exchange
Penglibatan 1MDB dalam berbilion ringgit projek pembangunan Tun Razak Exchange hampir setahun selepas penubuhannya telah menarik kritikan dari pembangkang. Ketua Pembangkang dan Ahli Parlimen Permatang Pauh, Anwar Ibrahim, telah secara terbuka mempersoalkan kelayakan syarikat. Beliau memberitahu Parlimen bahawa mengikut rekod yang dipegang oleh suruhanjaya syarikat, 1MDB "tidak mempunyai alamat perniagaan dan tidak ada juruaudit yang dilantik." Beliau juga mempersoalkan kepentingan Perdana Menteri dalam kelulusan yang diberikan kepada 1MDB mengenai perkara ini.

The 425 juta ringgit keuntungan antara 25 September 2009 dan Mac 31 2010 menimbulkan banyak kritikan dan kontroversi mengenai kurangnya ketelusan diberikan kepada akaun 1MDB. Tony Pua, Ahli Parlimen DAP Petaling Jaya Utara mempersoalkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, 1MDB pengerusi lembaga penasihat, sama ada angka-angka ini adalah hasil daripada suntikan aset ke dalam 1MDB oleh kerajaan seperti pemindahan hak tanah kepada syarikat.

Semasa sesi Parlimen Oktober 2010, 1MDB menjelaskan bahawa akaunnya telah diaudit sepenuhnya dan ditandatangani oleh KPMG, dan ditutup pada 31 Mac 2010. Deloitte telah terlibat dalam penilaian dan analisis portfolio, manakala Ernst & Young memberikan nasihat cukai untuk 1MDB .

1MDB dibangkitkan perhatian dengan meminta lanjutan enam bulan mengenai laporan tahunan bertujuan untuk difailkan dalam dengan SSM oleh September 30 2013. Dalam pada itu, perubahan tiga juruaudit sejak penubuhannya pada tahun 2009 dianggap mencurigakan.

Ia juga berkata bahawa 1MDB telah mengemukakan maklumat yang diperlukan, termasuk alamat berdaftarnya, dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia seperti yang dikehendaki oleh undang-undang. Alamat tempat perniagaan juga boleh didapati di laman web syarikat, www.1mdb.com.my.
Image result for sg besi airport
Sg. Besi Airport
Sungai Besi pemindahan tanah lapangan terbang berlangsung pada Jun 2011 akan dibangunkan sebagai Bandar Malaysia, pembangunan bercampur bersepadu persekitaran hijau komersial, kediaman dan teknologi tinggi.

Dilaporkan bahawa 1MDB telah terkumpul hutang berjumlah RM42 bilion, menyebabkan bon yang diterbitkan oleh dana yang akan diturunkan taraf kepada status junk oleh penilaian agensi seperti Standard and Poor dan Fitch Ratings. Menurut laporan, Kabinet Malaysia telah menolak suntikan tunai RM3 bilion untuk 1MDB merapatkan pilihan untuk membayar hutang pada masa itu.

Ia dilaporkan oleh portal berita Sarawak Report dan akhbar British The Sunday Times menggunakan surat-menyurat e-mel bocor bahawa pembiaya berpangkalan di Pulau Pinang Jho Low, yang mempunyai hubungan dengan anak tiri Najib dapat disalurkan AS $ 700 juta daripada perjanjian usaha sama antara 1MDB dan PetroSaudi International. Satu e-mel mendedahkan bahawa Jho Low mempunyai kelulusan pinjaman daripada Perdana Menteri Najib untuk AS $ 1 bilion tanpa mendapat apa-apa kelulusan dari Bank Negara.

Benarkah Dana 1MDB bukan dari Duit Rakyat

Jika bukan duit rakyat dari manakah sumber dana 1MDB. Penjelasan sumber Dana 1MDB didedahkan kepada Rakyat. Hanya RM1 juta Menggunakan Duit Rakyat. Namun, tidak semua urus tadbir dalam 1MDB boleh didedahkan kepada rakyat. Walaupun kebiasaannya dana pelaburan strategik yang diguna adalah dana rakyat, Namun untuk pelaburan #1MDB 1Malaysia Development Berhad, rakyat perlu yakin bahawa kerajaan tidak menggunakan duit rakyat. Jho Low Dedah Isu 1MDB.

Benarkah Dana 1MDB bukan dari Duit Rakyat

Jika merujuk Matlamat Penubuhan 1MDB yang bertujuan menguruskan dana tanggungjawab sosial dan korporat untuk membiayai aktiviti masyarakat. Ulasan Merujuk Dana bukan dari Duit Rakyat, kata Prof Dr Azmi Hassan.

1MDB Tidak Menggunakan Duit Rakyat

1Malaysia Development Berhad adalah pelaburan strategik. Jika diikutkan kebiasaannya dana pelaburan strategik yang diguna adalah dana rakyat, tetapi telah diumumkan, 1MDB hanya menggunakan RM1 juta dana rakyat sahaja. 1MDB menggunakan hampir 100 peratus dana kerajaan hasil pelaburan di luar negara, bukan dalam negara bagi menampung organisasi tersebut. Di Mana Dana Kerajaan 5.7 Billion Untuk 1MDB.

Kerajaan Malaysia Telus Dedahkan Urus Tadbir 1MDB

Kerajaan Malaysia telus dalam mendedahkan mengenai proses urus tadbir 1MDB ini. Namun tidak semua urus tadbir 1MDB boleh didedahkan kepada rakyat kerana setiap Pendedahan 1MDB boleh menjejaskan kepentingan Organisasi tersebut. Namun rakyat perlu yakin bahawa kerajaan tidak menggunakan duit rakyat untuk pelaburan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Sejarah 1MDB 1Malaysia Development Berhad 

Sejarah 1MDB bermula sebagai Lembaga Pelaburan Terengganu (TIA), yang ditubuhkan pada tahun 2008, dan dinamakan sebagai 1Malaysia Development Berhad pada Januari 2009. Pelaburan strategik 1MDB akan mewujudkan dana tanggungjawab sosial korporat berjumlah RM100 juta sebagai permulaan untuk membiayai aktiviti masyarakat. Itulah Matlamat penubuhan 1MDBsepertimana yang dibentangkan pertama kalinya pada pembentangan Bajet 2010 oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak. 

1Malaysia Development Berhad untuk Faedah Rakyat

Kebanyakan negara maju di dunia seperti AS, China dan Singapura ada Pelaburan strategik seperti 1MDB di Malaysia. Malah Malaysia memiliki dua organisasi Pelaburan strategik menguruskan dana negara iaitu Khazanah dan 1MDB. Ia adalah dana tanggungjawab sosial korporat bagi membiayai aktiviti masyarakat seluruh Malaysia, sepertimana yang kita nikmati hari ini. Maka 1MDB adalah satu keuntungan untuk rakyat dan ia bukan perkara yang perlu diragui.

Tun Mahathir - Nama Jho Low DiKaitkan Dengan 1MDB Dalam Mahkamah Britain ?


Sunday, April 26, 2015


Jho Low

Dari video Bicara Negarawan Part 2, pada minit ke 21.00, Tun Mahathir ada menyebut nama Jho Low yang pernah dikaitkan dengan 1MDB dalam satu penghakiman mahkamah di Britain. .... didapati satu mahkamah di London menyebut nama dia ( Jho Low ) sebagai mencadang untuk membeli 3 buah hotel mewah di London dengan duit yang dipinjam sebanyak 1 billion pound. Tak jadilah pasal orang tak percaya ... tapi dalam kenyataan yang dibuat oleh encik Jho Low ini, dia mengaku bahawa dia dapat backing daripada kerajaan Malaysia dan SATU MDB.

Ini terdapat dalam laporan mahkamah ..

Nah, ini sebagai bukti menyokong kata Tun Mahathir di atas. Boleh download kenyataan di atas dari sini - KLiK.... cari mukasurat 32.


So.... macamana yang kata Jho Low tidak pernah berurusan dengan 1MDB ? 


Astroawani Mac16

Kos Kewangan 1MDB RM2.4 Billion ! ....

Friday, April 17, 2015

TMI

Menarik untuk dikupas kenyataan Menteri JPM Abdul Wahid Omar mengenai 1MDB. 


"Selama ini mereka berkembang dengan membuat pinjaman daripada bank atau pasaran modal, mereka membeli banyak aset termasuk IPP (syarikat jana kuasa bebas) sehingga meningkat hutang RM4.2 bilion setakat Mac 2014.


"Jadi anda boleh bayangkan bebanan hutang yang tinggi, ia sebenarnya sangat tinggi dan ini sukar,"
 

"Melainkan aset itu dapat menjana aliran tunai, ia tidak akan mampan," 

Saya kira SEMUA orang ( kecuali pro ahjibgor ) pun tahu akan kenyataan itu. Berniaga melalui modal hutang 100%, pastinya kos kewangan tinggi ... jadi bila aset yang kita beli tidak mampu bawa masuk wang, mampuslah jawabnya ! 

Kecuali kerajaan sanggup beri Standby kredit .... dan tidak mustahil diikuti dengan Waitseminit kredit dan setelah itu, Ikutpandaimulah kredit...

Yang saya hairan, bukankah mereka yang menerajui 1MDB merupakan pakar2 dalam bisnes dan kewangan, dibantu pula oleh barisan penasihat yang World ? Apakah tidak ada perancangan dibuat SEBELUM 1MDB mula belanja sakan beli IPP bagai ? Apakah soal aliran tunai itu tidak difikirkan terlebih dulu sebelum komited dengan belian secara hutang billion2 itu ?

Tidak terfikirkah mereka bagaimana mahu bayar faedah dan segala kos kewangan yang berkaitan sebelum komited ?

Bagi tahun berakhir Mac 2014, 1MDB membelanjakan RM2.4 bilion untuk kos kewangan. 

Bulan lalu saya pernah tulis satu artikel bertanyakan 1MDB-Berapakah Jumlah Hutang Luar Sekarang ? dan saya copy ayat dari chedet - 22. Jumlah hutang sudah meningkat kepada 42 billion Ringgit. Faedah keatas jumlah ini, jika hanya 5% pun akan berjumlah 2.6 billion Ringgit setahun. Ini adalah satu jumlah yang amat besar. ( Chedet - 1MDB 13/3 )

Hampir tepat pengiraan Chedet. Apalah sangat beza 0.2 billion bila bercakap tentang 1MDB, kan ?


1MDB, dimiliki sepenuhnya Kementerian Kewangan, mencatatkan kerugian selepas cukai RM665.4 juta daripada hasil RM4.26 bilion bagi tahun kewangan berakhir Mac 2014.


Kerugian mungkin lebih parah kalau bukan kerana keuntungan menerusi penilaian aset hartanah berjumlah RM896.8 juta.


Laporan tahunan 2014 syarikat itu meletakkan pinjaman jangka panjang dana negara itu naik sehingga RM33.5 bilion, iaitu kenaikan RM7.2 billion atau 27% daripada RM26.3 bilion pada 2013.


Hutang jangka pendek 1MDB berjumlah RM8.3 bilion


Nah, penilaian aset hartanah mengurangkan kerugian 1MDB... Maknanya kalau tidak dibantu dengan tanah oleh kerajaan, kerugian 1MDB lebih RM1.5 billion !


Balik kepada kos kewangan sebanyak RM2.4 billion tadi ...... BANYAKNYA ! Hangus begitu saja !

Makanya kita bertanya, apa perlunya diwujudkan 1MDB sedangkan negara sudahpun punya pelbagai agensi dan GLC yang mampu laksanakan semua itu ? Tak perlu berhutang pun, kos kewangan billion2 setiap tahun itu juga tidak perlu ditanggung.

Jadi kenapa perlu dibanggakan 1MDB yang hanya bermula dengan RM1 Juta dan kini sudah mampu memiliki aset bernilai RM51 Billion jika SEMUANYA HUTANG dan negara pula menanggung kos faedah RM2.4 billion bodoh2 jer ?

Satu kebanggaan ? 

Bayangkan apakah yang kerajaan mampu buat dengan RM2.4 billion tahun lalu jika 1MDB tidak wujud .....

Tahun ini berapa billion pula kos kewangan 1MDB ?
AMUKANMelayu - Betul kata anakku......Orang Melayu telah berada di atas JAMBATAN EMAS.....tapi masih juga hendak "MENGUTIP SAMPAH" yang di buang oleh pendatang Cina dan India..........