,مليسيا دان اسلام بوکن ميليک اورڠ ڤوليتيک
, مک ڤرجواڠن اݢام تتڤ دڤرجواڠکن اوليه اومت اسلام دري بيدڠ يڠ لاءين
سام اد كامي منڠ اتاو كامي ماتي

PERJALAN HAJI AKI


Saturday, 24 November 2012

PUASA DAN BUAT BUBUR A'SYURO di 10 MUHARRAMTok Aki Aji
Teratak Anjungan Chepor
Lorong Seroja off
Jln Hj Wahab
Kg. Olak Lempit
Banting.....

Sabtu 10 Muharram 1434

Kehadapan Bonda yang tercinta, yang kini bersemadi di Taman Kerinduan, Tanah Pusara Islam Kg. Chepor Lenggong Perak, semoga di panjatkan Allah dengan rukun dan damai di sisiNya.

Bonda yang di rindui.....,

A'sar kelmarin Anakanda ada berbual dengan Wak Muharram bilal di Masjid Nurul Huda OL. Kami berbual dan bercerita hal dulu-dulu.... Anakanda mengatakan dah jemu merantau, hendaknya biar OL menjadi persinggahan terakhir. Anakanda bertanya, sejak anakanda tinggal di OL ni tak pernah setiap 10 Muharram masyarakat disini buat BUBUR A'SYURO?....Wak Muharram terus terdiam....dia merendah menunduk merenung lantai masjid. Kami dua-dua kelu. Katanya....dah lama tak buat, tapi masih ada orang tua-tua yang buat sendirian di rumah. Wak Muharram minta diri untuk Qomat solat a'sar. Perbualan kami terus terhenti.

Bonda yang anakanda sayangi...,

Subuh semalam....Wak Sentot@Ustaz Selamat menarik tangan Anakanda di pintu masjid selepas solat subuh....katanya lama tak berbual dengan anakanda....kami berbual agak panjang. Sama macam Wak Muharram....Anakanda bertanya pada Ustaz Selamat....katanya orang dah tak buat A'syuro. Anakanda terbayang Makam Rasullullah di Madinah.....sayu hati menerjah ke kalbu. Dalam subuh yang dingin di iringi kerimis, Anakanda menyeluk poket dan memberi sedikit wang....Anakanda kata padanya...."Ustaz....ambillah wang ini.....pakatlah dengan adek beradik Ustaz....tolong buatkan A'syuro pada 10 Muharram esuk. Saya tak punya sesiapa disini...kecuali jiran-jiran dan Ustaz.

Anakanda terdengar Ustaz Selamat berkata....."Haji...banyak ni".....Anakanda tidak menoleh lagi. Dengan langkah yang penuh syahdu Anakanda meninggalkan beranda masjid membelah gerimis subuh 9 Muharram meninggalkan Ustaz Selamat dan jemaah yang lain. Dari cermin pandang belakang.....cahaya lampu masjid semakin suran dan samar-samar akhir terus hilang. Sepanjang jalan pulang....anakanda bertanya kepada diri sendiri.....jika Rasullullah masih ada, tentu dia tidak biarkan umatnya jadi begini.

Bonda Yang Di Sayangi,

Semalam pagi anakanda ada menalifon Mek di Kampung.....katanya hujan dan berminggu tak dapat menoreh. Mek ketawa kecil....selalunya kalu ketawa macam tu...Mek tak ade duit. Anakanda kata padanya....nanti berikan no akaun. Anakanda juga bertanya pada Mek...."tak buat a'syuro ke esuk". "Dak eihhhh....dah lamo tak buat....oghang kapong lani buke mace dulu"...Mek membebel panjang. Sekali lagi terjahan sayu menikam lubuk hati anakanda.....

Bonda...,

 Semalam semasa anakanda di meja makan....anakanda berkata pada Lah....."Ayang besuk kita puasa ya....kalu kita puasa esuk, Allah akan ampunkan dosa kita selama setahun"....Lah hanya mengangguk.

Hari ini.....anakanda bersama pekerja anakanda Ghaffur namanya....berasal dari Jawa Timur...Brobolinggo asal tumpah darahnya, kami ke Banting...anakanda membeli 2 kilo tepung beras, kacang hijau, sedikit gula merah, keledek, pisang awak dan berangan, gula dan 1 kilo santan.....

Tiba dirumah, Lah pula sakit kepala Mak.....tadi juga anakanda belikan 2 kilo daging.... Anakanda terus kedapur....membuka serban dan menukar seluar.....berkain pelikat lebih aman dan senang Mak. Lah dengan pembantu rumah sambilan yang hanya datang sekali sebulan mengupas keledek dan pisang..... anakanda membancuh tepung beras dan terus masukkan kedalam kuali besar.....sambil-sambil itu anakanda tumiskan minyak dalam periuk buat gulai daging dengan kentang.

Bonda....

Kalau ada Mak tentu seronokkan.....macam masa anakanda kecil-kecil dulu-dulu....kita buat a'syuro gotong royong di "menesah" Tok Aji Nali.....ada yang bawa serai....ada yang bawa tepung beras....ada yang bawa kelapa...ada yang bawa kayu api sahaja....dan ada yang membawa bermacam-macam keperlu mengikut kemampuan masing-masing....yang tiada apa-apa pun akan datang juga menyumbang tenaga. Semuanya riuh rendah di samping Tok Dohad atau Pak Su di atas surau mengajar sambil menceritakan kisah Rasullullah Nabi Junjungan mengenai A'SYURO dan kaitannya.

Apabila sudah hampir masak....anakanda dan teman-teman yang lain akan mencari daun pisang atau kelopak batang pisang menunggu di tepi kawah.....pasti ada yang akan sendukkan bubur yang hampir masak itu kedalam bekas yang kami bawa.....adus.....sedapnya Mak....jari telunjuk menjadi mangsa sebagai "penyoleknya"......tapi semua itu tinggal kenangan.

Bonda.....

Bubur a'syuro anakanda dah hampir masak.....dah 3 jam anakanda mengacaunya....tapi semua ini adalah kehedak Allah jua bonda. Bubur melimpah-limpah.....ini belum lagi di masukkan keledek dan pisang. Anakanda mencari periuk....lalu anakanda masukkan separuh dari bubur a'syuro ini kedalamnya. Periuk juga penuh dan dalam kuali besar juga penuh.....Shuib pekerja anakanda yang kebetulan tidak bekerja hari ini datang membantu mengacau a'syuro. Dia juga kehairanan dengan kejadian ini.

Adohyai ya Allah....letihnya bonda......anakanda tidak zohor kat masjid hari ini. Kini semuanya telah siap. Jam sudah hampir 1630 petang......Haffiz cucuanda Bonda dan Iman cucuanda anakanda cicit Bonda sedang sebuk menyendukkan a'syuro kedalam bekas yang di beli tadi untuk disedekahkan kepada jiran-jiran.....biarlah orang tidak mengingatinya lagi....tapi selagi hayat di kandung badan, anakanda akan teruskan amalan ini hingga hujung nyawa kerana Allah.....semoga Allah melimpahi rahmatnya seperti tadi dari satu kuali menjadi dua kuali......hanya Allah yang tahu apa di sebalik semuanya ini.

Bonda yang di sayangi...,

Teringat sangat anakanda kepada kekanda Mahaiddin dan adek-adek....tapi semuanya seakan sudah jauh sebaliknya anakanda rasakan ayahanda dan bonda semakin dekat.....Al-Fatihah untuk Bonda dan ayahanda.

Sekian....jumpa lagi Mak,Ayah dan Boboy anak Pak.

Yang Ikhlas
Tok Aki Aji.