,مليسيا دان اسلام بوکن ميليک اورڠ ڤوليتيک
, مک ڤرجواڠن اݢام تتڤ دڤرجواڠکن اوليه اومت اسلام دري بيدڠ يڠ لاءين
سام اد كامي منڠ اتاو كامي ماتي

PERJALAN HAJI AKI


Tuesday, 24 December 2013

BANI THA MIN - MENCARI DIRIKU SENDIRI 11


Alter(x1)


Oleh Paduka Hitam
Qanturah Menimang Anaknya.

2. ANAK-ANAK DARI NABI ALLAH IBRAHIM A.S BERHIJRAH KE TIMUR YANG TERDIRI DARIPADA :

i) RAJA MUS – MEMILIH UNTUK MENGIKUTI JALAN LAUT DAN BERLABUH DI DESTINASI TERAKHIR IAITU DI PALEMBANG

ii) RAJA ISKANDAR DZULKARNAIN – MEMILIH UNTUK MENGIKUTI JALAN DARAT MERANGKUMI GUNUNG HIMALAYA, TIBET DAN DESTINASI TERAKHIR ADALAH MALAYA (MALAYSIA),BANGSA MELAYU PADA MASA ITU DIKENALI SEBAGAI GOLONGAN MALA.

3. KEPIMPINAN BERAJA TELAH DI WARISI DAN BERKEMBANG DI SEBELAH ASIA, APATAH LAGI DI SEMENANJUNG TANAH MELAYU. “ BERMULALAH SISTEM KERAJAAN BERAJA” YANG MASIH KEKAL BERKUASA DAN MEMERINTAH DENGAN MENGUNAKAN SISTEM BERPERLEMBAGAAN KHUSUSNYA DI MALAYSIA.

4. GUNUNG HIMALAYA DI TIBET SEBELUM INI ADALAH DI KENALI SEBAGAI GUNUNG MELAYU ( YANG DI KUASAI OLEH PUAK MALA)

5. PUAK MALA TELAH BERHIJRAH SEHINGGA KE NEGARA KITA YANG DI KENALI PADA WAKTU ITU SEBAGAI SEMENAJUNG EMAS OLEH BANGSA PORTUGIS PADA KURUN KE 14.

6. KEHEBATAN SEORANG PELOPOR BERBANGSA MELAYU YANG DI KENALI SEBAGAI BUDI DHARMA YANG MENGEMBANGKAN AGAMA HINDU MELALUI KONSEP PERSAUDARAAN DAN MUHIBBAH,KONSEP ILMU PERHUBUNGAN ANTARABANGSA, KONSEP PENTADBIRAN DAN PEMERINTAHAN BERHIKMAH SERTA KONSEP BERIMAN.APA YANG INGIN DI SAMPAIKAN ADALAH CARA BELIAU BERDAKWAH YANG MENGUNAKAN KONSEP-KONSEP TERSEBUT YANG MANA TELAH BERJAYA MENYATUPADUKAN MASYARAKAT. UNTUK PENGETAHUAN UMUM, BELIAU TELAH BERJAYA MENYEBARKAN DAN MENGEMBANGKAN AJARANNYA SEHINGGA KE NEGERI CHINA DAN JEPUN MELALUI KONSEP-KONSEP YANG BELIAU CETUSKAN PADA MASA ITU. DI CATATKAN JUGA BUDI DHARMA TELAH MEMBUKA KUIL SORINJI DI JEPUN DAN KUIL SHAOLIN DI CHINA. (UNTUK MELIHAT PERSAMAAN BUDAYA DI ANTARA MALAYSIA, CHINA DAN JEPUN, PERBANDINGAN BOLEH DI LIHAT PADA BENTUK SENIBINA, CONTOHNYA PINTU GERBANG YANG BERBENTUK MINANG KABAU YANG MEMPUNYAI REKABENTUK BERTANDUK DUA DAN BANYAK PERSAMAAN DENGAN PINTU-PINTU GERBANG DI JEPUN DAN DI CHINA.

7. DI DALAM PERADABAN SEJARAH HANYA 3 BANGSA DI DUNIA YANG MEMPUNYAI 12 KHALIFAH ATAU GOLONGAN PUAK-PUAK ATAU SUKU-SUKU IAITU:

i) BANI ISRAIL ( YANG BERKETURUNAN NABI ALLAH YAAKUB A.S)

ii) BANI ISMAIL / BANI HASHIM (YANG BERKETURUNAN NABI ALLAH ISMAIL A.S SEHINGGA NABI MUHAMMAD S.A.W)

iii) BANI JAWI ( BANGSA MELAYU

8. MERUJUK KEPADA FAKTA-FAKTA DI ATAS, MAKA SAYA MENYERU SEMUA
AHLI-AHLI BAI’ATH DAN BANGSA MELAYU YANG AGONG, YANG KINI TELAH BERPUAK-PUAK DAN BERSUKU-SUKU SEPERTI BANJAR,JAWA,ACHEH,MAINDELIN,RAWA,KERINCHI,BUGIS,BATAK DAN PELBAGAI PUAK DAN SUKU DI TANAH MELAYU IAITU SEMENANJUNG MALAYSIA (SEMENANJUNUNG EMAS), MARILAH KITA BERSATU KEMBALI DAN BERPEGANG TEGUH DENGAN AGAMA ISLAM MELALUI KONSEP BERIMAN AGAR KITA DAPAT MEMERANGI ANASIR-ANASIR JAHAT YANG BOLEH MENGANGGU GUGAT BANGSA DAN AGAMA KITA.

9. SEDARILAH BAHAWA ASAL USUL KITA ADALAH DARI SATU KETURUNAN IAITU BANI JAWI. BERMULA SEKARANG JANGANLAH KITA BERPUAK-PUAK DAN BERSUKU-SUKU KERANA KITA ADALAH DI BAWAH SATU KETURUNAN DAN KENALILAH DAN PERCAYALAH KITA INI ADALAH BANI JAWI. JANGAN KITA BERMUSUHAN TETAPI PERERATKANLAH HUBUNGAN SILATURRAHIM SESAMA KITA. KITA BUKANLAH BANGSA YANG BODOH TETAPI KITA ADALAH SATU BANGSA YANG TERSOHOR DI SELURUH DUNIA.

10. DI MALAYSIA KHUSUSNYA, WALAU DI MANA PAYUNG PARTI YANG KITA BERTEDUH, SAMA ADA PARTI KERAJAAN ATAU PEMBANGKANG USAHLAH KITA BERPECAH BELAH DAN BERTENGKAR SESAMA SENDIRI. SEDARLAH BAHAWA KITA INI ADALAH DI BAWAH BANI JAWI, BANGSA YANG AGONG. JIKA KINI KITA MELIHAT DARI SUDUT POLITIK PULA JELAS PERPECAHAN TELAH BERLAKU. DI MANA ORANG-ORANG UMNO HANYA DENGAN ORANG-ORANG UMNO.ORANG-ORANG PKR DENGAN ORANG-ORANG PKR. ORANG-ORANG PAS DENGAN ORANG-ORANG PAS. JIKA KITA TERUS BERPECAH YANG PASTI BANGSA KITA JUGA YANG RUGI (BANI JAWI).USAHLAH KITA BANGGA DENGAN SUKU SAMAADA BANJAR,JAWA,KERINCHI,BUGIS DAN LAIN-LAIN SUKU, YANG PASTI KITA ADALAH SATU IAITU BANI JAWI.

11. MASA KINI PELBAGAI PUAK DAN SUKU MELAYU ISLAM BERTELAGAH SESAMA SENDIRI. MAKA KEMBALILAH KE ASAL USUL MU BAHAWA KITA SEMUA ADALAH BANGSA YANG AGONG DENGAN KATA YANG LEBIH TEPAT KITA ADALAH MELAYU AGONG DAN TERHEBAT,IAITU BANI JAWI.BERSATULAH KEMBALI DEMI KEUTUHAN DAN KEAGUNGAN BANI MELAYU/BANI JAWI.

12. YANG PASTI KETURUNAN BANI JAWI TELAH BERKUMPUL DAN BERTEMU DI SEMENANJUNG TANAH MELAYU/SEMENANJUNG EMAS BERKURUN LAMANYA MEMBAWA AJARAN TAUHID DARI NABI ALLAH IBRAHIM A.S HINGGA KE NABI MUHAMMAD S.A.W.

13. BETAPA HEBATNYA BANI JAWI SEHINGGA DI SEMENANJUNG TANAH MELAYU,MELAYU DI SINI SERATUS PERATUS MENGANUT AGAMA ISLAM.SYUKUR KITA KE HADRAT ILAHI YANG MANA SEMENANJUNG EMAS INI TELAH TERPILIH UNTUK MENGHIMPUNKAN SEMUA SUKU KAUM MELAYU YANG BERTAUHID KEPAPA ALLAH. JIKA DI PERHATIKAN MELAYU DI NEGARA-NEGARA JIRAN SEPERTI INDONESIA,FILIPINA, THAILAND DAN YANG LAIN-LAIN,TERDAPAT BANGSA MELAYU YANG MENGANUTI AGAMA SEPERTI KRISTIAN,BUDDHA, HINDU DLL.

14. BEGITULAH HEBATNYA ATURAN ALLAH DI BUMI TANAH MELAYU/SEMENANJUNG EMAS DIMANA TELAH TERSURAT BAHAWA IA ADALAH TEMPAT PERTEMUAN TERAKHIR BANI JAWI.

15. MAKA HARMONIKAN PENYATUAN SILATURRAHIM SESAMA KITA BANGSA MELAYU BANGSA AGONG LAGI TERHORMAT DARI GOLONGAN AHLUL BAI’ATH.

16. PELIHARA TANAH MELAYU DAN KETURUNAN BANI JAWI/BANI MELAYU DENGAN KETAUHIDAN IMAN.
i) ISLAM AKAL HIJRAH ISLAM WAHYU
ii) IMAN AKAL HIJRAH IMAN WAHYU
iii) IHSAN AKAL HIJRAH IHSAN WAHYU

‘KEMBALI KEPADA AL-QURAN DAN AL-SUNNAH’
‘AHLUL BAI’ATH KEMBALI BERIMAN

NOTA :

1) RASULLULAH S.A.W MENGIBARKAN PANJI HITAM
2) IMAM MAHDI MENGIBARKAN PANJI HITAM DI AKHIR ZAMAN
3) BANI JAWI / BANI MELAYU MENGIBARKAN PANJI HITAM
4) PENEGUHAN SILATURRAHIM DENGAN KETAUHIDAN IMAN
5) BERIMAN MEMBAWA KEBERKATAN DAN KEJAYAAN DUNIA DAN AKHIRAT

• INI ADALAH FORMULA KHAS DAN MESEJ KHAS BAGI MENYATUPADUKAN UMAT ISLAM MALAYSIA KHASNYA DENGAN PENDEKATAN KONSEP KETUHANAN,KETUANAN MELAYU,KEMUJIZATAN ISLAM,AGAMA ISLAM SEBAGAI AGAMA RASMI DAN MEMERTABATKAN TANAHAIR MALAYSIA DI MATA DUNIA DAN DI SISI ALLAH SERTA MENGENALI DENGAN PENGKAJIAN KEHEBATAN DUNIA PERADAPAN KETURUNAN BANI MELAYU/BANI JAWI SEJAK BERIBU TAHUN DENGAN PENGETAHUAN BAHAWA ASAL USUL KETURUNAN BANGSA AGUNG BANI JAWI. PIHAK PEMERINTAH DAN PEMIMPIN-PEMIMPIN MELAYU SATU PADUKAN UMAT MELAYU ISLAM DI BAWAH PAYUNG BANI JAWI.