,مليسيا دان اسلام بوکن ميليک اورڠ ڤوليتيک
, مک ڤرجواڠن اݢام تتڤ دڤرجواڠکن اوليه اومت اسلام دري بيدڠ يڠ لاءين
سام اد كامي منڠ اتاو كامي ماتي

PERJALAN HAJI AKI


Tuesday, 24 March 2015

MERDEKA ADALAH MILIK "PENDATANG"anas afrohead said...
Sekarang ini, kita sudah tidak boleh bercakap tentang bangsa kita sendiri. Kita sudah tak boleh bercakap tentang Nasib dan Hak Melayu.
kelak kita akan dituduh bersikap perkauman.
Tetapi bila bangsa lain semakin lantang mencabar bangsa kita, mereka tidak pula dikatakan perkauman.......tetapi menuntut kesamarataan kononnya.

Pada saya, masa berlembut dan bertolak ansur sudah berlalu. cukup-cukuplah tu. Ini masanya untuk kita Orang Melayu bertegas. Sampai bila kita mahu jaga hati bangsa lain sedangkan bangsa lain semakin naik tocang? Sapai bila kita nak bertolak ansur...sehingga kita di tolak Beransur-ansur.......


PETIKAN AKHBAR BERITA HARIAN 1965…CINA DAN INDIA YANG MENGGIGIT TANGAN YANG MENYUAPKAN NASI KE MULUT MEREKA

Petikan dari akhbar Berita Harian 1965:
KUALA LUMPUR, 24 JUN 1965 – Menteri Kerjayara, Pos dan Telekom, Datuk V.T Sambanthan, hari ini telah bertanyakan Lee Kuan Yew, Perdana Menteri Singapura, di negeri mana di dlm dunia ini bangsa-bangsa yg mendatang diterima baik menjadi warganegaranya beramai-ramai.
Beliau menegaskan bahawa hanya negara ini sahaja di dlm dunia ini telah memberi segala kemudahan kepada semua bangsa yg mendatang di sini menjadi warganegaranya.
Datuk Sambanthan berkata demikian di dlm Dewan Rakyat tadi ketika dewan mendebatkan titah ucapan Seri Paduka Yang Di Pertuan Agong.
Di dalam ucapannya selama 45 minit, Datuk Sambanthan telah mengkecam hebat sikap Lee Kuan Yew yg memainkan peranan perkauman di sini utk kepentingan diri sendiri. Beliau menuduh Lee Kuan Yew cuba memainkan politik perkauman dengan mengatakan Kerajaan Melayu Pusat cuba menguasai Kerajaan Negeri.
Datuk Sambanthan telah bertanyakan Lee Kuan Yew di mana letaknya logik tuduhannya itu.
Katanya: “Jikalau sungguhlah dakwaan Lee Kuan Yew itu, memang bodohlah pemimpin-pemimpin Melayu di sini dalam tahun 1957 dahulu memberi segala kemudahan kepada bangsa-bangsa asing di sini menjadi warganegara di sini.
“Jika benar laungan-laungan Lee Kuan Yew itu bahawa Kerajaan Melayu Pusat hendak mengusai bangsa-bangsa lain, mengapa mereka membenarkan bangsa-bangsa asing itu dengan senang saja menjadi warganegara di sini”.
“Ini amat bodoh sekali kerana adanya lebih ramai bangsa-bangsa asing (khususnya Cina dan India) menjadi rakyat di sini, tentu sukar bagi orang-orang Melayu di sini hendak menguasai bangsa-bangsa lain itu.
“Jika benar mereka hendak menguasai bangsa-bangsa asing di sini, mereka dengan mudah sahaja berbuat demikian dlm tahun 1957 dahulu dgn tidak memberi kemudahan untuk bangsa-bangsa asing menjadi warganegara.
Beliau menerangkan bahawa sungguhpun orang-orang Melayu telah bermurah hati menerima baik bangsa-bangsa asing, tetapi sekarang ini mereka itulah (Melayu) golongan bangsa yang termiskin sekali.
Datuk Sambanthan bertanya: “Siapa yg memiliki bandar-bandar dan gudang-gudang serta ladang-ladang di sini. Adakah gudang-gudang dan ladang-ladang ini dimiliki oleh orang-orang Melayu?”
(Berita Harian: 25.6. 1965).

ANAK MELAYU TIDAK PERNAH GENTAR!!!!!Utusan Melayu, telah dilancarkan pada 29 Mei 1939 dengan menggunakan tulisan Jawi, dicetak di Singapura dan memenuhi kehendak para pembaca yang celik Jawi di Tanah Melayu jajahan British. Pada tahun yang sama edisi Ahad, Utusan Zaman telah diterbitkan. Utusan Melayu dan Utusan Zaman berada di barisan hadapan pembangunan intelek-intelek nasionalis Melayu yang kemudiannya telah melahirkan kepemimpinan politik yang berkesedaran tentang persediaan untuk mencapai kemerdekaan.


Pada bulan Februari 1958, lima bulan selepas Tanah Melayu mencapai kemerdekaan, ibu pejabat Utusan Melayu telah dipindahkan ke Kuala Lumpur. Di Kuala Lumpur, Utusan Melayu telah memperkukuhkan kedudukannya dan terus memainkan peranan utama sebagai penyumbang aktif dalam pembangunan ekonomi, sosial dan politik Tanah Melayu, yang pada tahun 1963 diperluaskan untuk merangkumi wilayah yang lebih besar untuk menubuhkan negara Malaysia.


Pada hari ini Utusan Melayu yang telah dikenali sebagai Utusan Malaysia masih menjadi akhbar utama orang Melayu. Berdasarkan lebihkurang 300,000 naskhah yang terjual setiap hari dimana majoriti pembacanya adalah orang Melayu, akhbar ini masih menjadi lidah, telinga dan mata kepada orang Melayu. Akhbar ini masih lagi kekal sebagai pembela kepada orang-orang Melayu khususnya dalam perkembangan mutakhir politik dewasa ini yang benar-benar mengancam politik Melayu.

Apabila penulis pojok Awang Selamat menulis artikel 'Melayu dikhianati' sebenarnya ianya bukan mewakili batang tubuh Awang Selamat seorang tetapi mewakili setiap batang tubuh dan roh Melayu. Apa salahnya tulisan Awang Selamat? Mari kita tengok apa yang Awang tulis. Awang cuma menyatakan kembali apa yang pernah diucapkan oleh seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

"Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain"

Awang juga menyiarkan semula petikan kata-kata pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1Jun 1965. Katanya "Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman? Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka"

Kata Tun V.T.Sambanthan lagi, "Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut?"

"Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, "Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara". Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini."

Jadi apa salahnya Awang memaparkan semula kata-kata pemimpin Cina dan India di atas? Inilah yang dinamakan salah satu kontrak sosial yang tidak tertulis di dalam perlembagaan tetapi ianya adalah sebagai satu catatan sejarah dan telah dipersetujui bersama.

Awang bukan mereka-reka tetapi ianya adalah fakta bagi menunjukkan betapa baiknya orang Melayu menerima pendatang menjadi warganegara dengan percuma. Sepatutnya kata-kata pemimpin Cina dan India ini dituliskan dalam buku teks sejarah sekolah menengah supaya generasi muda Cina dan India tahu dan faham tentang sejarah mereka. Disebabkan mereka tidak faham lah mereka menuntut segala macam perkara walhal Tok nenek mereka sudah berjanji akan sentiasa memelihara hak-hak istimewa orang Melayu bagi membalas jasa baik orang Melayu memberi kewarganegaraan secara percuma dan mudah kepada mereka.

Bayangkan kalau orang Melayu ini sifatnya seperti Yahudi, jangan mimpilah dapat duduk senang lenang di sini, malah atas ihsan kewarganegaraan itu mereka lebih kaya daripada tuan rumah. Orang yang dulunya menumpang akhirnya menjadi tuan kepada rumah. Sudahlah ekonomi mereka kaut, politik pulak mereka hendak sapu sama. Manusia jenis apakah mereka ini?

TS Muhyiddin kalau hendak memberi komen bacalah dulu artikel Awang. Jangan belum baca sudah keluarkan kenyataan. Awang mewakili suara hati dan roh Melayu. Muhyiddin adalah Timbalan Presiden Parti Melayu terbesar di dunia walaupun Tan Sri adalah Timbalan Perdana Menteri rakyat Malaysia. Sepatutnya Muhyiddin bagi tahu wartawan Cina dan India yang bertanya itu, 'Tunggu dulu, beri masa saya baca dan teliti apa yang Awang tulis. nanti saya komen'. Saya faham sebagai TPM, Muhyiddin perlu jaga semua hati rakyat Malaysia tetapi dalam masa yang sama tolong juga jaga hati bangsa yang seagama dengan Tan Sri. Kalau Tan Sri sudah membacanya, saya rasa Tan Sri akan sependapat dengan saya dan semua Melayu bahawa tulisan Awang tidak salah malah betul belaka.

Disebabkan Tan Sri tersilap atau diputarbelitkan oleh Malaysiakini.com telah membuatkan Presiden MIC, Datuk Seri S Samy Vellu menggesa supaya penulis artikel yang didakwa berunsur perkauman yang disiarkan dalam Utusan Malaysia didakwa di bawah Akta Hasutan. Beliau mengutuk Awang Selamat kerana secara tidak langsung telah merujuk kepada kaum India dan Cina di Malaysia sebagai "kaum pendatang".

Samy Vellu baca atau tidak tulisan Awang Selamat? Awang Selamat tidak boleh ditahan ISA kerana ungkapan 'kaum pendatang' tidak mempunyai "kecenderungan menghasut" menurut Seksyen 3 Akta Hasutan 1948. Sejak belajar sejarah di sekolah dalam buku-buku teks memang disebut bahawa orang Cina dan Orang India adalah pendatang yang dibawa masuk oleh British. Jadi salahlah buku teks yang saya belajar. Salahlah cikgu sejarah dan Prof.Qassim Ahmad, pensyarah sejarah saya di USM dulu?. Samy Vellu saman lah Bahgian Buku Teks Kementerian Pelajaran Malaysia.

Saya hendak tanya Mr.Samy. Kalau Cina dan India bukan pendatang, kaum itu hendak dipanggil penduduk asal Tanah Melayu ke?
Saya tidak mahu sebut perihal Chin Peng atau kumpulan gerila Harimau Tamil Eelam (LTTE)Sri Lanka yang Mr Samy sokong. LTTE bukan saja kumpulan pemisah tetapi turut membunuh ramai golongan Muslim Sri Lanka yang juga adalah saudara muslim kami. Itulah kumpulan yang Mr.Samy sokong. Jika segala mengenai LTTE dan Hindraf disokong, bermakna, seorang 'pemimpin Tamil' bekas menteri kabinet di negara ini hakikatnya merupakan seorang penyokong gerakan subversif yang mengancam negara.

Saya tidak mahu komen berkenaan Zaid Ibrahim yang turut mengecam Awang Selamat. Pada saya Zaid semakin mabuk todi dan apa-apa yang keluar dari mulut orang mabuk jangan dipedulikan kerana mereka sudah tidak berakal. Kepada Awang Selamat teruskan perjuangan yang belum selesai. Berani kerana benar, takut kerana salah.

Amir Hamzah
Kuala Terengganu
www.amirhamzah64-segalanyamungkin.blogspot.comAMUKANMELAYU - Melayu tidak pernah MERDEKA kerana ia tidak pernah di JAJAH dan KEMERDEKAAN itu adalah milik pendatang.......