,مليسيا دان اسلام بوکن ميليک اورڠ ڤوليتيک
, مک ڤرجواڠن اݢام تتڤ دڤرجواڠکن اوليه اومت اسلام دري بيدڠ يڠ لاءين
سام اد كامي منڠ اتاو كامي ماتي

PERJALAN HAJI AKI


Friday, 14 August 2015

DAP AKAN MEMBAWA CINA DAN INDIA KEDUNIA PENGEMIS
DAP Bantah Cadangan Laksana Low Yat 2 Untuk Peniaga Bumiputera

MULUT LONGKANG - Kerana mulut longkang Nyonya inilah akan menjadikan Cina PENGEMIS
Cadangan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob kerana mencadangkan penubuhan Low Yat 2 yang khusus untuk peniaga alat telekomunikasi berbangsa Melayu dan Bumiputera, dibidas DAP.

Dalam status terbaru Facebooknya, Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok mempersoalkan syor berkenaan yang didakwanya sebagai bersifat perkauman.

Bahkan kenyataan yang dibuat Ismail itu dikatakan melanggar sumpahnya sebagai menteri untuk berkhidmat kepada seluruh rakyat tanpa mengira kaum dan agama.

“Saya mahu bertanya kepada Ismail Sabri, selepas menubuhkan Low Yat 2 untuk Melayu, adakah beliau akan menubuhkan Plaza 3 untuk India, Low Yat 4 untuk Iban, Low Yat 5 untuk KDM (Kadazan, Dusun dan Murut), dan Low Yat 6 untuk Orang Asli?

“Saya ingin menasihati Ismail Sabri supaya berhenti menjadi ekstrem dan tidak masuk akal. Sebagai menteri kabinet, beliau sepatutnya mempromosi perpaduan nasional, bukannya pengasingan kaum,” tulis Teresa di laman Facebooknya.

Sebelum ini, Ismail Sabri mencadangkan Tingkat Tiga Bangunan MARA di Jalan Raja Laut untuk dijadikan pusat perniagaan alat telekomunikasi dan teknologi khusus untuk peniaga Melayu, dan ia diberi nama Low Yat 2. – FMT

OLAK LEMPIT - Jumaat 28 Syawal 1436H, Cina dan India tiada peruntukan di dalam Perlembagaan Malaysia perkara 181.....ianya di letakkan di bawah Bangsa-Bangsa lain. Dah puas Melayu dan Bimiputera lain berlembut......Bumiputera tidak perlukan kekayaan dan duit di hadapan. walaupun tak dapat di nafikan duit adalah segalanya, tapi segalanya bukan kerana duit. Perhatikan Melayu.....sejauh mana pun mereka pergi, tapi kampung jugak menjadi pilihan utama.....budaya hidup kampung di bawa kemana-mana.

Bumiputera Sabah dan Serawak jauh dan tinggi lagi servival mereka. Mereka selesa di tebing-tebing sungai atau di celah-celah gunung sebagai tempat tinggal mereka. Hutan adalah Supermarket mereka. Sungai adalah tempat simpanan makanan mereka. Budaya ini tidak akan terhapus sampai bila-bila masa sekali pun. Dari segi budaya gejet.....budak-budak kampung juga lebih jauh kehadapan. Jika tidak masakan mereka tahu yang mereka di tipu dengan Barang Tiruan?

Dari segi pelajaran.....Cina dan India jangan merasa hebat yang mereka lebih kehadapan dari gulungan Bumiputera. Kalau di perhatikan English yang di pertuturkan oleh India dan Cina Malaysia.....mereka ini adalah LEBIH SUDU DARI KUAH. Mereka inilah Warisan penjajah yang TERKESEMA atau terkandas di bumi asing. Terus terang dikatakan....english mereka adalah dari KASTA yang paling bawah dengan pelat Cina dan Indianya. Tahap pelajaran kini.....Bumiputera telah jauh kehadapan. Tapi dalam perniagaan, bumiputera lebih suka menjadi pengguna. Ini menjadikan Malaysia sebuah Negara yang adil dari segi pembahagian KEK EKONOMINYA. Bumiputera yang berkerjaya menjadi pengguna dan Cina menjadi penjual kepada 20 juta Bumiputera. Tak secara langsung KUASA MEMBELI Bumiputera adalah sangat besar.

Sebelum Cina dan India yang perasan bagus ni TERLALU LEKA dengan POLITIK RESIS, perkara seperti apa yang berlaku di Low Yat tidak pernah berlaku. Apabila Cina/India seperti TEREESA KOK, LIM KIT SIANG, LIM GUAN ENG, PREYANA, AMBIGA, 3 SING, TONY PUA mula menyedarkan Bumiputera dengan serangan-serangan RESIS.....ini berti Cina dan India akan MENEMPUH LALUAN SUKAR di hari muka.

20 juta pengguna Bumiputera yang sering di buli dengan Penipuan dan Paksa Beli akan beralih arah kepada Bangsa sendiri. Mereka mula berfikir baik di tipu Bangsa sendiri dari di tipu oleh kaum mendatang. Dan konsep BERNIAGA dalam Islam dengan keuntungan minima dan Halal serta akad akan menjadikan PENIAGA-PENIAGA Cina dan India akan di tinggalkan. Bandar Kecil seperti Banting, Sepang, Jitra atau Temerloh......pusingan modal untuk kaum Cina dan India kurang dari dua bulan. Dan jika tren beralih MEMBELI mengikut Bangsa di lakukan di Malaysia ini, saya kira Cina dan India akan menjadi PENGEMIS di simpang-sipang jalan.

Sebenarnya Bumiputera sedar akan perkara ini. Tapi mereka lebih suka memekakkan telinga dan Orang-orang seperti mereka yang penulis sebutkan tadilah yang PERLU di SINGKIRKAN dari MASYARAKAT Cina dan India jika kamu tidak mahu menjadi PENGEMIS Jalanan. Percayalah, mereka inilah yang meniupkan api PERKAUMAN dan RESIS sebelum Bumiputera bertindakbalas.......

Orang Kata Cina Kuat Menipu

Orang kata Cina kuat menipu
 
Mengapa perlu diketengahkan -Cina memang suka menipu gajet di Low Yat- dan -Melayu miskin sebab itu suka mencuri-?
Tak ramai orang bukan Islam dan Melayu yang saya kenal sepanjang saya membesar hinggalah ke hari ini. Membesar dalam jagaan pasangan yang berasal dari tempat orang-orang kampong di Besut, Terengganu dan Kelantan, kalau ada apa-apa pun cuma sebab nak beli kasut di Tanah Merah.

Walaupun kerap berpindah dan pernah paling lama tinggal di Rawang, Selangor selama empat tahun, saya masih, dengan amat sukar, cuba mengingat nama seorang rakan kaum India sebelah meja yang enggan membantu saya belajar bahasa Inggeris sedang saya terseksa mempelajarinya.

Ya, saya amat sukar nak menyebut nama-nama orang bukan Islam dan Melayu yang saya pernah kenal, kecuali mungkinlah beberapa orang ketika saya sudah besar seperti Encik Lamat Nyalau, penolong ayah saya ketika di Miri, Prof. Madya Dr. George P. Joseph, pensyarah di universiti saya, Cik Rani, pensyarah Anatomi baharu kami di sini dan Dr. Chong, pensyarah psikiatri di universiti kami juga.

Memang sudah jadi makanan harianlah bila nak pergi kedai, selalu dipesan “Tak payah pergilah workshop Cina tu, kuat menipu. Dia kata kena tukar tayar dah bocor padahal elok je lagi!” dan “Cina tu nak kumpul duit kayakan orang dia je. Kita ni tak lama merempatlah jawabnya,”.

Namun secara fitrahnya, semakin banyak kita belajar seiring umur, semakin banyak makna yang ingin kita cari; adakah Cina memang dilahirkan ingin berhijrah dan merampas hak orang? Memang mereka suka menipu dan memonopolikah?

Akhirnya, jalan pada menemui persoalan itu ditemui juga apabila seorang kenalan di Facebook, Hafodz Baharom memperkenalkan saya kepada kumpulan Aura Merdeka, Ikatan Sejagat (AMIS) yang mengumpulkan rakyat Malaysia pelbagai kaum dan latar belakang hidup yang diasaskan oleh saudara Tariq Ismail bagi menggalakkan dialog sihat bagi menghilangkan prejudis dan mencari jalan tengah.

Walaupun tidak lama di sana memandangkan saya telah membuang akaun Facebook saya sementara ini, sepanjang berdialog di sana, cukup banyak pencerahan saya temui.

Mungkin ramai Melayu tidak percaya, namun hakikatnya di kota ini, orang Cina dan India juga selalu juga ditipu jika tidak bijak berurusan di pusat-pusat servis kenderaan yang juga dimilikibukan Islam dan Melayu.

Hakikatnya, segregasi kaum masih lagi ketara antara kita. Hari ini kita masih lagi melihat banyak masalah dalam urusan yang melibatkan lebih daripada satu kaum sebagai isu kaum berbanding melihat isu itu sendiri secara objektif.

Adakah patut setelah hampir 60 tahun merdeka kita masih gagal membezakan “Cina menipu” dengan ketamakan golongan peniaga?

Kawan sekolah rendah yang enggan menolong saya belajar bahasa Inggeris ketika di sekolah redah dahulu, adakah kerana dia daripada kalangan kaum India yang “enggan menolong Melayu” atau dia cuma seorang murid pandai yang sombong?

Sebab inilah penilaian ramai antara kita amat memalukan apabila disiarkan berita pergaduhan di Plaza Low Yat baru-baru ini.

Memanglah pergaduhan itu sesuatu yang serius tetapi sebagai warga Malaysia yang sepatutnya sudah matang pembentukan bangsanya, lebih-lebih lagi warga kota pula, bagaimana boleh kita terima penilaian isu ini dengan kaca mata kaum?

Mengapa perlu diketengahkan “Cina memang suka menipu gajet di Low Yat” dan “Melayu miskin sebab itu suka mencuri”? Lawak sungguh kita tak boleh melayan mereka seperti orang-orang dewasa dan menhina daya intelektual diri sendiri dengan mengaitkan kaum dengan jenayah.

Pada skala besar, mungkinlah boleh dikaitkan sedikit sebanyak dengan kaum; contohnya statistik penagihan dadah. Itu pun sebenarnya dipengaruhi besar faktor sosioekonnomi. Tetapi untuk menilai kes per kes, biarlah siasatan dan penroses pengadilan mengikut jalan undang-undang yang sah mengambil tempat.

Atas sebab sesuatu yang malang terjadi dalam hubungan antara kaum ketika mula-mula merdeka tidak mewajarkan kita meneruskan cerita malang dahulu dan berputus asa membuka lembaran baru hubungan etnik ini.
Banyak lagi hal yang lebih besar untuk dibincangkan besar-besaran berbanding satu kes untuk diuar-uarkan sebagai “masalah hubungan”. Ironinya, kecendurangan membesar-besarkan hal sebeginilah sebenrnya bukti masalah hubungan kaum itu sendiri.

Jika kita benar-benar serius ingin memulihkan ketengangan kaum ini, banyakkanlah menyertai dialog dan aktiviti yang dianjurkan oleh banyak pihak seperti ziarah rumah ibadat oleh Kavyan dan program-program lain anjuran Gerakan Bertindak Malaysia (GBM) dan Negara-Ku, sebagai contoh. Untuk kesan jangka masa panjang, adalah amat baik untuk kita menyokong usaha positif phak seperti Majlis Tindakan Ekonomi Melayu Bersatu (MTEM) dalam meningkatkan jurang sosioekonomi kaum Melayu dan Bumiputera agar dapat memberi buah positif hubungan antara kaum.

Menjelang akhir Ramadan dan menuju sambutan Hari Raya Fitrah ini, seharusnya kita kurangkan menyemai kebencian dan semarakkan muhibbah, selari dengan fitrah manusia yang saling saying-menyayangi.


AMUKANMelayu - Bumiputera tidak perlukan duit, tapi mereka perlukan Kampung dan MASYARAKAT......