,مليسيا دان اسلام بوکن ميليک اورڠ ڤوليتيک
, مک ڤرجواڠن اݢام تتڤ دڤرجواڠکن اوليه اومت اسلام دري بيدڠ يڠ لاءين
سام اد كامي منڠ اتاو كامي ماتي

PERJALAN HAJI AKI


Monday, 10 August 2015

DRAMA BANGSAWAN - "UMNO MANGKAT DI JULANG" SEDANG DI PENTASKANErti logo UMNO ini adalah daripada ringkasan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu. Dalam setiap huruf diberi makna berikut:
Pa – Pertubuhan
Kaf – Kebangsaan
Mim – Melayu
Ba-ra – Bersatu
Huruf ini disusun secara vertical (dari atas ke bawah) dan digrafik secara simitrikal.

Tongkat Warrant -  Seorang Pejuang


MELAYU....

Pusi karya Usman Awang yang dipilih untuk dikongsi bersama ini bertajuk 'Melayu':

Melayu itu orang yang bijaksana
Nakalnya bersulam jenaka
Budi bahasanya tidak terkira
Kurang ajarnya tetap santun
Jika menipu pun masih bersopan
Bila mengampu bijak beralas tangan.

Melayu itu berani jika bersalah
Kecut takut kerana benar,
Janji simpan di perut
Selalu pecah di mulut,
Biar mati adat
Jangan mati anak.

Melayu di tanah Semenanjung luas maknanya:
Jawa itu Melayu, Bugis itu Melayu
Banjar juga disebut Melayu,
Minangkabau memang Melayu,
Keturunan Acheh adalah Melayu,
Jakun dan Sakai asli Melayu,
Arab dan Pakistani, semua Melayu
Mamak dan Malbari serap ke Melayu
Malah mua'alaf bertakrif Melayu
(Setelah disunat anunya itu)

Dalam sejarahnya
Melayu itu pengembara lautan
Melorongkan jalur sejarah zaman
Begitu luas daerah sempadan
Sayangnya kini segala kehilangan

Melayu itu kaya falsafahnya
Kias kata bidal pusaka
Akar budi bersulamkan daya
Gedung akal laut bicara

Malangnya Melayu itu kuat bersorak
Terlalu ghairah pesta temasya
Sedangkan kampung telah tergadai
Sawah sejalur tinggal sejengkal
tanah sebidang mudah terjual

Meski telah memiliki telaga
Tangan masih memegang tali
Sedang orang mencapai timba.
Berbuahlah pisang tiga kali
Melayu itu masih bermimpi

Walaupun sudah mengenal universiti
Masih berdagang di rumah sendiri.
Berkelahi cara Melayu
Menikam dengan pantun
Menyanggah dengan senyum
Marahnya dengan diam
Merendah bukan menyembah
Meninggi bukan melonjak.

Watak Melayu menolak permusuhan
Setia dan sabar tiada sempadan
Tapi jika marah tak nampak telinga
Musuh dicari ke lubang cacing
Tak dapat tanduk telinga dijinjing
Maruah dan agama dihina jangan
Hebat amuknya tak kenal lawan

Berdamai cara Melayu indah sekali
Silaturrahim hati yang murni
Maaf diungkap senantiasa bersahut
Tangan diulur sentiasa bersambut
Luka pun tidak lagi berparut

Baiknya hati Melayu itu tak terbandingkan
Segala yang ada sanggup diberikan
Sehingga tercipta sebuah kiasan:
"Dagang lalu nasi ditanakkan
Suami pulang lapar tak makan
Kera di hutan disusu-susukan
Anak di pangkuan mati kebuluran"

Bagaimanakah Melayu abad dua puluh satu
Masihkan tunduk tersipu-sipu?
Jangan takut melanggar pantang
Jika pantang menghalang kemajuan;
Jangan segan menentang larangan
Jika yakin kepada kebenaran;
Jangan malu mengucapkan keyakinan
Jika percaya kepada keadilan.

Jadilah bangsa yang bijaksana
Memegang tali memegang timba
Memiliki ekonomi mencipta budaya
Menjadi tuan di negara Merdeka "

NUKILAN
Usman Awang

Puisi 'Melayu' karya Usman Awang Usman Awang Usman Awang Saya memang meminati karya-karya puisi Usman Awang. Tulisannya pendek bersahaja tetapi padat bermakna. Pagi ini terbaca cebisan-cebisan puisi Usman Awang yang dipetik bagi menggambarkan betapa pentingnya untuk bersama-sama didalam Himpunan Bersih 2.0 seperti yang disiarkan didalam Harakah. Pusi karya Usman Awang yang dipilih untuk dikongsi bersama kali ini bertajuk 'Melayu': Melayu itu orang yang bijaksana Nakalnya bersulam jenaka Budi bahasanya tidak terkira Kurang ajarnya tetap santun Jika menipu pun masih bersopan Bila mengampu bijak beralas tangan. Melayu itu berani jika bersalah Kecut takut kerana benar, Janji simpan di perut Selalu pecah di mulut, Biar mati adat Jangan mati anak. Melayu di tanah Semenanjung luas maknanya: Jawa itu Melayu, Bugis itu Melayu Banjar juga disebut Melayu, Minangkabau memang Melayu, Keturunan Acheh adalah Melayu, Jakun dan Sakai asli Melayu, Arab dan Pakistani, semua Melayu Mamak dan Malbari serap ke Melayu Malah mua'alaf bertakrif Melayu (Setelah disunat anunya itu) Dalam sejarahnya Melayu itu pengembara lautan Melorongkan jalur sejarah zaman Begitu luas daerah sempadan Sayangnya kini segala kehilangan Melayu itu kaya falsafahnya Kias kata bidal pusaka Akar budi bersulamkan daya Gedung akal laut bicara Malangnya Melayu itu kuat bersorak Terlalu ghairah pesta temasya Sedangkan kampung telah tergadai Sawah sejalur tinggal sejengkal tanah sebidang mudah terjual Meski telah memiliki telaga Tangan masih memegang tali Sedang orang mencapai timba. Berbuahlah pisang tiga kali Melayu itu masih bermimpi Walaupun sudah mengenal universiti Masih berdagang di rumah sendiri. Berkelahi cara Melayu Menikam dengan pantun Menyanggah dengan senyum Marahnya dengan diam Merendah bukan menyembah Meninggi bukan melonjak. Watak Melayu menolak permusuhan Setia dan sabar tiada sempadan Tapi jika marah tak nampak telinga Musuh dicari ke lubang cacing Tak dapat tanduk telinga dijinjing Maruah dan agama dihina jangan Hebat amuknya tak kenal lawan Berdamai cara Melayu indah sekali Silaturrahim hati yang murni Maaf diungkap senantiasa bersahut Tangan diulur sentiasa bersambut Luka pun tidak lagi berparut Baiknya hati Melayu itu tak terbandingkan Segala yang ada sanggup diberikan Sehingga tercipta sebuah kiasan: "Dagang lalu nasi ditanakkan Suami pulang lapar tak makan Kera di hutan disusu-susukan Anak di pangkuan mati kebuluran" Bagaimanakah Melayu abad dua puluh satu Masihkan tunduk tersipu-sipu? Jangan takut melanggar pantang Jika pantang menghalang kemajuan; Jangan segan menentang larangan Jika yakin kepada kebenaran; Jangan malu mengucapkan keyakinan Jika percaya kepada keadilan. Jadilah bangsa yang bijaksana Memegang tali memegang timba Memiliki ekonomi mencipta budaya Menjadi tuan di negara Merdeka " NUKILAN Usman Awang

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Bersatu, Bersedia, Berkhidmat
 
Bersatu Kita Bersatu
Erti logo UMNO ini adalah daripada ringkasan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu. Dalam setiap huruf diberi makna berikut: Pa – Pertubuhan Kaf – Kebangsaan Mim – Melayu Ba-ra – Bersatu Huruf ini disusun secara vertical (dari atas ke bawah) dan digrafik secara simitrikal.

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Erti logo UMNO ini adalah daripada ringkasan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu. Dalam setiap huruf diberi makna berikut: Pa – Pertubuhan Kaf – Kebangsaan Mim – Melayu Ba-ra – Bersatu Huruf ini disusun secara vertical (dari atas ke bawah) dan digrafik secara simitrikal.

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Dengan Setia Berganding Bahu
Jiwa Teguh Berpadu
Kita Rumpun Melayu

Bersama Kita Bersama
Mendukung Hasrat Semua
Berjasa Pada Bangsa
Agama Dan Negara

Lambang Kita Yang Gagah
Dipandang Mulia Dan Indah
"Bersatu, Bersetia, Berkhidmat"
Cogan Katanya
UMNO Terus Mara
Untuk Rakyat Malaysia

OLAK LEMPIT - ISNIN, 24 Syawal 1436H. Sambil menyedut udara nyaman di Olak Lempit, dengan dingin hembusan angin malam......sambil bersantai dengan Mak Aji melayan TV......penulis tersenyum sendirian melihat Drama Melayu "UMNO MANGKAT DI JULANG".....

Pagi tadi semasa penulis membuka pintu GIRIGI besi di rumah Taman Chenderawasih......terkejut amat loh aku.....anak perempuanku Noor Qhadrun Ika Irdina sudah terpacak di depan pintu pagar rumah sedang  menunggu Gurunya untuk tumpang kesekolah......Penulis lihat pagi yang indah tapi samar-samar di lindungi pepohon kelapa sawit yang membatas pandangku.
 
Sudah ramai Anak Melayu ke Universiti dan tak kurang juga keluar Negara.....termasuklah anak Penulis yang Berjodoh dengan Jejaka French dan kini menetap di Lyon.....tapi akal masih di kampung. Hero kampung, Jaguh Kampung, menang hanya sesama sekapung......dalam samar-samar pagi itu penulis dengan jelas melihat Lencana Sekolah yang di lekatkan di sebelah kiri bajunya... lantas teringatkan Lambang UMNO bewarna MERAH yang jarang-jarang kelihatan dan yang selalu kelihatan adalah Lambang Dacing yang berwarna biru. Jadi tidak hairanlah jika ramai Ahli UMNO yang tak mampu menjelaskan erti lambang Keramat partinya sendiri.

Ramai sungguh Orang Islamelayu yang menjadi Ahli UMNO....Walau pun berpuluh tahun menjadi PENYOKONG tok tok......mereka tidak mampu menjelaskan dan mentafsirkan LOGO UMNO.....gambaran ringkas Lambang UMNO itu jelas di atas sekali seperti GENGGAMAN PENUMBUK berjuang. Dibawahnya pula seperti tangan sedang berdo'a dan ada dua Keris Bersilang. Kalu di tanya kepada 3 juta Ahlinya.....penulis yakin 30% pun belum tentu mampu untuk menjelaskannya. Samalah seperti Pemandangan penulis yang samar-samar di awal pagi ini. Dalam UMNO semuanya "KELABU".

SAJAK "MELAYU" Pak Usman Awang  pula sangat meruntun  jiwa Melayuku. Pak Usman menceritakan dengan jelas sifat Melayu yang bersahaja dan suka kepada SEMBANG dan TENGOK.....Melayu suka menjadi pemerhati, sama juga dengan penulis....memerhati perangai Orang Politik bagaikan penulis melihat Perlawanan Bola Sepak atau Menonton Wresling WWF di kaca TV. Di hempas, di pukul, di cekek, di tumbuk.....setengah mati di kerjakannya.....berdarah di seluruh anggota badan......

Tapi bila kita jumpa kat Airport....mereka minum dan makan bersama dan bercerita.....berpelukan bagaikan 2 beradik......tiada parut dan tiada lagi berbalut tangan dan kepala.

Bersatu, Bersedia, Berkhidmat.....

Lagu ini dengan lagu Budak Kecil Main Api boleh di katakan sangat-sangat sinonim dengan UMNO. Apabila mendengar lagu Budak Kecil Main Api, dada penulis bagaikan mahu pecah. Manakan tidaknya, tali dan timba di tangan kita tapi air yang di ceduk habis di hisap oleh PENDATANG YANG DI BERI IC. Kini mereka menguasai Ekonomi, Undang-undang, Kuasa Setempat, Konsi Gelap, Perniagaan Haram, Penguasaan ke atas Pihak Berkuasa dan yang terbaru mereka telah menguasai POLITIK.

Lagu Bersatu, Bersedia, Berkhidmat ini sebenarnya untuk siapa.

Bersatu
Sebenarnya kita tidak bersatu....yang bersatu adalah Bangsa lain.....

Bersedia
Kita langsung tidak bersedia. Sudah beberapa kali kita di Hinanista, di Fitnah, Ugama di persenda, Tuanku di herdik dan di cerca......kita hanya membiarkannya.....kerana kita tidak bersedia. Jika TENTERA di letakkan di bawah Kerajaan.....saya kita sudah lama Negara ini di jajah semula.....

Lihatlah nasib PDRM.....dengan jelas di PERKUDAKAN. Polis seolah-olah di ujudkan kerana hendak menjaga Kedudukan Kuasa Orang Politik. Pada pendapat penulis.....adalah wajar PDRM juga di letakkan di bawah Kuasa Tuanku sepenuhnya.

Berkhidmat
Yang jelas kita tidak BERKHIDAT untuk Ugamabangsa kita, tapi kita lebih melindungi Bangsa dan Ugama orang lain. Tak perlulah penulis menjelaskan satu persatu....semuanya jelas dan nyata....kita gagal untuk berkhidmat kepada Ugamabangsa kita.

Jangan salahkan UMNO. UMNO di tubuhkan di Istana Johor. UMNO di UJUDKAN dengan Kuasa dan Daulat Istana.....dan UMNO itu sendiri BERDAULAT. Percayalah.....sudah berapa banyak Pemipin yang KECUNDANG kerana MENDERHAKA pada UMNO. Sudah berapa banyak mereka yang merana kerana MENIPU dan MONOPULIT UMNO untuk kepentingan PERIBADI........
Ahmad Tajdid SEORANG perwakilan Umno daripada Pulau Pinang mengejutkan perhimpunan agung Umno pada tahun 1991 dengan pertanyaan sinis: "Siapakah tikus yang sanggup menggantungkan loceng di leher kucing." Dewan Merdeka PWTC tempat berlangsungnya perhimpunan agung Umno itu tiba-tiba menjadi senyap sunyi. Masing-masing perwakilan yang sebelumnya bersorak-sorai apabila Raja-raja Melayu dihina dan dipermain-mainkan sepanjang tiga hari perhimpunan itu berlangsung mula berasa seram sejuk. Sepanjang tiga hari, perhimpunan Agung Umno tahun itu berubah menjadi 'sidang penderhakaan' terbesar Melayu terhadap Raja-rajanya. Tidak cukup dengan kata-kata nista dan cemuhan yang dilemparkan terhadap Raja-raja Melayu, media massa pro-Umno juga turut menyiarkan ucapan-ucapan perwakilan dan pemimpin Umno yang mengecam dan mempersendakan Raja-raja. Matlamatnya satu, mahu perlembagaan dipinda bagi membataskan kuasa dan menghapuskan imuniti Raja-raja Melayu. Dato' Zainal Abidin Sakom, wakil Umno Selangor yang juga Setiausaha Politik Menteri Besar waktu itu menjadi wira dalam perhimpunan itu. Beliau tanpa segan silu dan tidak beradab menyerang peribadi Sultan Selangor. Zainal turut menyerahkan senarai salah laku Sultan Selangor kepada Dr Mahathir untuk didedahkan kepada rakyat. Penderhakaan terbuka Zainal menaikkan semangat para perwakilan Umno. Satu demi satu aib Raja-raja Melayu didedahkan dan keaiban-keaiban ini disiarkan oleh media elektronik pro-Umno secara langsung dan media cetak pro-BN keesokan harinya. Bagaimanapun cerita tikus dan kucing oleh perwakilan Umno Pulau Pinang itu tiba-tiba mengecutkan perut para perwakilan yang sebelum itu begitu biadap dan celupar menghina istana. Tiada seorang pun perwakilan Umno yang berani menyahut cabaran perwakilan Umno itu sehinggalah ucapan penangguhan Presiden. Dan ketika memberikan ucapan penangguhannya Presiden Umno, Dr Mahathir Mohamad (Dato' Seri) dengan beraninya berkata: "Ada perwakilan yang bertanya siapa tikus yang berani menggantung loceng di leher kucing... Jawapannya kamilah... Kami yang berada di atas pentas ini (Ahli Majlis Tertinggi Umno)." Maka bersorak-sorai para perwakilan Umno meraikan keberanian Dr Mahathir itu. Hasilnya satu Resolusi 4 Perkara telah diluluskan Perhimpunan Agung Umno untuk mengurangkan kuasa Raja-raja Melayu. 18 tahun kemudian Lapan belas tahun kemudian, di Bukit Gantang; Dr Mahathir yang baru dua hari menyertai Umno mencerca calon PAS, Dato' Seri Ir Mohd Nizar Jamaluddin kerana kononnya menderhaka kepada Sultan Perak. "...'Saya pohon derhaka'. Cukup special. Tidak pernah dengar perkataan ini sejak (peristiwa) Sultan Mahmud mangkat dijulang, inilah kali pertama kita dengar," kata Mahathir dihadapan ribuan penyokongnya. "Kalau tidak bersetuju (kepada raja), kita tidak bersetuju, OK. Tapi jangan sampai kata mohon menderhaka. Wah, bukan main, besar," kelentong Dr Mahathir. Tidak payahlah rasanya untuk kita mengulas kenyataan 'negarawan' itu. Sejarah panjang pentadbiran Mahathir sudah cukup untuk menyaksikan peri derhakanya beliau kepada Raja-raja Melayu. Cuma dikesalkan adalah kelompok Melayu penyokong Umno di Bukit Gantang yang masih bersorak-sorai menyokong Dr Mahathir, si tikus tua yang kononnya masih punyai aura untuk memartabatkan Umno dan BN. Sungguh benar kenyataan Dr Mahathir... "Melayu mudah lupa"

Copy and WIN : http://ow.ly/KNIC
MASIHKAH KITA INGAT

Kebanyakkan MB Selangor, mereka mempunyai pemikiran yang bernas untuk membawa Selangor ke Mercu Hadapan.....tapi yang di ingati rakyat adalah Khir Toyo. Hadiah Penyapu kepada YDP Majlis Daerah yang tidak perform tinggal dan terpahat dalam kenangan........bagi penulis, ini adalah baik. Tapi ianya menghina KUASA UMNO yang di miliki. Walaupun ia baik dan semasa itu baru nak reti tentang KPI, Khidmat Cemerlang pun baru di perkenalkan.....jauh sekalilah dengan 5 S.

Pada PAU 2011 - Penderhakaan terbuka Zainal Sakom menaikkan semangat para perwakilan UMNO. Satu demi satu aib Raja-raja Melayu didedahkan dan keaiban-keaiban ini disiarkan oleh media elektronik pro-UMNO secara langsung dan media cetak pro-BN keesokan harinya. Mereka langsung tidak ada rasa bersalah.

Tiba-tiba tibul cerita tikus dan kucing oleh perwakilan Umno Pulau Pinang.........

"SIAPAKAH ANTARA TIKUS-TIKUS INI YANG BERANI MENGGANTUNG GENTA(Loceng) DI LEHER KUCING"  - tiba-tiba mengecutkan perut para perwakilan yang sebelum itu begitu biadap dan celupar Menghina Istana.


Tiada seorang pun perwakilan Umno yang berani menyahut cabaran perwakilan Umno itu sehinggalah ucapan penangguhan Presiden. Inilah SIFAT dan PERANGAI Ahli UMNO. Mereka hanya berani kerana RAMAI......mereka ini lebih teruk dari Key Bord Werrior.Itulah perangai Orang Melayu UMNO. Jika sesama sebangsa.....bagaikan tiada esuk lagi....di lanyak dan di Belasah secukupnya.

Dan ketika memberikan ucapan penangguhannya Presiden Umno, Dr Mahathir Mohamad dengan beraninya berkata: "Ada perwakilan yang bertanya siapa tikus yang berani menggantung loceng di leher kucing... Jawapannya kamilah... Kami yang berada di atas pentas ini (Ahli Majlis Tertinggi Umno)."

Maka bersorak-sorai para perwakilan UMNO meraikan keberanian Dr Mahathir itu. Hasilnya satu Resolusi 4 Perkara telah diluluskan Perhimpunan Agung Umno untuk mengurangkan kuasa Raja-raja Melayu.
Mahathir: Si tikus derhaka yang kononnya membela raja Ahmad Tajdid SEORANG perwakilan Umno daripada Pulau Pinang mengejutkan perhimpunan agung Umno pada tahun 1991 dengan pertanyaan sinis: "Siapakah tikus yang sanggup menggantungkan loceng di leher kucing." Dewan Merdeka PWTC tempat berlangsungnya perhimpunan agung Umno itu tiba-tiba menjadi senyap sunyi. Masing-masing perwakilan yang sebelumnya bersorak-sorai apabila Raja-raja Melayu dihina dan dipermain-mainkan sepanjang tiga hari perhimpunan itu berlangsung mula berasa seram sejuk. Sepanjang tiga hari, perhimpunan Agung Umno tahun itu berubah menjadi 'sidang penderhakaan' terbesar Melayu terhadap Raja-rajanya. Tidak cukup dengan kata-kata nista dan cemuhan yang dilemparkan terhadap Raja-raja Melayu, media massa pro-Umno juga turut menyiarkan ucapan-ucapan perwakilan dan pemimpin Umno yang mengecam dan mempersendakan Raja-raja. Matlamatnya satu, mahu perlembagaan dipinda bagi membataskan kuasa dan menghapuskan imuniti Raja-raja Melayu. Dato' Zainal Abidin Sakom, wakil Umno Selangor yang juga Setiausaha Politik Menteri Besar waktu itu menjadi wira dalam perhimpunan itu. Beliau tanpa segan silu dan tidak beradab menyerang peribadi Sultan Selangor. Zainal turut menyerahkan senarai salah laku Sultan Selangor kepada Dr Mahathir untuk didedahkan kepada rakyat. Penderhakaan terbuka Zainal menaikkan semangat para perwakilan Umno. Satu demi satu aib Raja-raja Melayu didedahkan dan keaiban-keaiban ini disiarkan oleh media elektronik pro-Umno secara langsung dan media cetak pro-BN keesokan harinya. Bagaimanapun cerita tikus dan kucing oleh perwakilan Umno Pulau Pinang itu tiba-tiba mengecutkan perut para perwakilan yang sebelum itu begitu biadap dan celupar menghina istana. Tiada seorang pun perwakilan Umno yang berani menyahut cabaran perwakilan Umno itu sehinggalah ucapan penangguhan Presiden. Dan ketika memberikan ucapan penangguhannya Presiden Umno, Dr Mahathir Mohamad (Dato' Seri) dengan beraninya berkata: "Ada perwakilan yang bertanya siapa tikus yang berani menggantung loceng di leher kucing... Jawapannya kamilah... Kami yang berada di atas pentas ini (Ahli Majlis Tertinggi Umno)." Maka bersorak-sorai para perwakilan Umno meraikan keberanian Dr Mahathir itu. Hasilnya satu Resolusi 4 Perkara telah diluluskan Perhimpunan Agung Umno untuk mengurangkan kuasa Raja-raja Melayu. 18 tahun kemudian Lapan belas tahun kemudian, di Bukit Gantang; Dr Mahathir yang baru dua hari menyertai Umno mencerca calon PAS, Dato' Seri Ir Mohd Nizar Jamaluddin kerana kononnya menderhaka kepada Sultan Perak. "...'Saya pohon derhaka'. Cukup special. Tidak pernah dengar perkataan ini sejak (peristiwa) Sultan Mahmud mangkat dijulang, inilah kali pertama kita dengar," kata Mahathir dihadapan ribuan penyokongnya. "Kalau tidak bersetuju (kepada raja), kita tidak bersetuju, OK. Tapi jangan sampai kata mohon menderhaka. Wah, bukan main, besar," kelentong Dr Mahathir. Tidak payahlah rasanya untuk kita mengulas kenyataan 'negarawan' itu. Sejarah panjang pentadbiran Mahathir sudah cukup untuk menyaksikan peri derhakanya beliau kepada Raja-raja Melayu. Cuma dikesalkan adalah kelompok Melayu penyokong Umno di Bukit Gantang yang masih bersorak-sorai menyokong Dr Mahathir, si tikus tua yang kononnya masih punyai aura untuk memartabatkan Umno dan BN. Sungguh benar kenyataan Dr Mahathir... "Melayu mudah lupa".

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ