,مليسيا دان اسلام بوکن ميليک اورڠ ڤوليتيک
, مک ڤرجواڠن اݢام تتڤ دڤرجواڠکن اوليه اومت اسلام دري بيدڠ يڠ لاءين
سام اد كامي منڠ اتاو كامي ماتي

PERJALAN HAJI AKI


Monday, 23 July 2012

TAHAP IQ WAKIL RAAYAT SELANGOR SAMA DENGAN BUDAK DARJAH TIGA162 Projek Tidak Diluluskan, SYABAS Tidak Layak Urus Air Selangor

SHAH ALAM, 10 JULAI : Sebanyak 162 buah projek pembangunan di Selangor tidak diluluskan oleh Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) membuktikan syarikat itu tidak layak untuk mengurus air di negeri ini.
Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, penswastaan air di Selangor sepatutnya diubah kerana syarikat-syarikat yang dipilih tidak mempunyai kemampuan kewangan dan keupayaan pengurusan yang baik.
“SYABAS perlu meluluskan projek-projek ini seperti mana apa yang dijanjikan mereka ketika mengambil alih pengurusan air ini pada tahun 2004,” katanya ketika menjawab soalan daripada Hannah Yeoh (DAP-Subang Jaya).
Katanya, pada tahun 2006, Kerajaan Pusat telah meluluskan akta bagi menyelesaikan isu pengurusan air di negeri-negeri di Malaysia.
“Kerajaan Negeri diminta untuk mengambil semula pengurusan air dan ini sudah mula dilakukan di Johor, Negeri Sembilan dan Melaka,” katanya.
Sebelum ini, Kerajaan Negeri telah mencadangkan untuk mengambil alih pengurusan air di Selangor supaya lebih teratur dan efektif.
Abdul Khalid berkata, pengambilan pengurusan air di Selangor adalah sangat penting kerana tidak mahu membebankan rakyat.
“Jika tidak diambil alih pengurusan, kita akan membebankan rakyat dengan peningkatan harga air lebih daripada 70 peratus,” katanya.
Namun begitu katanya, pemilik saham SYABAS tidak mempersetujui tawaran Kerajaan Negeri dengan mengatakan keuntungan yang diterima SYABAS masih tidak mencukupi.
“SYABAS mahu keuntungan sebanyak 1.2 billion sedangkan syarikat itu sudah mendapat keuntungan sejak 2004 lagi,” katanya lagi.

Media :: Press Release
SYABAS SANGKAL DAKWAAN MENTERI BESAR SELANGOR

Kuala Lumpur – Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd.  (SYABAS) merujuk kepada kenyataan Menteri Besar Selangor yang dibuat pada 16 Julai 2012 berhubung dengan cadangan Kerajaan Negeri untuk mengambil alih operasi SYABAS dengan menggunakan kuasa di bawah Klausa 32 dalam Perjanjian Konsesi sepertimana yang dilaporkan oleh pihak media hari ini.

Dakwaan Menteri Besar Selangor di dalam kenyataan tersebut bahawa SYABAS telah tidak menjalankan tugasnya mengikut perjanjian konsesi adalah satu tuduhan yang tidak berasas dan tidak benar sama sekali.

Krisis bekalan air yang sedang melanda di sebahagian kawasan di Negeri Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya pada masa ini adalah disebabkan kekurangan bekalan air terawat untuk diagihkan oleh SYABAS akibat dari keengganan Kerajaan Negeri Selangor melulus dan melaksanakan projek-projek untuk menambah bekalan air terawat di negeri ini. Keengganan Kerajaan Negeri Selangor mengeluarkan arahan pembangunan kepada projek pembinaan Loji Langat 2  dan kegagalan Kerajaan Negeri mengazetkan perlarasan tarif  yang telah ditetapkan dalam perjanjian konsesi juga merupakan faktor yang telah menyumbang kepada krisis ini. Selain daripada itu, Kerajaan Negeri juga telah mengarahkan pembekuan Perbelanjaan Modal (CAPEX) SYABAS dan ini telah membantutkan usaha-usaha SYABAS untuk mengurangkan kadar NRW serta, menaiktaraf, penambahbaikkan dan penyelenggaraan sistem sedia ada ketahap yang lebih baik lagi.

SYABAS sebelum ini telah beberapa kali memaklumkan kepada Kerajaan Negeri Selangor mengenai akan berlakunya krisis bekalan air jika program program penambahan bekalan air tidak dilaksanakan melalui 48 pucuk surat yang telah dihantar semenjak 25 Mei 2005 lagi kepada Kerajaan Negeri Selangor dan kepada Menteri Besar sendiri.

Selain itu, Kerajaan Negeri juga telah dimaklumkan SYABAS mengenai perkara ini melalui 9 mesyuarat Ahli Lembaga Pengarah semenjak hujung tahun 2010 yang mana Kerajaan Negeri mempunyai 30% pegangan saham di dalam SYABAS. Setiap kali mesyuarat Lembaga Pengarah, Kerajaan Negeri turut dimaklumkan menerusi wakilnya di dalam mesyuarat Ahli Lembaga Pengarah kedudukan bekalan air yang kritikal tetapi tiada sebarang tindakan diambil oleh Kerajaan Negeri Selangor sehingga kini.

Menteri Besar Selangor juga telah membuat kenyataan yang tidak tepat dan mengelirukan apabila mengatakan keadaan bekalan air mentah di empangan sedia ada mencukupi sehingga melimpah.  Sebenarnya isu kekurangan bekalan air adalah merujuk kepada kekurangan air terawat untuk memenuhi permintaan pengguna.  Tanggungjawab untuk memastikan Negeri Selangor mempunyai loji rawatan air yang mencukupi adalah terletak di bawah Kerajaan Negeri Selangor. Menteri Besar dan Kerajaan Negeri semenjak tahun 2005 telah dimaklumkan bahawa kapasiti loji-loji yang sedia ada telah tidak mencukupi dan sememangnya ada di antara 34 loji sedia ada telah beroperasi melepasi kapasiti rekabentuknya.

Menteri Besar Selangor boleh melihat dan merujuk kepada semua laporan-laporan dan surat-surat yang telah dihantar kepada beliau sebelum ini. Untuk  memahami perkara ini dengan lebih jelas lagi, SYABAS menjemput Menteri Besar untuk melihat sendiri keadaan operasi loji-loji yang diurus oleh syarikat-syarikat operator loji rawatan.Dalam hal ini,Loji Rawatan Air Sungai Semenyih yang diurus tadbir oleh Konsortium Abass Sdn. Bhd., syarikat milik Kerajaan Negeri Selangor juga telah beroperasi 20% melebihi kapasiti rekabentuknya.  Adalah ganjil dan amat mengelirukan jika Menteri Besar  sendiri tidak tahu menahu atau buat tidak tahu status pengeluaran loji yang dipunyai oleh Kerajaan Negeri Selangor sendiri.

Sebagai pemegang saham di dalam SYABAS, Menteri Besar dan kerajaan negeri Selangor juga mempunyai tanggungjawab di bawah undang-undang untuk membantu menyelesaikan masalah-masalah berkaitan menambah kapasiti bekalan air terawat, tetapi ini tidak dilakukan oleh beliau.

Kerajaan Negeri adalah bertanggungjawab dalam hal ehwal pembekalan air mentah yang mencukupi dan tidak tercemar seperti diperuntukkan di bawah Senarai Kedua, Senarai Negeri, Perkara 6 (C) Perlembagaan Persekutuan. Selain dari itu adalah juga menjadi tanggungjawab Kerajaan Negeri untuk memastikan bahawa bekalan air terawat mencukupi. SYABAS hanya menguruskan perkhidmatan pengagihan air terawat sahaja yang dikeluarkan oleh syarikat-syarikat operator loji rawatan air yang dilantik oleh kerajaan negeri sendiri.

Dalam hal ini, Kerajaan Negeri wajar dipertanggungjawabkan sepenuhnya atas semua masalah yang timbul akibat tindakan Kerajaan Negeri di bawah pimpinan Menteri Besar yang telah menyebabkan pembinaan Loji Langat 2 tidak dapat dilaksanakan dan Menteri Besar juga yang mengarahkan agar CAPEX tidak dijalankan dan akibatnya SYABAS tidak dapat melaksanakan kerja-kerja untuk mengurangkan kadar kehilangan air tanpa hasil atau NRW (Non Revenue Water) dan menjejaskan usaha SYABAS untuk membaikpulih dan menaiktaraf aset bekalan air bagi meningkatkan kecekapan dalam memberi perkhidmatannya kepada pengguna.  Pada masa yang sama kegagalan Kerajaan Negeri Selangor untuk mengazetkan perlarasan tarif telah menyebabkan tanggungan tertunggak SYABAS kepada operator loji rawatan air.

Oleh itu, tuduhan dan dakwaan Menteri Besar menerusi kenyataannya itu adalah tidak benar dan mengelirukan.  Kita sepatutnya bertanya kepada Menteri Besar apa tindakannya untuk menyelesaikan masalah ini, bukannya masih lagi membuat kajian-kajian yang mengambil masa yang panjang sedangkan realitinya para pengguna dan rakyat Selangor amnya telahpun berdepan  dengan masalah kekurangan bekalan air.

 Pihak SYABAS sedia duduk semeja dengan Kerajaan Negeri Selangor dan Kerajaan Persekutuan serta SPAN untuk membincangkan langkah-langkah mencari jalan menyelesaikan masalah bekalan air ini dengan kadar segera.

 -TAMAT-


IR. V. SUBRAMANIAM
Pengarah Eksekutif
Perkhidmatan Teknikal

amukanmelayu - diatas ni adalah dua cerita yang berbeza tajuk...tapi PERKARA POKOKnya adalah air. amukanmelayu sangat FAHAM apa yang di bimbangi oleh SYABAS adalah kekurangan bekalan AIR BERSIH. MB Selangor and The GANG pula kata air sangat  banyak dan untuk memuaskan hati semua pihak, amukanmelayu MEMINJAM BUKU DARJAH TIGA kepunyaan Noor Qhadrun Najwa untuk di jelaskan kepada "WAKIL RAKYAT"yang berjuang untuk kesejahteraan raayat. Semoga dengan ini semua WAKIL-WAKIL RAAYAT ini faham kenapa SYABAS perlukan sebuah loji lagi untuk "MERAWAT" air dan bukannya satu lagi EMPANGAN untuk "MENAKUNG" air...........


SISTEM PROSES PENGAGIHAN AIR KE RUMAH ORANG PAS, UMNO, DAP, PKR dan ORANG ASLI

Ini air TASEK....ia memang banyak dan banyak sangat

Air tasek atau air sungai atau air lombong atau air bawah tanah atau air laut....semuanya boleh di minum....tetapi sebelum di minum ia terlebih dahulu perlu di rawat.....


Asas Sistem Rawatan dan Agihan Air


Item
Gambarajah
Diskripsi
Punca Air
(SANGAT BANYAK)
Sumber air bersih kepada pengguna.
Loji Rawatan Air
(PUSAT INILAH YANG PERLU DI BENA BARU, KERANA YANG ADA SUDAH TIDAK MAMPU MENAMPUNG PERMINTAAN YANG TINGGI)
Merawat air dari punca air untuk mendapatkan air yang berkualiti yang menepati piawai World Health Organisation (WHO) & Malaysia Standart (MS).
Paip Utama
(TIADA HAL)
Menyalurkan air dari punca air hingga ke tangki simpanan.
Tangki Imbangan
(TIADA HAL)
Menyimpan air terawat sebelum disalurkan ke tangki simpanan.
Tangki Simpanan
(TIADA HAL)
Menyimpan air terawat sebelum disalurkan ke tangki simpanan.
Pam Penggalak
(TIADA HAL)
Pengepam air terawat dari tangki imbangan sebelum di salurkan ke tangki simpanan.
(Sistem agihan pam)
Paip Komunikasi
(TIADA HAL)
Menyalurkan air terawat dari tangki simpanan ke premis pelanggan malalui paip utama.
Premis
(JIKA BERTAMBAH, MAKA BERTAMBAHLAH PENGGUNAAN AIRNYA)
Lokasi air terawat disalur kan untuk kegunaan amukanmelayu - harap semua "WAKIL RAAYAT" faham dengan "BUKU DARJAH TIGA" Najwa seperti gambarajah di atas,  bagaimana carta aliran pemprosessan air terawat sebelum di agihkan kepada penguna-pengguna yang terdiri dari orang PAS, UMNO, DAP, LGBT, PKR, TOK IMAM, MCA, MIC, Orang Asli, Mak Jemah dan rumah Nasha Aziz........
RAAYAT

amukanmelayu - raayat terus-menerus menjadi mangsa............