,مليسيا دان اسلام بوکن ميليک اورڠ ڤوليتيک
, مک ڤرجواڠن اݢام تتڤ دڤرجواڠکن اوليه اومت اسلام دري بيدڠ يڠ لاءين
سام اد كامي منڠ اتاو كامي ماتي

PERJALAN HAJI AKI


Tuesday, 23 October 2012

SILAT BENTENG IMAN DAN JATIDIRI ISLAMELAYUby: abusyakirin

Silat dari Perspektif Sunnah
“Saya tak mahu belajar silatlah bang. Mak saya kata, silat ini banyak guna ilmu-ilmu sesat ini. Mandi minyaklah, ilmu keballah, macam-macam lagilah.” Seorang junior menjawab pelawaan saya untuk mendaftar di booth silat. Saya senyum, dan mengeluh “hanya silat sahaja dipandang serong? Seni mempertahankan diri yang lain bagaimana?”. Belum sempat saya mahu menerangkan mana asasnya jawapan beliau itu, dia terus berlalu pergi. Saya hampa, kerana seni mempertahankan diri ciptaan bangsa sendiri, dihitamkan oleh pemikiran lama. Saya bersangka baik pada pelajar tersebut, mungkin stigma yang ada pada dirinya adalah stigma lama yang sekian lama telah ditanam oleh orang-orang yang berada di sekelilingnya. Saya juga tidak terkejut, kerana ramai yang menjawab dengan jawapan yang sama bila diajukan tentang SILAT.
Saya seorang yang bangga dengan warisan Melayu. Kerana saya berbangsa Melayu. Saya tidak suka Melayu dipanggil dengan nama Kaum Melayu. Kerana Melayu bukannya kaum, tetapi sebuah bangsa. Bangsa yang mempunyai sebuah tamadun yang mempunyai kepelbagaian keistimewaan dan keunikan. Antara keistimewaan yang besar yang sehingga kini diwarisi oleh Bangsa Melayu adalah SILAT. Silat adalah sebuah seni mempertahankan diri yang lahir dari kehebatan dan kepahlawanan Panglima-panglima Melayu dahulu. Sejarah mencatatkan bagaimana, ketangkasan dan kehebatan 5 orang sahabat semasa pemerintahan Melaka, berjaya menjulang nama Melaka sebagai sebuah kerajaan yang aman dan harmoni. Kemudian, seni mempertahankan diri itu mengalami revolusi selari dengan perubahan masa, zaman dan keadaan setempat.
Ramai yang masih ragu-ragu dengan “apakah hukum mempelajari ilmu seni mempertahankan diri.” Saya merasakan pertanyaan ini seringkali dijawab dengan jawapan-jawapan yang sambil lewa dan tidak mengambil berat dalam pengambilan pandangan-pandangan dikalangan ulama’ muktabar. Seringkali, menjawab pertanyaan ini dengan berkata, “boleh, tidak ada masalah. Sebab kita wajib mempertahankan diri.” Memang benar jawapan ini, tetapi mengapa kita tidak membesarkan mata kita terhadap seni mempertahankan diri yang tidak selari dengan tuntutan syariat? Misalnya, harus tunduk sembah kepada gambar master yang sudah mati. Tunduk sembah kepada matahari, dan pengambilan bahan-bahan yang diharamkan dalam Islam serta mengamalkan petua-petua yang secara jelas mengingkari akidah islamiah. Selain itu, ada juga seni mempertahankan diri, membutakan penglihatan-penglihatan para pelajarnya dengan mempamerkan sesuatu yang diluar batas kemampuan manusia. Adakah pertunjukkan ini mahu mengambarkan pembuatnya itu adalah wali? Sedangkan sesuatu karamah atau maunah, bukanlah boleh didatangkan dengan kehendak manusia itu. Tetapi karamah atau maunah, didatangkan atas keizinan Allah dan kehendak-Nya. Selain daripada(maunah dan karamah) itu, semuanya adalah istidraj. Iaitu sesuatu yang diberikan kurnia semata-mata untuk menjerumuskan manusia terus ke dalam kesesatan.
Perbahasan para Ulama’
Ulama sejak dari dahulu telah membahaskan tentang(hukum) mempelajari seni mempertahankan diri. Dalil yang diambil dalam memahami isu ini ialah dari surah al-Anfal ayat 60,
“Dan siapkanlah untuk menghadapi mereka kekuatan apa saja yang kamu sanggupi.”
Terdapat juga sebuah hadith yang direkodkan Abu Daud[1], bahawa Nabi saw pernah bergusti dengan Rukanah.Dan menurut hadith tersebut, Rukanah dan Nabi saw pernah bergusti lebih dari sekali. Berdasarkan kepada hadith ini, para ulama’ mengulas bahawa gusti tidak akan sesekali mengurangkan kewibawaan, kemulian dan darjat seseorang.
Menurut Imam Yusuf al-Qardhawi[2],
“belajar seni mempertahankan diri adalah dibenarkan bagi mereka yang mampu. Kadangkala ia menjadi wajib bagi seseorang. Khususnya bagi mereka yang diancam dengan serangan fizikal. Dengan mempelajari ilmu bela diri, seseorang akan memliki bekal untuk menangkis serangan serta mematahkan usaha lawannya. Pandangan ini sesuai dengan kaedah syariat yang menyebutkannya, “Hal yang menjadi syarat bagi terjadinya sesuatu yang wajib, maka hukumnya menjadi wajib pula.”

Seni mempertahankan diri tidak harus ada campur tangan hal-hal yang boleh mengoncangkan akidah. Menurut Ustaz Abdul Kadir[3],
“Yang penting seni mempertahankan diri itu mestilah jauh dari unsur-unsur syirik, khurafat dan bid’ah. Kalau seni silat sekalipun, tetapi ianya mengandungi perkara-perkara syirik, khurafat dan bid’ah seperti mandi bunga, mandi limau, mandi tawassul dengan kain putih dan seumpamanya, maka sudah tentu kita tidak boleh menyertainya.”
Tujuan seni mempertahankan diri
Tujuan silat atau seni mempertahankan diri yang lain yang utama adalah untuk mempertahankan diri dari serangan musuh. Tetapi konsep ini seharusnya dilihat dengan lebih luas, kerana silat atau seni mempertahankan diri yang lain, bukan sahaja mengajar cara untuk berhadapan dengan musuh tetapi juga membina kekuatan jasmani pengamalnya. Perkara ini menepati kehendak Islam yang menginginkan penganutnya sentiasa sihat dan kuat. Sepertimana dalam sebuah hadith yang direkodkan Imam Muslim[4], bahawa Nabi saw berkata
“seorang mukmin yang kuat lebih baik dan dicintai oleh Allah daripada mukmim yang lemah.”
Dalam hal ini, Imam Yusuf al-Qaradhawi mengatakan bahawa, “Islam tidak menghendaki tubuh yang rapuh; yang tidak boleh menangung beban ketika sedang dituntut darinya, tidak mampu menghadapi kesengsaraan,serta tidak kuat ketika mendapat tentangan. Islam menolak manusia seperti yang digambarkan oleh seorang penyair arab dahulu:
“terpaan angin-angin sepoi melukai kedua belah pipinya,
dan usapan sutera membuat hujung-hujung jemarinya berdarah.”Kesimpulannya, seni mempertahankan diri atau seni bela diri tidak kiralah sama ada silat, taekwando, aikido dan lain-lain, haruslah bersih daripada perbuatan yang menyalahi syariat serta tidak mendatangkan bahaya kepada pengamalnya; fizikal dan mental. Saya akhiri dengan membawakan sebuah garis panduan yang dikeluarkan JAKIM berkenaan dengan silat. Sila baca di GARIS PANDUAN SILAT MENURUT ISLAM.

amukanmelayu - hampir kesemua ULAMAK terdahulu dari Kepulauan Melayu ini adalah PESILAT atau GURU SILAT. Hampir kesemua Ahli Silat akan "MERAMAIKAN" surau dan masjid. Perhatikanlah.....