,مليسيا دان اسلام بوکن ميليک اورڠ ڤوليتيک
, مک ڤرجواڠن اݢام تتڤ دڤرجواڠکن اوليه اومت اسلام دري بيدڠ يڠ لاءين
سام اد كامي منڠ اتاو كامي ماتي

PERJALAN HAJI AKI


Thursday, 13 December 2012

BLIND COLOUR - MUSUH DALAM SELIMUT


3 SPESIS manusia yang akan mengHALANG keMENANGan UMNO/BN pada PRU-13 nanti.

  

Sekadar Hiasan

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..
Kita BARU selesai 'BERTAPA' kejap untuk memerhatikan SENARIO POLITIK NEGARA selepas PAU 2012.. Walaupun RAMAI yang mengatakan KONONnya UMNO/BN kali akan MENANG mudah 2/3 MAJORITI, kita TIDAK meRASAkan sedemikian.. Malah kita meMOHON kepada sesiapa yang meBACA BLOG ini agar bolehlah kiranya diSAMPAIkan apa yang kita TULIS ini kepada DS Najib jika dia masih mahu UMNO/BN KEKAL sebagai kerajaan.. Pada kita, adalah PENTING untuk DS Najib 'MENGAWAL' tiga SPESIS manusia yang kita SEBUT di bawah ini jika SERIUS mahu MENANG PRU-12 dan mengembalikan MARUAH..
SPESIS PERTAMA - PEGAWAI TADBIR (PT) DI NEGERI-NEGERI


SPESIS ini sangat-sangat berUNTUNG.. Mereka MAKAN GAJI dengan Kerajaan PUSAT tetapi berMAIN POLITIK mengikut HALA TUJU kerajaan NEGERI.. Mereka boleh menjadi TALAM beRATUS MUKA baik terhadap Kerajaan UMNO/BN mahu pun terhadap Kerajaan PR.. Mengikut MAKLUMAT yang kita DAPAT, SPESIS ini sekarang ini GALAK berMAIN POLITIK untuk puak-puak PR.. KHUSUSnya di Selangor, SPESIS ini sekarang sedang GIAT mengorek 'FAIL-FAIL LAMA' Kerajaan UMNO/BN terDAHULU seperti ZAMAN TS Mat TAIB dan DS Khir TOYO.. KeBANYAKkan 'FAIL-FAIL LAMA' ini berKAITAN dengan peMILIKkan HARTANAH..
Sudah tentu keSEMUA 'FAIL-FAIL LAMA' ini akan diDEDAHkan satu persatu dalam KEMPEN PRU-13 sebaik sahaja PARLIMEN diBUBARkan.. Malah, hari ini pun satu persatu ada yang cuba diUNGKIT dan diBAWA ke MAHKAMAH.. IRONInya, mereka akan mengaitkannya dengan UMNO/BN melalui amalan KRONISME.. KeBANYAKkan SPESIS yang meLAKUkan kerja-kerja sebegini ialah SPESIS PT yang MUDA-MUDA di pejabat TANAH atau PBT.. Mereka ini terlalu TAKSUB dengan KUASA yang ada sebagai 'PEGAWAI GOMEN' dan meRASAkan mereka BEBAS menentukan HALA TUJU NEGARA walaupun itu adalah HAK RAKYAT..
UMNO/BN seHARUSnya TAHU bahawa puak-puak PR TIDAK perlu pun berSUSAH PAYAH untuk menunaikan JANJI pada PRU-12 lalu.. Selagi 'FAIL-FAIL LAMA' ini WUJUD, selagi itulah puak-puak PR yakin mereka KEKAL berKUASA dengan KERJASAMA SPESIS PT yang MUDA-MUDA tadi.. Inilah yang UMNO/BN terLUPA atau terLEPAS PANDANG.. Malah, kita meRASAkan SUKAR untuk DS Najib cuba mengubah 'MIND-SET' mereka ini kerana KUASA yang telah diBERIkan kepada 'PEGAWAI GOMEN' sejak sekian LAMA.. Hari ini pun RAMAI di antara mereka BEBAS menDEDAHkan perkara sebegini kepada KHALAYAK tanpa perlu RISAU!
SPESIS KEDUA - GOLONGAN EXPATRIAT & PROFESIONAL DI GLC-GLC


Mereka ini memang berLAGAK lebih.. Walhal, SEMUA maklum bahawa mereka berJAWATAN di GLC-GLC hari ini kerana 'CABLE' yang diMILIKki bukannya kerana keHEBATan penDIDIKan mereka sangat pun.. Mereka ini walaupun JAUH bekerja di luar NEGARA tetapi PEKA dengan perKEMBANGan SEMASA di NEGARA ini khususnya POLITIK.. Dengan LAGAK mereka KONONnya berILMU TINGGI dan di'HIRE' untuk mencari MINYAK sampai ke Sudan atau AFRIKA, mereka jadi ANGKUH dan meRASAkan 'STANDARD' mereka lebih TINGGI.. Bagi mereka, KATA-KATA mereka WAJIB diberikan perhatian walaupun mungkin ianya berBAUR DUNGU!
IRONInya, keBANYAKkan mereka ini CENDERUNG kepada puak-puak PR kerana pada mereka keCENDERUNGan sebegini memperLIHATkan mereka bukannya 'PAK HANGGUK' kepada Kerajaan UMNO/BN yang memerintah.. KONONnya, mereka BIJAKla pasal dilihat lebih TERBUKA dan TIDAK menerima BULAT-BULAT apa yang diSOGOKkan oleh UMNO/BN.. Mungkin ada BENARnya tetapi kalau SPESIS DUNGU macam Lebai-Lebai PAS yang jauh lebih BODOH pun mereka boleh 'HANGGUK', tentu ada keGANJILan.. Mungkin mereka mahu diLIHAT PANDAI di kalangan Lebai-Lebai PAS yang DUNGU atau sebaliknya? Bukan RAHSIA mereka ini RELA diperALATkan dalam ISU mintak ROYALTI MINYAK tuh..
      
KeBANYAKkan SPESIS ini yang berJAWATAN JURUTERA biasanya akan mengGUNAkan ILMU mereka untuk menolak DALIL atau HUJAH yang dikemukakan oleh Kerajaan UMNO/BN.. Walaupun mereka TIDAK ARIF dengan BIDANG yang bukan mereka 'EXPERT', mereka tetap akan buat-buat PANDAI.. Jangan terKEJUT jika kita KATAkan SPESIS ini yang bekerja sebagai pengorek MINYAK di AFRIKA boleh menerima HUJAH Lebai-Lebai DUNGU PAS KONONnya Kilang LYNAS itu macam loji NUKLEAR! TAMBAH pulak kalau mereka ini BALIK kampung dan memPENGARUHi pulak PAK CIK MAK CIK dengan ILMU mereka..
SPESIS KETIGA - PENJAWAT AWAM DALAM SEKTOR PERKHIDMATAN


Secara UMUMnya macam GURU, PENSYARAH, DOKTOR dan seUMPAMAnyalah.. Kalau diBERIkan BONUS oleh Kerajaan UMNO/BN, MATI hidup balik takdenya nak diTOLAK.. HUJAH mereka tentunya kerana BONUS itu adalah WANG RAKYAT.. Walhal belum tentu kalau PR menJADI kerajaan, mereka akan menDAPAT BONUS atau lain-lain keMUDAHan kerajaan seperti hari ini.. Pok Nik 'ALAIHISSALAM' dapat bagi BONUS pun kerana peruntukan Kerajaan Persekutuan.. Begitu jugak dengan NEGERI-NEGERI di bawah Kerajaan PR yang lain.. Inilah yang diKATAkan KUFUR NIKMAT.. Namun, jangan HARAPlah mereka ini akan SEDAR sekelip MATA.. Betul TAK?
Mereka ini meMILIKki PENGARUH BESAR di kalangan RAKYAT MARHAEN.. Ye la.. Bukan SEMUA YB UMNO/BN nih selalu balik KAWASAN jenguk RAKYAT yang dalam keSUSAHan.. SPESIS inilah yang selalu berJUMPA RAKYAT dan mampu memPENGARUHi RAKYAT kerana 'FAMILIAR'nya MUKA mereka.. KeKERAPan mereka TUNJUK MUKA depan RAKYAT mengalahkan mana-mana YB pun dalam NEGARA ini.. UMNO/BN jangan pandang MUDAH dengan SPESIS ini jika mereka diCALONkan nanti.. Sebab itulah anda LIHAT seorang 'MANTAN penJUAL UBAT' yang berBAU MASAM pun boleh jadik YB di Ampang! KAH!KAH!KAH!
Apakah yang perlu dilakukan oleh UMNO/BN untuk mengHADAPi KERENAH 3 SPESIS di atas? Jangan main-main kerana 3 SPESIS yang diNYATAkan tuh RAMAI dan mampu memPENGARUHi RAKYAT.. Kalau 'BOSS' Pemuda UMNO tampil berDEBAT dengan mereka ini walaupun dia MENANG, belum tentu 3 SPESIS nih akan menerima UMNO/BN.. Ye la.. Dalam UMNO/BN nih RAMAI SPESIS 'Mat KONTRAK' dan Mat KOMISEN' yang KERJAnya mengHIMPIT bahu PEMIMPIN untuk memBUNCITkan PERUT masing-masing.. SPESIS ini pulak diKESAN semakin RAMAI sejak ZAMAN PM ke-5 lagi.. Bila diKERAH bekerja untuk PARTI, SPESIS inilah yang paling BANYAK mengUGUT dan PONTENG..
Mungkin itu sebabnya TUN Dr. Mahathir sendiri pernah mengatakan UMNO/BN TIDAK 'MESRA' dengan 3 SPESIS macam nih.. Walaupun keBANYAKkan mereka ini MAKAN-MINUM, tidur, BERAK dan MANDI ditanggung oleh Kerajaan UMNO/BN sejak MERDEKA lagi, mereka tetap meRASAkan diri mereka TIDAK perlu berTERIMA KASIH kepada Kerajaan UMNO/BN.. Malah, kita PERCAYA jika DS Najib menangis air mata DARAH kat mereka pun belum tentu dapat UNDI.. Satu-satunya cara untuk UMNO/BN menDEKATi mereka ini ialah dengan memBERI RUANG kepada mereka berSUARA atas PLATFORM UMNO/BN.. SOALnya, MAMPU ke? Atau SPESIS 'Mat KONTRAK' dan 'Mat KOMISEN' aje yang LAYAK?
Wallahualam..

amukanmelayu - spesis ke 4 adalah yang tak mahu meninggalkan jawatan dan mereka kompius antara PEJUANG KEMERDEKAAN dengan PENGISIAN KEMERDEKAAN......