,مليسيا دان اسلام بوکن ميليک اورڠ ڤوليتيک
, مک ڤرجواڠن اݢام تتڤ دڤرجواڠکن اوليه اومت اسلام دري بيدڠ يڠ لاءين
سام اد كامي منڠ اتاو كامي ماتي

PERJALAN HAJI AKI


Friday, 8 February 2013

MALAYSIA AKAN MELALUI DETIK-DETIK YANG SEDIH SETELAH KITA KEHILANGAN APA YANG KITA MILIKI HARI INI
MALAYSIAN SPRING's - ANWAR’S PROMISE

Written by chedet

 anwar ibrahim jangan jadi pencacai umno

1. Di Australia ia dilaporkan bahawa Anwar berjanji untuk membina satu Arab Spring di Malaysia.

2. Dia akan membuat salinan Tahrir Square Kaherah di Kuala Lumpur dan dia akan menganjurkan demonstrasi-demonstrasi melibatkan beratus-ratus beribu-ribu orang supaya menjatuhkan Kerajaan jika dia hilang pilihan raya.

3. Dia menuntut bahawa kemenangan pilihan raya BN pada masa lalu dijangka menipu , dan untuk taktik kotor. Disebabkan itu dia menganjurkan “Bersih” demonstrasi-demonstrasi dengan satu suku juta orang. Bersih cara Clean. Orang ramai dia menuntut ingin memastikan Clean Elections. Jika mereka tidak kena satu pilihan raya yang bersih kali ini mereka akan memaksa satu pilihan raya baru untuk disandang melalui besar harian demonstrasi pada skala satu tidak pernah melihat di Malaysia sebelum ini. Pilihan raya akan dianggap kotor jika kehilangan Pakatan Anwar.

4. Bila Anwar dipecat dari jawatannya sebagai Timbalan Perdana Menteri dan kemudian diusir dari UMNO, dia menganjurkan demonstrasi-demonstrasi setiap Sabtu. Perniagaan di Kuala Lumpur terhenti apabila orang mengelak pergi ke dalam bandar raya itu keseluruhan Sabtu.

5. Jika dia menganjurkan demo sangat besar setiap hari di Kuala Lumpur gangguan bukan sahaja akan menjejaskan perniagaan tetapi ia akan menghalang pelabur-pelabur dan pelancong-pelancong dari datang ke Malaysia.

6. Penganjur Bersih telah membuktikan bahawa mereka mampu menahan demo serentak bukan sahaja dalam bandar-bandar Malaysia tetapi di negara asing juga.

7. Malaysia telah membangunkan betul-betul disebabkan oleh kestabilan dan suasana tenteramnya. Anwar mengetahui kerosakan dia boleh menyebabkan ekonomi negara Malaysia dengan demonstrasi besar-besarannya. Rakyat Malaysia mungkin mendesak untuk undi untuk partinya supaya elakkan penderitaan dari segi ekonomi dari demonstrasi-demonstrasi.

8. Ia akan menjadi satu hari yang sedih sesungguhnya untuk Malaysia jika ancaman-ancaman begini membuat untuk memenangi pilihan-pilihan raya.

9. Pilihan-pilihan raya Malaysia pada umumnya bersih. Ini membukti oleh fakta itu yang pada setiap pilihan raya pembangkang memenangi bukan sahaja dalam banyak kawasan-kawasan tetapi sebenarnya telah menangkap banyak negeri. Di Elections 2008 Pembangkang sebenarnya memenangi di lima negeri satu Wilayah Persekutuan dan menghalang BN daripada memperolehi satu majoriti dua pertiga di Parlimen.

10. Dalam beberapa kejadian BN dihilangkan oleh kurang daripada 200 undi. Yang tentu jika BN terpedaya ia mungkin boleh mudah ditukar keputusan. Tetapi tidak pernah ada bukti sebenar BN berbuat demikian.

11. Tuntutan yang pilihan-pilihan raya di Malaysia tidak bersih dan tanah kepunyaan demonstrasi-demonstrasi Bersih nyata persediaan kerana menuduh BN Government kotor pilihan raya sepatutnya pembangkang hilang. Demonstrasi-demonstrasi mengutuk Kerajaan dilantik kemudian akan dijustifikasikan. Dan dengan jenis demonstrasi-demonstrasi melihat di negara-negara Arab Pembangkang mungkin boleh memaksa satu pilihan raya baru. Sekalipun BN Government menolak untuk mengadakan pemilihan baru, pembangkang boleh mengharapkan kutukan BN seluruh dunia.

12. Amaran Anwar jenis Arab Spring demonstrasi-demonstrasi di Malaysia mesti mengambil dengan serius kerana dia mempunyai pada masa lalu

Kronologi Sejarah Pilihanraya Anwar Ibrahim mungkin lepas kerusi Parlimen Permatang Pauh
Jika Anwar Ibrahim buat salah dgn bukti jelas juga akan dibelasah secara jelas. Banyak dalam kepala Serban Ana Ghoib hendak cadang bangkang dan kritik Anwar tetapi disimpan sedikit kerana memberi keutamaan priority tugas sebagai Guru Besar UMNO waktu ini, harap maklum. Nikmat sungguh menjadi Speaker Parlimen dan tuan Majistret sendiri serta mempunyai pejabat tepi tasik Putrajaya sambil menggembala biri biri tuan ana ghoib.  by Ana ghoib at Yayasan Kepimpinan Perdana Putrajaya. [PLF]
Berita terkini SHAH ALAM: Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak menolak kemungkinan untuk melepaskan kerusi parlimen Permatang Pauh yang menjadi kubu kuatnya semenjak pertama kali menyertai pilihan raya pada tahun 1982 pada pilihan raya umum (PRU) ke 13 akan datang.

“Insya Allah, saya akan bertanding, tetapi kemungkinan besar saya masih diminta untuk pertimbangkan satu dua kawasan lain,” katanya dipetik dari akhbar berbahasa Melayu, Sinar Harian.
Apabila ditanya apakah beliau akan bertanding di kerusi parlimen Lembah Pantai yang kini disandang oleh anaknya Nurul Izzah Anwar, beliau menafikan spekulasi itu.
“Kenapa pula Lembah Pantai? Tiada pula saya dimaklumkan,” katanya.
Ketua Umum PKR itu walaubagaimanapun tidak memberitahu kawasan yang beliau maksudkan untuk ditandinginya sebagai alternatif kepada kerusi tradisinya Permatang Pauh.
Anwar menyertai Umno pada tahun 1982 diatas undangan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.
Pada pilihan raya tahun yang sama, beliau buat pertama kalinya bertanding di kerusi Permatang Pauh dan berjaya menewaskan calon PAS Zabidi Ali dengan majoriti 14,352 undi.
Pilihan raya tahun 1986 pula menyaksikan Anwar berjaya mempertahankan kerusi tersebut selepas menewaskan calon PAS pada ketika itu Mohamad Sabu dengan majoriti lebih kecil berbanding sebelumnya dengan hanya mendapat 10,479 undi.
Anwar terus mempertahankan kerusi Permatang Pauh dalam pilihan raya tahun 1990 dan 1995 sebelum dipecat pada tahun 1998 daripada jawatan timbalan perdana menteri, menteri kewangan dan ahli Umno oleh Dr Mahathir.

Pada pilihan raya 1999, Anwar merengkok dalam penjara diatas pertuduhan salahguna kuasa, isterinya Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail bertanding menggantikannya dan menang termasuklah dalam dua pilihan raya berikutnya pada tahun 2004 dan 2008.gambar 28

Pada tahun 2008, Dr Wan Azizah melepaskan kerusi tersebut untuk memberi laluan kepada Anwar untuk masuk semula ke parlimen Malaysia sebagai Ketua Pembangkang selepas menang dalam pertandingan tiga penjuru menewaskan calon Barisan Nasional (BN) Datuk Arif Shah Omar Shah dan calon AKIM Hanafi Mamat dengan majoriti 15,671 undi.

Pilihan Raya 2013 perlu diadakan selepas mandat kerajaan tamat pada akhir April.
Ia dianggap sebagai ibu segala pilihan raya oleh kerana buat pertama kalinya, BN akan berhadapan dengan pembangkang kuat, Pakatan Rakyat yang kini menguasai beberapa negeri seperti Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan.
gambar 1 revolusi politik malaysia
The Malaysian Insider
AMUKANMELAYU - dalam sejarah peperangan MELAYU....semuanya kita KALAH, kerana banyak si kitol dan Raja Mandaliar di dalam diri dan masyarakat kita. Bersedialah untuk kita kembali ke hutan demi tauhid kepada ALLAH. Sama-samalah kita "Tengok" kemusnahannya kerana itu yang kita mahu.......