,مليسيا دان اسلام بوکن ميليک اورڠ ڤوليتيک
, مک ڤرجواڠن اݢام تتڤ دڤرجواڠکن اوليه اومت اسلام دري بيدڠ يڠ لاءين
سام اد كامي منڠ اتاو كامي ماتي

PERJALAN HAJI AKI


Friday, 15 August 2014

U TURN - SAJA NAK BAGI HAMPA PIKIAQ

"Game over, Sultan Must Appoint Azizah" - Pakar Tose


The Selangor sultan should appoint PKR president Dr Wan Azizah Wan Ismail since she commands the majority in the state assembly, said constitutional expert Abdul Aziz Bari.

‘Pukul’ Anwar !


AMUKANMELAYU - Olak Lempit 19 Syawal 1435H, di petik dari AIDCNews  – Ketua Pengarang portal berita Malaysiakini, Fathi Aris Omar menganggap kenyataan Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub semalam paling pedas mengkritik Datuk Seri Anwar Ibrahim.
“Salahuddin Ayub timbulkan isu sikap autokratik, pemujaan individu dan nepotisme! Ini bahasa untuk kecam Anwar!,”kenyataan Fathi dalam twitter dipetik.

Salahuddin ketika menulis di Harakahdaily semalam menyebut isu kronisma, nepotisma dan sikap autokratik adalah faktor yang besar yang pernah menjatuhkan sesebuah kerajaan.
“PAS perihatin di dalam hal ini, bersama PKR dan DAP kita berjuang menentang kezaliman, menentang rasuah dan menentang kronisma dan nepotisma. Kita menentang sekeras-kerasnya sehingga kita nobatkan dalam manifesto PR. Kalau tidak rakyat akan melihat kita yakni PR sebagai “harapkan pagar, pagar makan padi!”

“Justeru itu, di dalam pencalonan bakal Menteri Besar baru ini harus PR menjauhi persepsi-persepsi negatif tersebut. Biarlah kita mengambil masa untuk mencari yang terbaik demi masa depan PR yang kita sama-sama sayang,” katanya.

Kenyataan penuh Naib Presiden PAS :
Mendepani cabaran krisis MB Selangor
SALAHUDDIN AYUB | 14 Ogos 2014.

PAS sengaja mengambil sedikit masa, bukan sebulan hanya seminggu untuk mencapai keputusan di dalam isu penggantian Menteri Besar Negeri Selangor. Kita bercakap berkenaan jawatan Menteri Besar, jawatan nombor satu di dalam pentadbiran sesebuah negeri. Kita bukan mahu menukar seorang Ketua Kampung, ini urusan menukar seorang Menteri Besar.

Pada saat yang kritikal ini unsur emosi dan sentimen harus diketepikan. Prinsip integriti, setiakawan, keadilan, kebijaksanaan serta hikmah mesti mengambil tempat dalam mempertahankan Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) di Selangor.

Justeru itu, ‘we shouldn’t rush in making decision but we should adopt a deliberate cautious approach with wisdom and sincerity‘.

Kita bercakap tentang meminta seseorang Menteri Besar meletak jawatan. Kita perlu berhemah dalam hal ini. Apa kesilapannya, apa kemudaratannya, apa kesalahannya, apa kelemahannya dan apa kemaslahatan persekitaran (environment) negeri yang ditadbirnya? Kita perlu menghalusi faktor-faktor ini secara terperinci agar kita sampai kepada keputusan yang adil dan yang baik bagi semua pihak, yakni, negeri, rakyat, Istana dan individu yang terlibat. Keadilan yang menjadi teras perjuangan PR mesti ditegakan.

Berkaitan dengan isu ini dan belajar daripada pengalaman PAS sendiri, saya ingat kembali kes Dato’ Bentara Setia Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat dengan menantunya. Apabila saya bersama Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, Presiden PAS; Tuan Guru Dato’ Dr Haron Din, Timbalan Muryidul Am PAS dan Dr Mohd Hatta Ramli, Bendahari PAS Pusat membawa mandat Jawatankuasa Kerja PAS Pusat bertemu dengan Tuan Guru Nik Abdul Aziz berkaitan isu perlantikan menantu beliau dalam Perbadanan Menteri Besar Negeri Kelantan (PMBK).

Isu Nepotisma dan intergriti telah bermain di bibir rakyat pada waktu itu. Tuan Guru Nik Abdul Aziz tidak teragak-agak lagi, terus dipanggil menantunya dan diminta menandatangani surat perletakkan jawatan serta-merta! Mengapa Tuan Guru Nik Abdul Aziz mengambil sikap tersebut? Bagi saya Tuan Guru Nik Abdul Aziz amat faham dengan konsep parti menguasai kerajaan, hidup berjamaah – keputusan jamaah, keputusan parti harus dipatuhi. Seperti kata,’the interest of the many, outweigh the interest of the few’.

Parti yang menguasai kerajaan, bukan kerajaan yang menguasai parti. Ini yang kita harus faham apabila kita memasuki gelanggang politik Malaysia. Tidak ada pemujaan individu dalam parti. Jawatan yang dipegang oleh seseorang di dalam kerajaan adalah disebabkan dicalonkan oleh parti. Jadi bila parti suruh pergi, ikutilah kehendak parti. Saya teringat sejarah Khalid Al Walid, Panglima yang ‘dipecat’ oleh Khalifah. Pemecatan daripada Khalifah. Mesti ada sebab-sebabnya, mesti ada ‘kaulnya’ dan mesti sudah dihalusi daripada segenap sudut oleh Umar Al Khatab. Adakah Khalid memberontak? Tidak! Panglima besar ini akur dengan keputusan Khalifah. Inilah hidup berjamaah…
Sebegitu juga kita dalam proses memilih Menteri Besar. Perlu dihalusi bersama, perlu diskusi bersama dan perlu persetujuan bersama. Janganlah ada dikalangan kita mengambil pendekatan ‘pushing down into our throats’! Sekurang-kurangnya ada pilihan, agar yang terbaik diberi berkhidmat kepada rakyat.

Untuk tatapan kita bersama daripada paparan sejarah PAS, isu kronisma, nepotisma dan sikap autokratik adalah faktor yang besar yang menjatuhkan PAS Negeri Kelantan dalam era Tan Sri Datuk Dr Haji Mohd Asri Haji Muda. PAS juga pernah mengalami krisis di Negeri Kedah sebelum Pilihan Raya Umum kali ke – 13 (PRU 13) yang akhirnya kita semua menerima akibatnya. Oleh itu, marilah kita bersama-sama belajar daripada sejarah ini supaya kita pada hari ini terutama PR tidak mengulangi kesilapan yang sama agar memungkinkan kita hilang lagi sebuah kerajaan.

PAS perihatin di dalam hal ini, bersama PKR dan DAP kita berjuang menentang kezaliman, menentang rasuah dan menentang kronisma dan nepotisma. Kita menentang sekeras-kerasnya sehingga kita nobatkan dalam manifesto PR. Kalau tidak rakyat akan melihat kita yakni PR sebagai “harapkan pagar, pagar makan padi!”

Justeru itu, di dalam pencalonan bakal Menteri Besar baru ini harus PR menjauhi persepsi-persepsi negatif tersebut. Biarlah kita mengambil masa untuk mencari yang terbaik demi masa depan PR yang kita sama-sama sayangi.

Kepada rakan-rakan di dalam PKR dan DAP, usah gusar dengan komitmen PAS dalam perjuangan menentang kezaliman, menentang rasuah, menentang, kronisma dan nepotisma. Sejak ditubuhkan, kami berjuang diatas landasan ini, malah bukan sahaja kami diremehkan, difitnahkan, dipenjarakan malah dalam Peristiwa Memali sahabat-sahabat kami dibunuh dengan kejam! Bukan sahaja masa, wang, keringat dan airmata yang kami curahkan, malah darah dan nyawa telah kami korbankan dalam perjuangan menentang kabatilan-kebatilan ini.

So, please, don’t question our committments, we were there when you were sleeping…’

InsyaALLAH, ‘give us until 17th of August’ untuk membuat keputusan yang adil, berhemah dan berhikmah. Doakan agar PR tetap utuh dan bertambah kuat melalui dugaan-dugaan ini. Doakan agar jiwa dan raga kita, warga PR, sentiasa berkobar untuk memerdekakan negara kita daripada UMNO / Barisan Nasional (BN), amin!

*Penulis adalah Naib Presiden PAS

Drama Munafik KETUM Terkejut Adun Kajang Letak Jawatan


"Saya faham kita telah dapat satu kejutan dengan pengumuman bahawa sahabat saya Adun Kajang meletakkan jawatan". saya hanya menemui hanya satu dua jam sebelum surat disampaikan kepada speaker dan tiada rundingan antara saya dan dia(Adun Kajang). Saya bukan seperti politik umno yang boleh berunding dan beli orang"

Pada masa yang sama Ketum Anwar Ibrahim berkata parti-parti sekutu dalam pakatan pembangkang memang telah membuat perancangan untuk mengosongkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang bagi memberi laluan kepadanya bertanding di kawasan itu.

Katanya peletakan jawatan ADUN Kajang Lee Chin Cheh pada 27 Januari lepas juga dilakukan menerusi rundingan terlebih dahulu, dan bukan secara mengejut.

"Dia (Lee) meletak jawatan itu bukan tanpa rundingan. Dia letak (jawatan sebagai ADUN) itu memang nak bagi ruang kepada saya untuk bertanding. Kerajaan negeri Selangor juga mengetahui tentang perkara itu.

"Dalam politik kena ada kejutan, dan ini (peletakan jawatan Lee) dianggap sebagai satu strategi kita (Parti Keadilan Rakyat - PKR)," 


Hebat drama Ketum ini, pembohong sudah jadi mainannya yang menarik setiap pembohongannya mesti diikuti dengan perkataan umno.

Perkataan umno tak lekang dimulut Anwar umpama serbuk perasa untuk menyedapkan setiap ceramahnya, jika tidak ada perkataan umno rasuah, zalim maka tak lengkap ceramahnya.

Tidak mustahil Ketum telah membayar kepada dua Adun Pas ini sehingga sanggup mengkhianati parti.
Walaupun dua Adun ini tahu apa akibatnya apabila mengkhianat sumpah baiah yang telah dibuat dihadapan Haji Hadi sebelum dicalonkan, mereka tetap mengkhianati parti.....mesti ada yang paling menarik yang telah dihidangkan oleh Anwar kepada mereka daripada baiah.

 

Kak Wan umum dapat sokongan majoriti ADUN

Lokasi : Hotel Empire, Subang Jaya, Selangor
Acara : Sidang media Wan Azizah Wan Ismail untuk umum 30 ADUN Selangor menyokong
beliau sebagai calon MB Selangor
Tarikh : 14/8/2014


Kesemua ADUN DAP & PKR termasuk 2 ADUN PAS, Saari Sungib, Hulu Kelang dan Hasnul Baharuddin, Morib telah menandatangani Statutory Declaration untuk menyatakan sokongan mereka kepada Kak Wan sebagai calon MB Selangor bagi menggantikan Khalid Ibrahim.. Keputusan kedua kedua mereka mendahului PAS Pusat yang hanya akan bermesyurat pada 17/8/2014 bagi menentukan kedudukan PAS dalam kemelut isu MB Selangor ini.  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10


11
12
 13
 14
 15
 16
 17
 18
 19
 20
 21
 22
 23
 24
 25
 26
 27
 28
 29
 30
31
 32
33
 34
 35
 36
 37