,مليسيا دان اسلام بوکن ميليک اورڠ ڤوليتيک
, مک ڤرجواڠن اݢام تتڤ دڤرجواڠکن اوليه اومت اسلام دري بيدڠ يڠ لاءين
سام اد كامي منڠ اتاو كامي ماتي

PERJALAN HAJI AKI


Friday, 21 February 2014

PRK KAJANG - Anwar Menang Atau Tidak, Rakyat Selangor Sudah Dibodohkan


HUMOR - IC ini milik ULTRAMAN

OLAK LEMPIT, February 20, 2014   -  DIBACA dari sudut mana pun, satu yang pasti dan semua orang patut sedar ialah, Khalid Ibrahim bukanlah seorang Menteri Besar yang baik.  Prestasi Khalid sebagai Menteri Besar terlalu buruk di mata PKR sekarang ini sehingga Anwar Ibrahim dibawa khas dari Pulau Pinang, kerusi DUN Kajang dikosongkan dengan sengaja, hanya untuk memastikan Khalid diganti. Ini adalah DI PERBODOHKAN peringkat pertama.

Di kepala PKR sekarang ini Gelaran pakar ekonomi dan pengalaman bertahun-tahun menguruskan syarikat korporat bukanlah satu testimoni yang melayakkan Khalid jadi Menteri Besar – hakikat yang rakyat Selangor baru tahu setelah hampir 6 tahun bermenteri besarkan orang ini. Rupa-rupanya selama 6 tahun ini Anwar hantar se orang yang salah dan  tidak lengkap sebagai ketua kerajaan negeri Selangor, dan kini dia cuba ‘menebus’ semula kesilapan itu dengan meletakkan dirinya pada satu posisi dimana dia boleh jadi menggantikan jawatan tersebut. Ironinya, yang dedah Khalid ini bukan orang yang layak untuk memimpin Selangor bukan BN pun,  Anwar sendiri dan kini Selangor dengan lebih 2 juta RAKYAT TUANKU, tiada seorang pun yang LAYAK untuk jadi MB Selangor.Dengan sebab itulah Anak Cheruk Tokkun menawarkan diri kepada RAKYAT Kajang supaya memilihnya menjadi ADUN sebagai TIKET untuk ke kerusi MB Selangor. Malunyerrrrr......


Tapi kalau so called pakar ekonomi tak boleh memimpin Selangor dengan baik, bagaimana pulak yang bukan pakar ekonomi macam Anwar boleh?  Ya, Anwar Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dulu, tapi itu bukan ukuran mengatakan dia layak menguruskan sebuah negeri. Sebab zaman itu berbeza, Anwar adalah orang nombor dua kepada seorang yang bertaraf lagenda seperti Tun Dr. Mahathir.  Lagipun, Anwar pernah diuji dengan krisis kewangan 1997 dan dia gagal membawa negara keluar dari kemelut tersebut sehinggalah Mahathir mengambil alih dari dia – baru semua masalah selesai. 

Berbanding dengan sekarang bila Anwar menjadi nombor satu – sekurang-kurangnya di Selangor.  Dan memandangkan Pakatan Rakyat ini hanya ada pada nama tidak berdaftar secara rasmi, Anwar bakal menentukan sepenuhnya cara Selangor diuruskan tanpa terikat dengan orang lain di luar dari negeri tersebut.

Tak seperti Menteri Besar kerajaan BN yang masih terikat dengan Perdana Menteri di peringkat persekutuan.  Pendek kata, Anwar berkuasa penuhlah dalam nak menentukan hala tuju ekonomi negeri Selangor ini.

Agaknya beranikah rakyat Selangor, terutama orang cina, nak memperjudikan nasib mereka di tangan orang macam Anwar?  Orang Melayu tak usah personal sebab kita ada pepatah “ulat dalam batu pun boleh hidup”.  Pepatah itu saja boleh selamatkan orang Melayu dari segala ancaman ekonomi yang mungkin berlaku.

Tapi amat berlainan dengan orang Cina, siang malam dia kira untung atau rugi saja.  Matematiknya pulak amat mudah, kalau untung hidup, kalau rugi mati. Penulis kata beginilah, kalau rakyat Selangor (terutama pengundi Kajang) ada masa yang paling baik untuk berfikir lebih  panjang dari biasa, inilah masanya.

Sementara di pihak UMNO lebih parah lagi. Dari seberang Laut Cina Selatan, Salleh Keruak mengatakan UMNO/BN tidak perlu bertanding di PRK Kajang. Pada pendapat penulis ini adalah pandangan peribadi dari seorang  Pemimpin yang tidak SENSITIF dengan "KEKELIRUAN" rakyat sekarang ini yang akan di tinggalkan begitu sahaja tanpa panduan. Bagi penulis inilah masanya untuk UMNO menerangkan pada rakyat betapa perlunya KESETABILAN POLITIK untuk kemakmuran Negara. 

Jangan mengikut tarian Anwar. Statistik PELABUR ASING yang mula meninggalkan Malaysia, Kesan dari Penghapusan ISA, Tahanan Terhad dan Menyerang Badan Kehakiaman dan PDRM yang berterusan membuatkan KADAR JENAYAH meningkat amat perlu di dedahkan kepada Rakyat. Inilah masanya BERATUS WAKIL RAKYAT BN yang ada turun Ke Kajang untuk menjelaskan pada  Rakyat. 

Cara kempen perlu di ubah. Ujudkab beberapa buah Studio Tebuka lengkap dengan KAMERA dan Peralatan AUDIOVIDEO bagaikan rancanga TV dan jemput Rakyat terbanyak untuk mereka melahirkan apa yang mereka TAK PUAS HATI dengan KARAJAAN sekarang. Biar mereka luahkan ketidakpuasan hati mereka di masa yang sama BAWA MEREKA keluar dari KEMELUT BERFIKIR secara Negetif. Biar banyak KRITIK dan bukannya MEMBANGKANG.
 
 ADA APA DALAM KEPALA UMNO DAN PRESIDENNYA

Kata SALLEH SAID KERUAK, MAKIN hangat perbincangan mengenai PRK Kajang. Walaupun penamaan calon dan pengundian masih jauh, tapi ceritanya sungguh panas. Suasana seolah-olah seperti kempen sudah bermula.
Sebelum melihat Kajang jauh ke hadapan, kita kena tengok cerita yang melatari PRK ini.  Jelas bahawa ia adalah permainan dan sandiwara politik semata-mata. Lakonan wayang politik Pakatan Rakyat, didalangi Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan diarahkan oleh Anwar Ibrahim.
Umum mengetahui bahawa Pakatan Rakyat dan PKR adalah Anwar Ibrahim dan Anwar Ibrahim adalah Pakatan Rakyat dan PKR. Sebab itu, wakil rakyat Kajang, Lee Chin Cheh, tidak ada pilihan kecuali tunduk pada arahan untuk mengosongkan kerusinya apabila diminta oleh Anwar.
Sehari selepas Lee membuat pengumuman itu pada 27Januari lepas, Anwar Ibrahim serta-merta dinamakan sebagai calon di situ. Secara peribadi, saya berpandangan Barisan Nasional (BN) perlu berhati-hati dalam menghadapi senario di Kajang dan jangan terperangkap dengan permainan politik Anwar.
Bagi saya, BN perlu menimbang untuk tidak meletakkan calon di Kajang.  Kerana PRK ini pada realitinya diadakan adalah untuk memenuhi nafsu politik Anwar. Jika terikut-ikut rentak pembangkang, kita khuatir ia  bukan sekadar membuang masa, sumber dan tenaga, tapi juga kita diheret dalam perang politiking yang tidak menguntungkan. Oleh kerana Kajang dikatakan kawasan MCA, kita berpandangan bahawa MCA perlu fokus kepada usaha memperkukuhkan parti di bawah kepimpinan baru dan memberi tumpuan persediaan menghadapi PRU akan datang.
Bagi saya, Kajang bukan menjadi petunjuk kepada sokongan pengundi keseluruhannya. Rakyat yang baru saja selesai dengan PRU-13 sudah bosan dengan politiking yang berterusan. Oleh yang demikian, adalah lebih elok dan memanfaatkan jika kita tumpukan kepada usaha membantu meringankan beban rakyat dan menyusun struktur ekonomi negara demi kepentingan rakyat.
DUN Penanti - BN tidak bertanding
Pada pandangan saya secara peribadi, biarlah Pakatan Rakyat terus bermain dengan politik mereka, sementara BN terus berkhidmat pada negara dan membela nasib rakyat. Barangkali BN boleh memikir untuk menyertai pilihan raya jika tidak dapat dielakkan dan ada keperluan dengan mengambil kira situasi dan senario politik secara menyeluruh.
Saya juga berpandangan bahawa matlamat Anwar bertanding di Kajang semata-mata untuk mengejar impian politik bagi melebarkan kuasa. Namun, perlu diingat bahawa apapun pertimbangan, keadaan akan menentukan kelak. Lagi pun, soal jawatan Menteri Besar Selangor yang diimpikannya itu adalah hak mutlak Sultan membuat pelantikan dan terserah kepada Baginda  menentukannya. Saya rasa Anwar akan terperangkap dengan permainan politiknya sendiri kerana rakyat akan menilai kepimpinan beliau yang hanya pentingkan jawatan.
Saya juga ingin tegaskan di sini, bahawa sekiranya BN tidak bertanding di Kajang, ia bukan bererti kita gentar dan tidak yakin. Tapi ia untuk menunjukkan bahawa parti kita berprinsip, tidak gila berpolitik  tapi mahu berkhidmat kepada rakyat. Begitupun, sekiranya BN mengambil pendirian ada keperluan untuk bertanding dalam mana-mana pilihan raya, seluruh jentera BN perlu akur dan bekerja sebagai satu pasukan  demi untuk mendapat kemenangan. Catatan peribadi saya ini bukan mewakili parti, tetapi sekadar pandangan menyegarkan minda untuk difikirkan bersama.

UMNO ANAK MAK, MERAJU LA TUUUU!!!!!
Kata  bila ada keKOSONGan maka UMNO/BN perlu berTANDING.. OBJEKTIF untuk berTANDING dalam pilihanraya bukan sahaja kerana nak jadik YB aje.. Bagi sesebuah PARTI POLITIK, mereka berTANDING kerana perlu memBENTUK kerajaan dan perlu menyebarkan IDEOLOGI POLITIK mereka agar diTERIMA oleh RAKYAT.. Itu sebenarnya pra-SYARAT yang perlu ada untuk seseBUAH PARTI POLITIK berTANDING.. Kalau OBJEKTIF sebuah PARTI POLITIK diSAMAkan dengan OBJEKTIF seseorang INDIVIDU untuk berTANDING sebagai CALON bebas, BAIK tak payah 'REGISTER' sebagai PARTI POLITIK langsung.. Itu yang sepatutnya jika BN memutuskan tak nak berTANDING pada PRK DUN Kajang petang esok! 
Setakat yang kita TAHU, antara PEMIMPIN yang MAHUkan BN berTANDING dalam PRK DUN Kajang ialah TS Muhyiddin, 'BOSS' Pemuda UMNO, kePIMPINan MCA, DS Ahmad MASLAN, TUN DR. Mahathir dan TUN Abdullah BADAWI.. Yang menjadik MASALAH ialah keTAKUTan BN sendiri untuk menerima keKALAHan yang diKHUATIRi akan menjadik 'VIRAL' kepada mana-mana PRK berikutnya.. Dengan KATA lain, BN dalam TRAUMA untuk menerima keKALAHan walaupun ianya belum lagi ditentukan pada PRK kali ini.. BLOG ini pernah mengatakan agar UMNO/BN mengABAIkan seluruh NEGERI Selangor pada PRU-13 lalu.. Malangnya, mereka tak nak pulak BUAT begitu? Kali nih PRK pun dah KECUT?
SEMUA maklum bahawa keTAKUTan BN ialah kepada UNDI KAUM 'AH-Beng'.. CUKUP meMALUkan bahawa UMNO sendiri GAGAL untuk memastikan seKURANG-KURANGnya 65% UNDI KAUM Melayu/BUMIPUTRA adalah 'SOLID' kepada UMNO.. Ini kerana UMNO sendiri yang menCIPTA mereka yang akhirnya meMUSUHi PARTI ini sendiri.. Apabila UMNO sendiri berLEBIH-LEBIHan untuk menjadik LIBERAL, maka KAUM Melayu/BUMIPUTRA sendiri akan memBENCI perJUANGan NASIONALISME yang selama ini menjadi NADI SOKONGan mereka kepada UMNO.. Sejak itulah semakin RAMAI SPESIS 'Pak KADOK' dah memBIAK di kawasan URBAN di KL dan Selangor.. Inilah keBODOHan dan DOSA UMNO..
Secara JUJURnya, jika BN ENGGAN berTANDING kerana TAKUTkan UNDI KAUM 'AH-Beng', maka terGADAIlah sudah sebuah NEGARA yang MAJORITInya KAUM Melayu/BUMIPUTRA berAGAMA ISLAM.. DS Najib seharusnya diperSALAHkan dalam SOAL ini kerana dialah yang menyebabkan UNDI KAUM 'AH-Beng' menjadi penentu kepada SEMUA pemilihan termasuk AJK PIBG pun selepas ini.. 
Ah Jib Gor - Kena TIPU dengan CINA
Mungkin keterlaluan KENYATAAN kita ini tetapi itulah HAKIKATnya.. DS Najib yang mengHAPUSkan kePERCAYAan kepada UNDI KAUM MAJORITI kepada PARTInya sendiri.. Pada MASA yang SAMA, DS Najib jugak GAGAL memulihkan SOKONGan KAUM mana-mana pun terhadap PARTInya sendiri sejak PRU-13..
IRONInya, RAMAI di kalangan 'PUNAH-sihat' DS Najib memBANDINGkan PRU-10 pada TAHUN 1999 di ZAMAN TUN DR. Mahathir ialah jauh lebih BURUK daripada PRU-12 dan PRU-13 lalu.. Entah apa 'INDICATOR' mereka tetapi kita CUKUP yakin hanya berapa KERAT aje 'PUNAH-sihat' yang keluar mengUNDI pada TAHUN 1999 dulu.. Selebihnya masih MENTAH atau pun masih terKIAL-KIAL nak DAFTAR mengUNDI.. Itulah keTAKUTan yang mereka sedang 'HYPNOTIZE' untuk DS Najib! Sedangkan dari segi FAKTAnya pulak, ianya seperti di bawah ini..
1) Pada PRU-10 TAHUN 1999, BN MENANG 100% di DUN Johor dan DUN Negeri Sembilan..

2) Walaupun BN keHILANGan separuh KERUSI PARLIMEN di Kedah, BN masih mampu memBENTUK Kerajaan NEGERI lagi..

3) DAP La'anatullah HILANG KUASA di PARLIMEN apabila 'BAPAK Lim' dan 'SINGH is KING' KALAH..

4) Walaupun keHILANGan Terengganu, BN masih memPUNYAi lebih MAJORITI 2/3 di PARLIMEN..
Walaupun diKATAkan UNDI KAUM Melayu/BUMIPUTRA dah PECAH pada MASA itu, ianya TIDAKlah seTERUK PRU-12 dan PRU-13.. Malah, ianya langsung TIDAK mematahkan SEMANGAT PM pada MASA itu iaitu TUN DR. Mahathir BAIK di dalam NEGARA atau di luar NEGARA.. Bagaimana pulak dengan DS Najib?
PM yang paling TERUK kena BULI dengan Pembangkang
Tatkala DS Najib masih lagi menDAPAT pemBELAan KAUM sendiri apabila KAUM 'AH-Beng mengHINAnya dengan KANGKONG dan PEMIMPIN DAP La'anatullah mengHINAnya dalam VIDEO sempena TAHUN BARU Cina, ianya masih belum CUKUP untuk dirinya.. Walhal, pemBELAan ini sepatutnya diTERJEMAHkan sebagai SOKONGan dan MOTIVASI kepada PARTInya sendiri.. Namun demikian, disebabkan PENYAKIT nak jadik LIBERAL yang ada pada dirinya, DS Najib meRASAkan dia lebih memerlukan 'PUNAH-sihat' dalam BENTUK AJK PEMANDU untuk memulihkan SEMANGATnya.. Mereka akan meNASIHATkan dia bahawa PENYAKIT nak jadik LIBERAL dalam dirinya itu ialah sesuatu yang BETUL..
PAK LONG - Ayaq mata darah sekali pun, Pemimpin Melayu UMNO takan berubah

PEMIMPIN UMNO Bergaya ELIT Di Saat Pak Long Menangis Mengenangkan Nasib Ugamabangsa

Bagi kita, jika BN memutuskan untuk TIDAK berTANDING pada PRK DUN Kajang, BN jangan HARAP akan MENANG pada mana-mana PRK dan PRU selepas ini.. Lebih BAIK UMNO menyerahkan kePIMPINan BN kepada PBB dari Sarawak.. Mungkin TS TAIB Mahmud patut mengGANTIkan DS Najib di peringkat NEGARA? SEMUAnya berLAKU apabila DS Najib sendiri TIDAK mahu berUBAH daripada PENYAKIT nak jadik LIBERAL selepas PRU-13.. DS Najib TAKUT untuk meMINTA SOKONGan daripada KAUM Melayu/BUMIPUTRA yang masih KUAT menyokongnya pada PRU-13 lalu.. TAKUT pasal kalau dia berBUAT demikian, dia dah tak lagi jadik LIBERAL dah.. Mungkin baginya itu sesuatu yang TERUK?


AMUKANMELAYU - Jangan TINGGALKAN Rakyat Kajang BERSENDIRIAN, jika ini berlaku, inilah KEKEJAMAN UMNO yang paling dahsyat pernah penulis melihatnya. Rasullullah banyak berpesan pesanan menyeru ke arah KEBAIKAN ini. Logikkah hadith ini jika kita tahu esuk nak kiamat masih nak menanam sebiji kurma?. Lihat Hadith ini dan fikirkanlah. Rasulullah s.a.w bersabda:
 
"Sekiranya di tangan kamu ada benih kurma dan kamu tahu bahawa esok akan berlaku kiamat, maka hendaklah kamu menanam dan jangan biarkan hari kiamat berlaku tanpa menanam benih kurma tersebut"