,مليسيا دان اسلام بوکن ميليک اورڠ ڤوليتيک
, مک ڤرجواڠن اݢام تتڤ دڤرجواڠکن اوليه اومت اسلام دري بيدڠ يڠ لاءين
سام اد كامي منڠ اتاو كامي ماتي

PERJALAN HAJI AKI


Tuesday, 19 March 2013

DEWAN ULAMAK PAS YANG TIDAK SELARI DENGAN MUFTI-MUFTI ADALAH PENDERHAKAAN YANG JELAS KEPADA DYMM YANGDI PERTUAN AGUNG DAN RAJA-RAJA ISLAMELAYU

Imam Besar Masjid Aba’ah, Makkah - Syeikh Mohammad Sharif Mohammad Imrani al-hafiz

Imam Besar Masjid Aba’ah, Makkah, Syeikh Mohammad Sharif Mohammad Imrani al-hafiz berkata anggota pasukan keselamatan Malaysia yang berjuang mempertahankan kedaulatan negara mati syahid.
Katanya umat Islam wajib mempertahankan negaranya daripada pencerobohan asing dan mati dalam peperangan kerana ia adalah syahid fisabilillah dan Allah SWT akan memberi syafaat kepada mereka.
Beliau yang ditanya mengenai pencerobohan pengganas militan di Lahad Datu, Sabah berkata:

 “Saya tidak tahu siapa yang melakukannya (pencerobohan) namun kematian 10 anggota pasukan keselamatan Malaysia mempertahankan negara adalah syahid.”

  PM Persoal Kenyataan PAS Pertikai Pengorbanan Perajurit Negara


PUTRAJAYA, 18 Mac (Bernama) - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mempersoal agenda di sebalik Ketua Dewan Ulama PAS Pusat Datuk Harun Taib menyifatkan anggota dan pegawai keselamatan dalam insiden pencerobohan dan tembakan di Lahad Datu, Sabah sebagai 'syahid dunia'.
Beliau berkata kenyataan Harun pada Sabtu lepas di Kuala Terengganu itu amat bertentangan dengan keputusan Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Islam (Jawatankuasa Fatwa) yang bersidang pada 6 Mac.
Perdana menteri berkata Jawatankuasa Fatwa telah menyatakan anggota keselamatan yang terkorban dalam isu pencerobohan di Sabah tergolong dalam 'syahid akhirat' kerana terkorban dalam mempertahan keselamatan nyawa, harta, keluarga, maruah dan kedaulatan negara.
"Yang kita rasa kesal, tentang mati syahid pun nak dipolitikkan. Nak bercanggah pula dengan keputusan Jawatankuasa Fatwa. Apakah agenda sebenar pihak pembangkang? Seorang dalam kalangan pemimpin pembangkang yang mulut celupar mendakwa itu sebuah sandiwara kerajaan pimpinan Umno.
"Ini bukan masanya untuk kita menjadikan soal begitu serius yang melibatkan kedaulatan negara, nyawa pasukan keselamatan, maruah negara sebagai bahan politik untuk ditendang ke sana sini mengikut nafsu politik masing-masing," katanya pada majlis penyerahan surat tawaran menunaikan fardu haji kepada calon program khas haji 1434H/2013 tajaan Yayasan 1MDB di sini hari ini.
Najib juga menyeru setiap rakyat Malaysia supaya menunjukkan kesetiaan kepada negara.
Sementara itu, Najib berkata kerajaan mengamalkan konsep wasatiyyah dalam mencari penyelesaian apabila berdepan dengan isu pencerobohan bersenjata di Lahad Datu, Sabah baru-baru ini.
Pertama, beliau berkata kerajaan tidak bertindak terburu-buru kerana mahu mengelak berlakunya pertumpahan darah.
"Kalau boleh selesai dengan baik, lebih-lebih lagi antara orang Islam dengan orang Islam, meskipun mereka ceroboh masuk ke negara kita dengan senjata tetapi kita memberi peluang kepada mereka demi tidak ingin melihat ada orang yang terkorban dan akhirnya pertumpahan darah pasti akan berlaku.
"Sebaliknya apabila peluang ini diberikan tidak dibalas dan kita pula puak yg diperangi oleh mereka dan kita dianiaya oleh mereka, maka pada masa itu wajib kita tentang mereka.
"Ini selaras dengan hukum-hukum dalam Islam setelah kita memberi peluang untuk mencari jalan kedamaian tetapi pihak yang berkenaan mengisytiharkan perang terhadap kita. Maka, wajib bagi kita mempertahan nyawa, harta, tanah dan negara kita.
"Ini prinsip Islam yang tidak boleh dipersoalkan oleh sesiapa pun," katanya.
-- BERNAMA

AMUKANMELAYU - semua RAKYAT tidak perlu gusar dengan "ULAMAK" Politik, ini kerana mereka adalah "ULAMAK" yang berselindung di sebalik jubah dan  mereka inilah sebenarnya MEMECAHBELAHKAN MASYARAKAT. Bukankah ULAMAK seperti ini dinamakan "ULAMAK JAHAT?".   Sebenarnya terlalu banyak dosa yang telah mereka lakukan dan mereka semakin LANTANG kerana tiada yang BERANI menyanggah pendapat mereka dan mereka sering berlindung dengan "ULAMAK PEWARIS NABI". Sering bercakap pada yang HAK. Bagaimana pula mereka boleh"MEMBUAT KERJA MUFTI" sedangkan mereka bukan MUFTI? Bukankah ini meletakkan sesuatu pada bukan yang HAK?..... fikir-fikirkanlah.....