,مليسيا دان اسلام بوکن ميليک اورڠ ڤوليتيک
, مک ڤرجواڠن اݢام تتڤ دڤرجواڠکن اوليه اومت اسلام دري بيدڠ يڠ لاءين
سام اد كامي منڠ اتاو كامي ماتي

PERJALAN HAJI AKI


Thursday, 15 March 2012

HARAPKAN PEGAR....PEGAR MAKAN PADI, harapkan mike...mike makan tak ingatkan diri......merintih di bumi sendiri...

PAGAR BULUH SAWAH PADI


Aku tertarik nak berkongsi dengan korang semua pasal satu artikel berkaitan dengan PEPATAH MELAYU. Mesti kita semua pernah dengar Pepatah Melayu seperti kat bawah nie kan:-

"HARAPKAN PAGAR, PAGAR MAKAN PADI"

"MELEPASKAN BATUK DITANGGA"

Aku dari sekolah rendah sampai sekarang nie dah nak masuk 34 tahun aku dok terpikir apa kaitan PAGAR MAKAN PADI nie. Adoiiiii!!!! Lum pernah dalam sejarah hidup aku dan perabadan manusia kita akan tengok PAGAR yang boleh MAKAN PADI hehehehe. Dasyat ooooo kalau PAGAR leh MAKAN PADI. Tapi tak mustahil ler sebenarnya dengan kuasa Allah SWT kalau nak diizinkan kejadian seumpama itu berlaku yer tak????

Sebenarnya bukan PAGAR yang dimaksudkan dalam pepatah yang selalu kita gunakan semasa belajar di sekolah sehingga ler ke saat nie. Kesilapan ini berpunca dari pemahaman terjemahan penulisan JAWI kepada RUMI. 

Ayat yang betul adalah PEGAR. Apa kebende ler PEGAR nie ek???? PEGAR adalah sejenis burung yang berfungsi untuk menghalau haiwan perosak tanaman padi. Leh tengok gambar kat bawah nie sebagai contoh.


"Oooooo burungggg...ku fikirkan ontaaaaa" hehehehe. Macam penah ku dengar dialog tu kan tapi di mana yer hehehe. Itulah gambar BURUNG PEGAR yang dimaksudkan oleh Pepatah Melayu.

"HARAPKAN PEGAR, PEGAR MAKAN PAGI"

Korang leh tengok kat bawah nie penerangan oleh Pemenang Kedua Pemidato Antarabangsa Bahasa Melayu iaitu saudara Awang Haji Abdul Rashid Bin Awang Haji Damit yang berasal dari Brunei Darus Salam.


Sebenarnya orang dulu-dulu dah pun gunakan BURUNG PEGAR nie sebagai agen kawalan biologi secara semulajadi untuk kawal dan menghalau makhluk perosak pada tanaman padi.

Padan ler orang dulu-dulu jadikan kisah nie sebagai Pepatah Melayu. Ye ler kan burung yang diharapkan untuk menjaga tanaman dari makhluk perosak tiba-tiba belot makan tanaman sendiri sapa tak hangin kan hehehe. 

Maybe itu ler sebab musabab kenapa pepatah nie dijadikan sebagai perumpamaan.

So sekarang nie maybe pihak seperti Dewan Bahasa & Pustaka (DBP) perlu amik initiative untuk lakukan kajian menyeluruh ke atas semua Pepatah Melayu yang dah dibukukan. Maybe kena tengok sekali lagi tafsiran JAWI kepada RUMI tu sebaik mungkin. Supaya tak berlaku salah faham seperti nie.

Bayangkan aku yang dah 34 tahun nie baru hari nie dapat jawapan hahahaha. Lawak seh dan sama taraf ngan Maharaja Lawak Mega hehehehe.

Alhamdullilah hari nie dapat gak aku tahu perkara yang sebenarnya hehehe.

Sama gak dengan pepatah "MELEPASKAN BATUK DITANGGA". Yang sebenarnya bukan BATUK tetapi BATOK. Nak tahu BATOK macam mana tengok kat bawah nie gambar nyer.


Itu lah rupernya BATOK kalau korang nak tahu. Nak tahu lebih detail pasal kisah BATOK nie korang carilah sendiri

tangisanmelayu - sayanga semuanya.... sudah terlambat...tak guna kau tangis ... tak guna kau tangiskan lagi...apa terjadi....semua ..tanggung sendiri...