,مليسيا دان اسلام بوکن ميليک اورڠ ڤوليتيک
, مک ڤرجواڠن اݢام تتڤ دڤرجواڠکن اوليه اومت اسلام دري بيدڠ يڠ لاءين
سام اد كامي منڠ اتاو كامي ماتي

PERJALAN HAJI AKI


Friday, 23 March 2012

MAHFUZ kene balun dengan geng dia sendiri,.....akai ada ka?.........Ps:. Kali ni tak payah susah - susah untuk blogger BN yang menjawab tuduhan Si Mahfuz Bean ni sebab dikalangan blogger diorang pun dah buat.

Agaknya, baru sekarang la diorang sedar yang Si Mahfuz ni memang betul - betul bebal dan tak tau apa yang dia buat. Itu pasal la orang panggil dia badut!!! Sebab dia suka buat benda yang bukan - bukan!!!
KITA benar-benar tidak faham kemana arah yang nak ditujui Naib Presiden PAS, Mahfuz Omar dalam membangkitkan isu perniagaan dengan Israel ini?
Memanglah beliau mempersoalkan hubungan perniagaan antara Felda dengan negara yahudi tersebut, tapi bukankah sudah dijelaskan bahawa produk Felda itu dipesan dan dihantar ke sebuah syarikat Palestin di Jenin tapi melalui pelabuhan Ashdod Israel kerana Palestin tidak mempunyai pelabuhan.
Oleh itu, untuk apa Mahfuz memanjangkan lagi isu yang bukan isu ini?  Terbaru, dilaporkan pula bahawa Mahfuz mempertikaikan kononnya tidak ada bukti minyak sawit tersebut sampai ke syarikat Palestin yang dikatakan oleh Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Ahmad Maslan.
Penulis yakin, kalau Felda boleh menunjukkan bukti penghantaran ke syarikat Palestin di Jenin itu, Felda juga tidak mempunyai masalah menunjukkan bukti penerimaannya, kerana diakhir nanti bayaran perlu dibuat dan semua dokumen itu diperlukan untuk tujuan pemprosesan.
Dan jika itu berlaku, siapakah nanti yang akan teruk menerima kesan?  Mahfuz?  Atau Pakatan Rakyat dan PAS secara keseluruhanya.
Anyway, kalau benar sekalipun Felda berurusan dengan syarikat yahudi, apa pula masalahnya?  Bukankah sudah disebut bahawa PAS tidak menghalang perniagaan dengan Israel?  Jadi untuk apa lagi dibesar-besarkan dan dipanjang-panjangkan isu ini?
Tidakkah nanti ia hanya menimbulkan polemik berpanjangan berhubung kenyataan Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam temubual dengan The Wall Street Journal mengenai komitmen beliau dan kerajaan Malaysia yang bakal dipimpinnya nanti untuk melindungi keselamatan Israel?
Adakah ini tujuannya Mahfuz memanjang isu Felda dan Israel ini, kerana mahu masyarakat terus menerus bercakap tentang polemik tersebut supaya diakhirnya nanti imej Anwar, PKR dan Pakatan Rakyat akan terjejas?
Penulis suka nak mendengar tujuan sebenar Mahfuz membangkitkan isu ini kerana dikala ramai penyokong PAS sendiri sudah boleh menerima hakikat bahawa Malaysia tidak  boleh selamanya menjauhkan diri dari Israel, Mahfuz  pula cuba meneruskan gambaran bahawa Israel perlu dimusuhi selama-lamanya.
Bagaimana rakyat Malaysia mahu menerima hakikat bahawa keselamatan Israel perlu dijamin untuk menjayakan usaha damai Israel-Palestin, kalau Felda menggunakan pelabuhan Israel untuk menghantar produk ke Palestin pun dijadikan isu?
Ini yang perlu dijelaskan Mahfuz kerana penulis rasa seluruh tanggungjawab akan diletakkan ke atasnya jika isu ini menjadi kontroversi di kalangan masyarakat nanti.
Mahfuz perlu lebih bijak dalam memainkan peranan di Parlimen.  Walaupun niatnya untuk menjatuhkan reputasi BN dan Felda dalam konteks hubungan perniagaan dengan yahudi, tapi ianya perlulah dilakukan dengan bijaksana, bukan membabi buta tanpa fakta yang kukuh!!! - Sumber
tangisanmelayu - semua jadi macam wau putus tali selepas depa kata boleh meniaga dengan yahudi....