,مليسيا دان اسلام بوکن ميليک اورڠ ڤوليتيک
, مک ڤرجواڠن اݢام تتڤ دڤرجواڠکن اوليه اومت اسلام دري بيدڠ يڠ لاءين
سام اد كامي منڠ اتاو كامي ماتي

PERJALAN HAJI AKI


Sunday, 14 July 2013

JOM TINGGAL DI KAMPUNGKU......


BAN Sejuk Mata - Giethoorn, Kampung Netherland Yang Comel Tanpa Jalan Raya

Bagi sesiapa yang bermimpi kehidupan yang indah seperti berada era peter pan, mungkin mahu berpindah ke Giethoorn, Belanda (Netherland). Ia adalah sebuah kampung yang sangat indah dan  tidak mempunyai jalan raya. Satu-satunya akses adalah menggunakan jalan air atau berjalan kaki di atas jambatan gerbang kayu.
Ia terletak di wilayah Overijssel, terdapat 4 batu terusan dan farmhouses dengan bumbung rumbia sejak abad ke-18.

Giethoorn dikenali sebagai Venice dari Belanda. Ia tidak hairanlah Giethoorn adalah satu tarikan pelancongan yang popular dan telah diberikan nama samaran Venice Netherlands. Berbasikal dan pelayaran  adalah sebahagian daripada acara untuk mencari daya tarikan desa itu.

Kampung ini diasaskan oleh sekumpulan pelarian dari rantau Mediterranean sekitar AD 1230. Ia menjadi terkenal pada tahun 1958.


[Gambar] Sungai Menjadi Nadi Perhubungan

GIETHOORN di Belanda adalah sebuah kampung yang indah dan tenang, dengan sedikit keunikan di mana anda tidak akan menemui jalan tunggal di seluruh bandar. Sebaliknya, ia disambung oleh jalan air sebagai laluan dan beberapa laluan untuk berbasikal. Pengunjung sentiasa dialu-alukan dan digalakkan untuk menyewa "Whisper Bot" sebuah bot elektrik tanpa bunyi untuk meneroka sekeping 'syurga kecil' di bumi.
 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


AMUKANMELAYU - Kalu panjang umurku....inginku dirikan sebuah kampung seperti ini bersama dengan anak cucuku.............