,مليسيا دان اسلام بوکن ميليک اورڠ ڤوليتيک
, مک ڤرجواڠن اݢام تتڤ دڤرجواڠکن اوليه اومت اسلام دري بيدڠ يڠ لاءين
سام اد كامي منڠ اتاو كامي ماتي

PERJALAN HAJI AKI


Wednesday, 3 July 2013

MENARA WARISAN DAN DATUM JELATEK - APA LAGI YANG PEMIMPIN ISLAMELAYU NAK GADAI?


Pembinaan Menara Warisan Perlu diTeruskan

Pembangunan di Kuala Lumpur sememangnya begitu pesat seolah-olah tiada kawalan lagi.  Di mana-mana sahaja pembinaan bangunan terus dijalankan walaupun ibukota ini sudah begitu padat sekali.

Malangnya, di dalam kepesatan ini, penduduk majoriti terus terpinggir dan dipinggirkan.  Jika ada segelintir yang mampu bersaing, membuka perniagaan di pusat-pusat membeli-belah terkemuka, ada saja tekanan yang dikenakan ke atas mereka oleh pemilik-pemilik bangunan atau pihak pengurusan yang rata-ratanya adalah dari kaum Cina.

Walaupun telah menguasai hampir keseluruhan Kuala Lumpur, kaum Cina masih lagi tidak berpuas hati.  Kampung Baru merupakan satu-satunya kawasan milik Melayu di Kuala Lumpur dan menjadi idaman mereka kerana lokasinya yang strategik.  Untuk itu, berbagai-bagai usaha telah dilakukan oleh kaum Cina untuk memecah pemilikan Melayu di kawasan ini.

Memahami masalah peniaga Melayu untuk bersaing dengan kaum Cina di Kuala Lumpur maka kerajaan mengambil keputusan untuk membina Menara Warisan Merdeka agar dapat menempatkan peniaga-peniaga Melayu dalam usaha untuk mengimbangkan penglibatan kaum itu dalam kepesatan Kuala Lumpur.

Menara Warisan Merdeka ini akan dibangunkan oleh PNB yang mempunyai kekuatan modal untuk membantu kejayaan bumiputera.


Namun, idea ini juga ditentang habis-habisan oleh beberapa NGO yang mewakili suara kaum Cina.  Antaranya, Selangor Chinese Assembly Hall, Persatuan Hokkien Selangor dan  Persatuan Chan She Shu Yuen Clan selain parti-parti pembangkang yang ingin mengaut keuntungan politik.   Sudah tentu mereka ini tidak mengaku bahawa tentangan mereka itu adalah atas dasar dengki dan rasis, tetapi memberi alasan kononnya pembangunan itu akan menghapuskan tapak bersejarah di Malaysia.

Entah bila agaknya kaum Cina begitu prihatin tentang peninggalan sejarah negara ini.  Setahu kita kaum itu tidak jemu-jemu berusaha untuk  mengubah sejarah.

Hipokrasi mereka terserlah apabila mereka pada mulanya memberi tentangan atas alasan pembaziran, kerana Kuala Lumpur telah mempunyai begitu banyak ruang pejabat dan Menara Warisan pasti akan menghadapi masalah penyewaan. Bagaimanapun setelah PNB mengumumkan bahawa sebahagian besar ruang pejabat yang dirancang telah ditempah, maka pihak penentang ini tiba-tiba menukar pula alasan mereka kepada ‘sejarah’.   Lagipun, jika penyewaan yang menjadi masalah, kenapakah para pemaju dari kaum Cina terus menerus membuat pembinaan?

Ruang pejabat di Kuala Lumpur dimonopoli oleh bukan Melayu dan orang Melayu tidak pernah pun mempersoal atau membantah projek-projek pembangunan mereka selama ini.  Namun, hanya kerana satu bangunan bakal dibina untuk memberi ruang kepada bumiputera bersaing dengan mereka, mereka pantas membantahnya.

Soalnya, kenapakah kaum Cina di negara ini begitu busuk hati sekali?  Kerajaan dan orang Melayu telah memberi ruang sepenuhnya untuk mereka membina kekayaan, kenapakah mereka masih menghalang kerajaan membantu membuka ruang untuk orang Melayu juga?

Apakah mereka sebenarnya takut jika orang Melayu mampu bersaing dengan mereka?  Bukankah mereka juga yang inginkan persaingan yang sihat?   Jika mereka tidak menindas peniaga Melayu yang menyewa di bangunan mereka, tentulah kerajaan tidak perlu memikirkan pembangunan Menara Warisan ini.

Oleh itu, jika NGO Cina bersatu menentang projek menara ini, maka NGO Melayu wajib bersatu untu memastikan projek ini diteruskan kerana ia bakal memberikan imej yang signifikan dengan perjuangan orang Melayu untuk menapak lebih luas dalam bidang ekonomi.

Datum Jelatek Projek Menghalau Islamelayu

DATUM JELATEK - Projek pelacuran Kafirun
Bangsa Melayu sedang dizalimi di Selangor namun PAS dan PKR tidak mampu berbuat apa-apa kerana mereka sekadar balaci DAP yang sedang menjual maruah agama bangsa dan Negara.

Selama ini Taman Keramat merupakan kawasan Bandar 100% Melayu. Oleh itu DAP telah menyusun strategi yang amat bangsat untuk mengusir Melayu Bandar secara berperingkat.

Maka perlaksanaan Projek Super Mega Kerajaan Pakatan Haram Selangor yang merupakan strategi ‘mengusir’ Melayu Bandar telah berjalan dengan gagahnya menindas bangsa Melayu yang selama ini dipandang jijik dan hina oleh bangsa Cina kaum pendatang melombong bijih timah yang telah diberikan kewarganrgaraan oleh bangsa Melayu berkonsepkan ketuanan Melayu semasa kemerdekaan.

datum jelatek1
Megahnya Selangorku MAJU, tapi ia bukan milik kita

PROJEK DATUM JELATEK di Jalan Jelatek, Taman Keramat yang merupakan projek Mewah dan berprestij menzalimi penduduk asal yang majoritinya warga yang kurang berkemampuan dan berbangsa Melayu.

Ianya merupakan projek pembangunan semula kawasan perumahan kos rendah kepada pembangunan bercampur Projek Mega bernilai RM 1 Bilion yang mengandungi 4 blok 674 unit kondominium mewah.

Pihak PKNS telah merobohkan 4 blok rumah pangsa kos rendah didiami 100% Melayu pada 26 Oktober 2011 yang telah dibina pada tahun 70 an untuk memberi laluan kepada projek Datum Jelatek.
Pampasan ambil balik tanah sebanyak RM 130,000.00 untuk rumah pangsa (2 bilik), RM 166,000.00 (3 bilik) dan RM 155,000.00 untuk rumah kedai (1 bilik) dan RM 197,000.00 ( 2 bilik )Harga yang paling murah RM 700,000.00 seunit untuk unit studio berukuran 538 kp dengan diskaun 7% kepada bumiputra.

Harga termahal RM 11.6 juta 4 bilik Penthouse kondominium dengan keluasan 7,222 kaki persegi.
Dan fakta yang amat mengejutkan juga apabila kita tahu bahawa syarat mereka ini tidak mampu dipenuhi oleh kebanyakkan bangsa Melayu kerana untuk membeli unit termurah RM 700,000.00 seunit, bayaran pendahuluan RM 100 ribu, ansuran bulanan bank RM 4 ribu – RM 5 ribu sebulan (tempoh 20 tahun) dan memerlukan gaji RM 20,000.00 sebulan.

JERITAN BATINku

Kuota 70% Melayu di kawasan tersebut juga telah dibatalkan dan digantikan dengan 50% Melayu dan 50% bukan Melayu.Ejen pemasaran – syarikat Singapura ERA Realty Network Pte. Ltd. Dipasarkan di Singapura pada 2 hingga 4 November 2012 di International Property Expo 2012, MARINA BAY SANDS CONVENTION CENTRE.

Datum Jelatek ini telah dipromosikan sebagai CHINESE MAINSTREAM DISTRICT. Dalam prospektus pasaran ada disebut seperti berikut :-

“Datum Jelatek is developed by WIRAMAS HARTANAH (M) Sdn Bhd. This project is the largest we have in Malaysia so far, we are aiming for those Chinese who is willing to invest properties in Malaysia or those who meet certain criteria” Malaysia My Second Home Programme to live in Malaysia, that is why we define it as CHINESE MAINSTREAM DISTRICT in the City Centre”, dengan izin.
PENGURUS BESAR PKNS dengan bangga mengumumkan bahawa 2 blok A dan C telah dijual kepada pelabur dari negara CHINA, sementara dua blok lagi B dan C ditawarkan kepada pelabur-pelabur dari Singapura dan Indonesia.20.

BARISAN BERTINDAK DATUM JELATEK yang mewakili peduduk-penduduk rumah pangsa Jalan Jelatek bersama 81 Badan NGO telah menghantar memorandum kepada YAB Menteri Besar Selangor dan merayu kepada Kerajaan negeri membatalkan projek DATUK JELATEK dan digantikan dengan Pembangunan Mampu Milik serta Mengekalkan Taman Keramat kawasan Melayu 100%.

Bangsa Melayu harus bangkit bersatu untuk memastikan agenda jahat DAP yang bakal mengusir Melayu secara berperingkat sehingga kita merempat di Negara sendiri ini dapat kita benteras. Ingatlah maruah agama bangsa dan agama terletak ditangan kita sendiri. Jangan sesekali bersekongkol dengan bangsa pengkhianat yang menghancurkan Melayu ini.
 
 
AMUKANMELAYU - Pemimpin ISLAMELAYU.....jom tidoqqqqqq.....