,مليسيا دان اسلام بوکن ميليک اورڠ ڤوليتيک
, مک ڤرجواڠن اݢام تتڤ دڤرجواڠکن اوليه اومت اسلام دري بيدڠ يڠ لاءين
سام اد كامي منڠ اتاو كامي ماتي

PERJALAN HAJI AKI


Thursday, 4 July 2013

MURTAD - SIAPA YANG TERTIPU DAN SIAPA YANG JAHAT?

Anwar: Hanya ibu boleh tukar agama kanak-kanak

Oleh Shawaliah HadirPost Pic
KUALA LUMPUR: Islam membenarkan penukaran agama kanak-kanak hanya jika ia dibuat oleh ibu kanak-kanak itu, kata Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Bagaimanapun, menurut beliau, Pakatan Rakyat belum mengambil pendirian rasmi dan memutuskan sama ada wakil rakyat pembangkang akan menyokong pindaan Seksyen 107(b) Rang Undang-undang Pentadbiran Agama Islam (Wilayah-wilayah Persekutuan) 2013.
"Biasanya dalam ketetapan Islam seperti yang disebut Nabi apabila anak kecil masuk Islam bersama ayah tetapi ibu bukan Islam,  anak itu akan dikembalikan kepada ibu untuk dijaga. 
"Tapi ada pengecualian, perkara ini kita akan bincangkan dengan pihak yang berkaitan sebab tidak mahu berlaku pertelingkahan dengan agama lain," katanya pada sidang akhbar di lobi Parlimen di sini, hari ini.
MURTAD - Semakin biasa dalam masyarakat Islamelayu
Menurut Anwar, perbincangan dengan pemimpin pembangkang lain , termasuk pertubuhan bukan kerajaan perlu sebelum sesuatu keputusan dibuat.
"Saya akan mengadakan perbincangan dengan Tok Guru Hadi Awang, PAS, Keadilan dan juga Guan Eng sebelum memberi respon kepada umum tentang isu ini.
"Saya juga tengah merancang untuk bertemu dengan NGO, Ambiga juga akan bertemu dengan saya, kami sekarang dalam siri perbincangan," katanya. 
Semalam Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata cadangan untuk membenarkan salah seorang daripada ibu atau bapa untuk menukar agama anak di bawah umur kepada Islam adalah berdasarkan penghakiman Mahkamah Persekutuan dan peruntukan perlembagaan.
Katanya, kerajaan sedar dengan rungutan mengenai Rang Undang-undang Pentadbiran Agama Islam (Wilayah-wilayah Persekutuan) 2013 yang dibentangkan untuk bacaan kali pertama di Dewan Rakyat, semalam tidak seragam dengan keputusan jemaah menteri  pada 2009 yang tidak bersetuju dengan penukaran agama secara tidak unilateral itu.

MCA Sertai DAP Isytihar Tidak Akan Sokong Rang Undang-undang Pentadbiran Agama Islam (Wilayah Persekutuan) 2013 Di Parlimen

MCA secara rasminya mengumumkan akan menentang whip parti (BN) di parlimen.

Ini bermakna MCA telah menyertai grup yang menentang Rang Undang-Undang Pentadbiran Agama Islam (Wilayah Persekutuan) 2013.
2 isu yang dibangkitkan ialah Seksyen 107 (b) berhubung dengan pemelukan agama Islam oleh minor (dibawah umur)  dan Seksyen 51(3) (x) dan (xi) berhubung kuasa memutuskan agama (Islam) seseorang oleh Mahkamah Syariah.
Hakikatnya, Seksyen 107(b) sememangnya telah menjadi undang-undang melalui Akta Pentadbiran Undang-Undang Islam (Wilayah Persekutuan) 1993 yang dibaca seperti berikut:
Seksyen 95. Keupayaan masuk Islam. Bagi maksud Bahagian ini, seseorang yang tidak beragama Islam boleh masuk Islam jika dia sempurna akal dan--- 
(a) mencapai umur lapan belas tahun; atau 
(b) jika dia belum mencapai umur lapan belas tahun, ibu atau bapa atau penjaganya mengizinkan kemasukannya.
Sementara itu, Ketua Pembangkang DS Anwar Ibrahim dalam kenyataan yang dilapor oleh Antara Pos menyebut bahawa Islam membenarkan penukaran agama kanak-kanak hanya jika ia dibuat oleh ibu kanak-kanak itu.

Walau bagaimana pun, janganlah kita lupa bahawa dalam sirah telah riwayatkan bahawa Saidina Ali bin Abi Talib merupakan kanak-kanak pertama memeluk Islam.

Ada yang nak canggah pendapat ini? 
AMUKANMELAYU - Abang........Tipah tertipu lagi....."Jangan kacau, Abang nak tidoq" .......