,مليسيا دان اسلام بوکن ميليک اورڠ ڤوليتيک
, مک ڤرجواڠن اݢام تتڤ دڤرجواڠکن اوليه اومت اسلام دري بيدڠ يڠ لاءين
سام اد كامي منڠ اتاو كامي ماتي

PERJALAN HAJI AKI


Thursday, 29 August 2013

TANDA PUTERA TANDA JELAS PERALIHAN KUASA


Kementerian rujuk Peguam Negara, Tanda Putera haram di Pulau Pinang – Bernama


TAIKO - Anak Cina tinggalan PENJAJAH yang menjadi BATU API kepada PERPECAHAN ISLAMELAYU


Kementerian Komunikasi dan Multimedia akan merujuk kepada Jabatan Peguam Negara untuk tindakan lanjut berhubung keputusan kerajaan negeri Pulau Pinang mengharamkan penayangan filem 'Tanda Putera'.
Menteri berkenaan Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata pertemuan akan diadakan antara pihak kementerian dan Pejabat Peguam Negara bagi melihat mana-mana peruntukan undang-undang berkaitan dengannya.
"Bidang kuasa memberi lesen kepada pawagam terletak pada Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas), (manakala) bidang kuasa sama ada sesuatu pawagam itu boleh dibuka, dibina dan sebagainya terletak pada kerajaan tempatan.
TANDA PUTERA - Tanda kita tiada KUSA

Ditemui pemberita selepas menghadiri raptai sambutan Hari Kemerdekaan di Dataran Merdeka di sini hari ini, beliau berkata Tanda Putera ialah filem berstatus wajib tayang di pawagam di seluruh negara tetapi apabila berhadapan dengan arahan daripada kerajaan tempatan, kementerian perlu melakukan sesuatu.
Menyifatkan tindakan kerajaan Pulau Pinang itu tidak rasional, Ahmad Shabery percaya pihak berkenaan berfikiran sempit dan autoritarian kerana membuat keputusan drastik tanpa menonton dahulu filem itu.
"Filem ini akan ditayangkan nanti di televisyen kerajaan, cakera padat digital, Astro First dan lain-lain lagi.
"Saya nak tahu juga adakah kerajaan Pulau Pinang akan haramkan orang menonton Astro dan televisyen supaya filem itu tidak masuk sempadan negeri tersebut," beliau berseloroh.
Ditanya kontroversi ini membantu melariskan sambutan terhadap filem itu, Ahmad Shabery percaya orang ramai akan mencari dan menonton filem itu dalam usaha ingin mengetahui apa cerita sebenarnya sehingga diharamkan di Pulau Pinang.
Filem Tanda Putera arahan Datin Paduka Suhaimi Baba berkisar mengenai peristiwa 13 Mei 1969 dan menemui penonton di seluruh negara mulai hari ini. – Bernama, 29 Ogos, 2013.

SURAT ARAHAN HARAMKAN TAYANG #TANDAPUTERA ADALAH PALSU........ @CmLimGuanEng NAYA - AZAMAN BIN SIRUN


CINA ni boleh jadi RAKYAT Tanah Melayu

 Kerajaan Negeri Pulau Pinang akan meminta pawagam di negeri itu tidak menayangkan filem 'Tanda Putera' yang dijadualkan ditayangkan di seluruh negara mulai esok.

Exco Kerjaan Negeri, Chow Kon Yeow, yang bertanggungjawab terhadap kerajaan tempatan, dan oleh itu juga ke atas lesen pawagam, berkata, pihaknya akan mengeluarkan permintaan bertulis hari ini.

"Kami tidak mempunyai kawalan ke atas kandungan filem itu, (yang merupakan prerogatif) Finas (Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia).

"Bagaimanapun, memandangkan sifat sensitif filem itu, kita mengarahkan kedua-dua pihak berkuasa tempatan (di Pulau Pinang dan Seberang Perai) untuk menulis meminta kerjasama pawagam tidak menayangkan filem itu," katanya dalam satu sidang akhbar.


  PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN

Perlembagaan Secara Umum
Malaysia mempunyai perlembagaan bertulis yang dikuatkuasakan pada 31 Ogos 1957.
Perlembagaan ini digubal oleh Suruhanjaya Reid yang diketuai oleh Lord Reid, Sir Ivor Jenning (British), Sir William Mckell (Australia), B. Malik (India) dan Hakim A. Hamid (Pakistan).
Perlembagaan ini digubal berdasarkan 131 memorendum yang diserahkan oleh parti politik dan pertubuhan di Tanah Melayu.
Perlembagaan bertulis ini merupakan sumber segala perundangan yang wujud dalam negara.
Perlembagaan ini telah dikanunkan tetapi boleh dipinda.
Perlembagaan ini telah memperakukan semua undang-undang yang wujud di Sabah dan Sarawak sebelum Hari Malaysia (16 September 1963).

Konsep Ketertinggian Perlembagaan
Perlembagaan Persekutuan merupakan undang-undang tertinggi negara.
Perlembagaan Persekutuan menjadi punca kepada semua undang-undang sama ada yang sedia ada atau yang bakal digubal.
Semua undang-undang yang ada tidak boleh berlawanan dengan perlembagaan.
Parlimen memperoleh kuasanya daripada perlembagaan. Parlimen mempunyai kuasa yang terhad dan tidak boleh membuat undang-undang bagi perkara-perkara yang berada di luar bidang kuasanya.
Mahkamah mempunyai kuasa untuk membatalkan sesuatu undang-undang yang digubal oleh parlimen jika undang-undang berkenaan berada di luar bidang kuasanya dan bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.
Yang di-Pertuan Agong menjadi Ketua Negara, baginda juga tertakluk kepada Perlembagaan Persekutuan.
Sebarang undang-undang yang bercanggahan dengan Perlembagaan akan terbatal setakat mana yang bercanggah.
Tidak ada sebarang institusi di Malaysia yang boleh mengatasi kuasa dan kedudukan Perlembagaan sebagai undang-undang tertinggi.


AMUKANMELAYU Bila kuasa di tangan orang.....1 Malaysia.....Kongsi Kuasa KONONNNNN...mbek ngo.....buat kerja tak pakai OTAK.