Kulat Sisir
sedapnyeeeeee....perkataan
paling best...hihiiih....tersangat la sukanya sy ngan benda ni....dulu
masa kecik2...sek ren...sy, adik2 & kawan....g kutip kulat sisir
ni...kami bawa plastik...ikut org dewasa g cari benda ni....
dapat
berplastik2...sedapnya...balik umh...mak siangkan...buang kaki
nya...rendam dulu...nk bg ilang bau kayu.....mana yg x abis nk di masak
ari tu....mak sy jemur smpai kering....simpan
menu kat umh kg time tu dua menu je kalo guna kulat ni....goreng pedas+telur ngan masak lemak....dua2 saya suka
tapi
paling suka....tumis pedas + telur....adeeii...meleleh lah
pulak...huhhuu...ni kiriman mak dari kg...dia kirim yg dah kering....jd
sy rendam dulu bg kembang...biar segala pasir mendap kat bawah....baru
blh masak....sedappppp
Resepi Kulat Sisir
1 - cendawan secukupnya...jika cendawan kering yg dijemur...rendam dulu bagi kembang...dibersihkan & ditumbuk manja je
2 - 4ulas bawang merah'
3 - 2 ulas bawang putih
4 - cili padi ikut suka pedas
5 - garam
6 - sesudu besar bilis
**tumbuk sume bahan
7 - 2biji telur
cara cara
- tumiskan bahan tumbuk...masukkan cendawan...goreng hingga masak.....pecahkan telur...kacau rata...
- boleh dihidangkan
KEBUN TOK JENO - Kulat sisir lepas hujan semalam
ni
le rupa kehidupan sebenar kulat sisir ni....paling banyak kat batang
pokok getah mati....asal hujan je...banyak le naik kulat sisir
ni...sekarang kan musim hujan...apa lagi...mmg banyak a benda ni
KEBUN MAKTEH MELAT - Siap untuk di goreng dengan kunyit
yg
ni lak dah kering...blh simpan lama ni....tp kna betul2 kering....kalo
beli kat kedai yg kering ni..adehh...mmg x sanggup nk beli...secoet
je....dah le hancur2 je...