,مليسيا دان اسلام بوکن ميليک اورڠ ڤوليتيک
, مک ڤرجواڠن اݢام تتڤ دڤرجواڠکن اوليه اومت اسلام دري بيدڠ يڠ لاءين
سام اد كامي منڠ اتاو كامي ماتي

PERJALAN HAJI AKI


Tuesday, 28 May 2013

LOSER - YUSUF KALA TELAH MATIKAN LANGKAH ANWARLOSER - PERJANJIAN SULIT: Bekas Naib Presiden Indonesia 'kena main' dengan Anwar...

wsj513xx 

[ LAPORAN PENUH AKHBAR THE WALL STREET JOURNAL DI BLOK DIBAWAH ]

Kalau betul bagai dikata nampak gayanya siapa saja boleh berdepan dengan risiko ' kena main' dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Bayangkan bekas Naib Presiden Indonesia Jusuf Kalla kini terpaksa bersilat dengan bos Pakatan Rakyat itu.

Ini gara-gara satu perjanjian sulit yang beliau atur antara Anwar dan Datuk Seri Najib Tun Razak pada April lalu agar kedua mereka terima apa jua keputusan pilihanraya umum ke 13.
Akhbar itu memetik beliau sebagai berkata : He said that he shuttled back and forth between Jakarta and Kuala Lumpur, meeting the opposition leader and Mr. Najib.

Jusuf yang diketahui umum rakan baik kedua-dua Anwar dan Najib mendedahkan dalam interbiu dengan akhbar terkemuka ,The Wall Street Journal yang disiarkan Jumaat bahawa perjanjian itu dibuat atas permintaan Anwar sendiri.

Mr. Kalla said the two candidates—whom he said he considered friends of his going back decades—had made a written agreement in April to refrain from personal attacks during the campaign and to accept the outcome, in a deal first proposed by Mr. Anwar.
Beliau menegaskan Anwar telah mungkiri janji berkenaan.

Bekas Naib Presiden Indonesia itu seperti meluah perasaan kecewa bila dipetik berkata : Mr. Kalla said that the outcome of the balloting, held on a Sunday, was clear. "We had a commitment,'' he said. "On Monday, I asked Anwar to accept it and look at reality. But they said, 'No, no, no, no.'
Itu satu hal dan ini satu hal lain.Apa agaknya perasaan Jusuf bila Anwar bertegas kata perjanjian bertulis itu dibuat atas cadangan bekas Naib Presiden Indonesia itu dan bukan datang darinya.
Siapa yang cakap benar dan siapa yang bohong?

Kalau membaca penuh laporan Wall Street Journal,akhbar itu dengan jelas memetik Jusuf sebagai berkata " Mr. (Jusuf) Kalla said Mr. Anwar approached him about an agreement two months ago, and they met at his Jakarta home. Mr. Anwar asked him to reach out to his opponent and secure his commitment for a peaceful election outcome, Mr. Kalla said.
Menurut akhbar itu sebaliknya Anwar pula kata ' it was Mr. Kalla, not him, who first proposed the pact'.

Dalam pada itu isu pendedahan Jusuf dalam interbiu dengan The Wall Street Journal telah mencuri perhatian ramai.
Kebanyakan terkejut bagaimana satu perjanjian sulit yang  berprofail tinggi boleh ' dilanggar' begitu saja.

Sana sini kedengaran orang mempersoalkan gelagat Anwar yang mungkir janji dan membuat perhimpunan demi perhimpunan untuk mendakwa Pakatan Rakyat menang atas dasar ' undi popular' sedangkan sistem itu tidak digunapakai di Malaysia.
Lebih dari itu ia boleh memalukan rakan baiknya yang berstatus bekas Naib Presiden sebuah negara besar dan jiran serumpun Malaysia.

Cara Anwar menafikan beliau yang cadangkan perjanjian itu menampakan seolah Jusuf pembohong.
Kalangan pemerhati politik pula menilai ini satu hal yang serius jika benar Anwar ' pusing cakap' hingga cetus situasi yang memalukan Jusuf.

Apa hal orang yang nak tolong kearah perdamaian diperlakukan begitu.
Menurut mereka atas dasar apa sekalipun bekas Naib Presiden Indonesia itu telah mainkan peranan yang patut dihargai untuk memastikan Malaysia tidak bergolak selepas PRU13.
Mungkin Jusuf sendiri tidak sangka beliau boleh ' kena main' .- 25/5/2013anwar ibrahim press conference 030708 02DULU - Banyaknya "TONGKOL" jagung di atas meja


KINI - Bisnes semakin merosot, "TONGKOL" jagung semakin kurangLOSER - PENGUNDI HANTU Banglasia 


Sebelum ini kita disajikan oleh lakunan Blackout oleh PKR, kkali ini kita didedahkan siapa Bangla yang kononnya ditangkap oleh penyokong PAS di PDM Ladang DUN Ladanag Kuala Terengganu.

Rupanya Bangla yang kononnya pengundi hantu adalah saja dipasang oleh Pakatan. Pengundi tersebut dah dijumpai bergambar dengan Ambiga dan Bhawani Listen Listen ...

Terus berbohong ... lama rakyat tak akan percay alangsung apa yang dikatakan oleh Pakatan. Tanpa trust, kelak tiada yang akan dipecayai walau bukti macam mana sekali pun.

Buy Chinese Last
Buy Malay, Muslim, Pribumi and Indian Only
Hidup Melayu! Allahu Akbar!  


LOSER - `BLACK-OUT'


DAP sahkan PR menipu


SPR sahkan PR menipu

TNB sahkan PR menipuLOSER - DAKWAT KEKAL, ANWAR CUBA MENUTUP MALUnya DENGAN YUSUF KALA

LAPORAN POLIS OLEH BANG NOD


Sejarah pilihan raya negara ini sudah 12 kali diadakan sejak pilihan raya pertama pada tahun 1955. PRU 13 Malaysia mencatat sejarah kerana menggunakan dakwat kekal.

Isu dakwat kekal ialah usul yang dibawa oleh pembangkang terutama Pas dan Pkr. Umno dari awal memang tidak bersetuju dengan cadangan tersebut.

Pembangkang juga memohon supaya tempoh kempen dilanjutkan selama 21 hari seperti tahun-tahun 60an dahulu.

Cadangan 21 hari kempen pun tidak di persetujui oleh Umno kerana negara kita mempunyai sistem jalan raya yang baik, kemudahan komunikasi yang baik setanding negara-negara maju yang lain walaupun agak ketinggalan sedikit.

PRU 13 tempoh kempen dua minggu ternyata minggu pertama kempen menjadi sepi dan perlahan. hanya pada saat-saat akhir sahaja keadaan menjadi lebih rancak dan agresif. Oleh itu untuk pilihan raya akan datang cukup setakat seminggu sahaja..

Idea pembangkang menggunakan dakwat kekal dalam pilihan raya juga merupakan satu idea kuno dan ia menggambarkan Malaysia sebuah negara yang mundur dan tidak maju. Setakat hari ini negara yang menggunakan dakwat ialah Indonesia, India, Mali dan mungkin beberapa negara lain yang ramai penduduknya dan sistem pendaftaran yang kuno,

"Dakwat kekal" (indelible ink) bererti "tidak dapat di hilangkan". Tanda dakwat kekal biasanya kalis air dan tahan selama beberapa hari, atau hampir seminggu. ( kalis air bukan kalis peluntur)
Tanda ini akan hilang apabila sel kulit lama mati dan digantikan dengan sel kulit baru, oleh itu sebarang tanda pada kutikel dijamin hilang dalam tempoh 2-3 minggu. Namun begitu, sesetengah dakwat kekal memiliki jangka hayat simpanan yang pendek kerana pelarut yang digunakan cepat terpeluwap.

Penggunaan dakwat kekal dianggap tidak sempurna kerana ia boleh digunakan dalam penipuan pilihan raya dengan menanda penyokong parti lawan sebelum mereka berpeluang membuang undi. Selain itu, terdapat juga laporan mengenai "dakwat kekal" boleh dicuci dengan peluntur daripada tangan pengundi.
Mungkin bagi negara mundur dakwat yang dicalit pada jari sukar dicuci, ia berlawanan pula dengan negara kita yang serba moden dan maju, dalam pasaran terdapat pelbagai jenis bahan peluntur dan bahan pencuci. 
Sebab itu lah di negara-negara maju mereka tidak menggunakan amalan lapuk ini. Pada 2008 SPR telah membelanjakan RM 2.4 juta untuk membeli dakwat tersebut, tetapi apabila mendapat tahu bahawa pihak pembangkang juga sudah membeli dakwat tersebut untuk dicalitkan di jari-jari warga emas menyebabkan penggunaan ketika itu dibatalkan/
Selepas satu suruhan jaya penambah baikan sistem pilihan raya diadakan, suruhanjaya telah bersetuju agar dakwat tersebut digunakan buat pertama kali pada PRU yang lepas.
Pada 30 April hari pembuangan undi secara pos telah dilakukan dan menyebabkan pembangkang telah memainkan isu ini awal-awal lagi. pada 8.00 pagi mereka telah mainkan isu bahawa dakwat boleh dicuci. pada hal jam ditangan salah seorang pelakon menunjukkan jam 8.00 pagi.
Hari ini Ketua Umum sebuah parti pembangkang telah membuat laporan polis mengenai dakwat yang tidak kekal. TM juga mengundi pada 5 Mei dan selepas itu dakwat kekal untuk beberapa hari dan kesannya hilang sepenuhnya selepas satu minggu. 
Ketahanan dakwat akan kekal ini bergantung kepada cara hidup seseorang. jika pengundi seorang tukang cuci pinggan di restoran rasanya selepas 12 jam dakwat tersebut akan hilang terus. tetapi pada kaum Afrika di Mali dan India yang susah jumpa air, dan pencuci, seminggu pun kesannya masih ada.
Apabila SPR bercadang untuk menggunakan sistem biometrik yang 100 kali lebih baik berbanding dakwat, tetapi pihak pembangkang juga yang menolak dengan pelbagai alasan.
Pengerusinya Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata antaranya pelaksanaan sistem itu diharap dapat mengatasi isu pengundi hantu yang sering di bangkitkan pihak pembangkang setiap kali menjelang pilihan raya.
“Dengan adanya sistem biometrik ini, ia akan dapat membantu mengelak seseorang individu ataupun pengundi itu membuat pembuangan undi dua kali,” katanya pada sidang media, di sini Isnin. 8 Ogos 2011.
 Puak-puak pembangkang di Malaysia ini jenis dajal dan engkar, hanya mereka saja yang betul, orang lain semua salah. Sekarang malu sendiri lah. dulu sibuk nak guna dakwat, kini dakwat pun tak betul.

AMUKANMELAYU - Eloknya dalam PRU 14 nanti,  SPR membawa pisau pemotong daging untuk kerat jari mereka yang sudah mengundi atau besi panas untuk cap di dahi mereka.