,مليسيا دان اسلام بوکن ميليک اورڠ ڤوليتيک
, مک ڤرجواڠن اݢام تتڤ دڤرجواڠکن اوليه اومت اسلام دري بيدڠ يڠ لاءين
سام اد كامي منڠ اتاو كامي ماتي

PERJALAN HAJI AKI


Saturday, 18 January 2014

1 MALAYSIA - Najib Tutup Kementerian Melayu Kerana Nak Jaga Undi Cina


Okey ke Boss

MECD - payung usahawan MELAYU yang direntap Najib

  Keadaan mula kecoh selepas Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MECD) dimansuhkan oleh Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak.

Ramai yang mula melenting terutamanya usahawan Melayu yang merasakan organisasi yang ada di bawah MECD ini akan terabai jika ia diletakkan di bawah kementerian lain.


Apakan jadi pada MARA, TEKUN, LPKP jika diletak dibawah Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri?

Mungkin semua usahawan Melayu akan dibantu untuk dapat AP permit import kereta atau jadi agen syarikat kereta antarabangsa. Cepat sikit melayu jadi kaya.

Ataupun MITI bantu usahawan melayu buka kilang di Vietnam atau China di mana kos buruh serta kos operasi masih rendah.

Dulu MECD adalah payung dan tongkat usahawan Melayu, tetapi kini mungkin akan dibiarkan tempang dan berhujan panas bagi mematangkan mereka.KABINET NAJIB 2009

Pastinya persepsi kegagalan agensi yang sudah tersedia di kementerian lain yang akan menjadi payung baru MARA, TEKUN, LPKP dan sebagainya membayangi perihal pemansuhan MECD ini.

Sebelum ini pun seperti kata beberapa tokoh usahawan, MECD sendiri masih belum cukup kuat dalam pencapaiannya dan ia perlu diperkasakan lagi.

Malangnya tak sempat untuk diperkasakan, MECD dihapuskan menyebabkan usahawan hilang 'arah', terkapai tanpa arah tujuannya hingga detik ini.

Hingga kini kedudukan MARA, TEKUN, LPKP, UDA dan sebagainya termasuk Bank Rakyat belum tentu pastinya, dan ramai yang menyatakan jika agensi ini diletakkan di bawah kementerian lain, apa pula dasarnya selepas ini.

Timbul bibit kebimbangan, tak kira di kalangan orang Umno, PAS, KeADILan mahupun pihak lain akan pemansuhan ini, yang ratanya bimbang dengan nasib usahawan tatkala ekonomi negara pun terumbang ambing,

Sebagai contoh, Pengerusi Biro Ekonomi dan Keusahawanan Majlis Veteran Umno, Dato' Razali Isohak, sendiri berkata majoriti usahawan Bumiputera khususnya orang Melayu kecewa dengan pembubaran MECD.

Razali sendiri menyatakan, sepatutnya kementerian itu perlu diperkukuh dan dipertahankan bagi memperjuangkan nasib usahawan Bumiputera yang masih jauh ketinggalan.

Seperti juga kata Dato' Mahfuz Omar bahawa tindakan kerajaan dengan membubarkan MECD ini sebagai tindakan yang terkebelakang yang hanya akan menjadikan pembangunan usahawan itu terbantut.

Mengikut maklumat, lebih kurang empat juta pertubuhan koperasi dan enam juta ahli koperasi yang akan hilang tempat "berteduh" dan "mengadu nasib".

Malangnya apa yang mungkin difikirkan Najib dalam perihal melaksanakan agenda memansuhkan MECD tatkala usahawan masih belum benar-benar dimantapkan untuk pembangunan ekonomi yang lebih jitu.

Apakah Najib tidak mengambil iktibar dari pembangunan di Jepun dab Korea sebelum ini yang dipacu antaranya dengan pembikinan golongan usahawan yang mantap?

Perihal ini pernah disentuh oleh Ketua Pemuda PAS, Salahuddin Ayub yang nyata memberi cadangan agar MECD dikembalikan semula dengan penyegaran kepada agensi yang ada di bawahnya supaya ia lebih mantap.

Sejauh mana suara-suara ini akan didengar Najib dalam melakukan reformnya, ia bergantung juga kepada sejauh mana Najib tidak mampu di'kawal' oleh orang-orang di belakangnya.

Namun setakat ini, MECD selaku payung kepada golongan usahawan direntap Najib sebaik sahaja naik takhta, dan entah apa muslihatnya. Di Petik dari HARAKAHDAILY

 

Kesian Najib..! nak ketawa dengan nak menangis sama banyak..! Kesian kerana Najib begitu mahu menjaga dan mengambil hati orang bukan Melayu tetapi akhirnya dikencing bergelen gelen dalam keputusan PRU 13 yang lalu.

Setelah basah dimandi dengan kencing puak komunis, Najib tetap terjelir jelir mengharapkan sokongan puak komunis walhal kerajaan yang beliau ketuai kini ialah kerajaan Melayu yang didokong oleh orang  Melayu dan Bumiputera serta disokong oleh puak india..! cina? haram jadah..!

Seharusnya Najib mengembalikan semula Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi yang dimansuhkan hampir 5 tahun yang lalu. Najib ler yang termakan pujuk rayu para punaisihat@punahsihat dengan memansuhkan sebuah Kementerian yang kewujudannya memang menjaga keperluan serta kepentingan pendidikan dan ekonomi orang Melayu dan Bumiputera seperti mana yang termaktub didalam Perlembagaan.

Tidak cukup dengan itu, Najib juga turut mengumumkan meliberalisasikan 27 sub sektor Perkhidmatan dengan membuka seluas luasnya ruang kepada orang lain walaupun dia tahu Melayu dan Bumiputera telah dihilangkan sebuah Kementerian yang menjadi payung tetapi bertindak memberikan payung kepada bangsa komunis.

Baca kemana hilangnya sebuah Kementerian yang menjadi payung Melayu dan Bumiputera apabila berjaya dipecah dan diperintah dengan mengecilkan fungsi dan peranannya di sini dan baca pulak apabila dengan bangganya Najib meliberalisasikan 27 sub sektor yang selama ini menjadi hak dan keutamaan Melayu dan Bumiputera berniaga di sini.

Penutupan Pusat Giat Mara di Selangor hanya kesan rantaian dari apa yang Najib telah mulakan..! Sebab itu kalau kita lihat setakat ini hanya semalam Menteri yang berkaitan menjawab dengan lesu sementara Najib lebih banyak mendiamkan diri dari menjawab isu ini..! Paling kuat pun Najib hanya membuka mulut kerana isu kangkung..! Isu Giat  Mara dan Kalimah? elekk! pociit..!

Seharusnya Orang Melayu dan Bumiputera perlu mendesak Najib agar mengembalikan semula Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi demi kelangsungan pendidikan dan ekonomi seperti mana yang termaktub didalam Perlembagaan..!

Biar ada Kementerian khusus yang lengkap dari menteri, KSU hingga la ke pion yang menjaga kepentingan Melayu dan Bumiputera..! bukannya bernaung dan dipecahkan melukut di Kementerian Kementerian..Tentunya tidak menjadi keutamaan!!!

Desakan perlu dibuat..! kerana komunis juga terlalu banyak dan terlalu jauh mendesak..! mendesak dan terus mendesak..! kita yang tersedak..!!!AMUKANMELAYU - Adakah UMNO dan ISLAMELAMELAYU akan jadi seperti Andalusia yang tinggallah kenangan yang memilukan untuk dikenang~